Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.923 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE POSLOVNIH SUBJEKATA I NJIHOVIH PROGRAMA
Agrico Trade Syngenta Agra d.o.o. INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Burza voća i povrća Mohik Wertholz Bayer CropScience Findri d.o.o. Predikat d.o.o. Abundan d.o.o.: Agrocentar
Vezani članci
12. 2. 2007: Predstavitev IA portala i rezultatov interreg introdukcije klonov sort jabolk - Sadjarski center Maribor, Gačnik pri Mariboru 13. 2. 2007: Predavanje in praktičen prikaz žganjekuhe - 13. 2. 2007: KSS Domžale 9.00 do 16.00 17. 2. 2007.: Animacijska ekskurzija: Kravarsko - Međimurje, Podravina - Sadjarski center Maribor, Gačnik pri Mariboru: 12.2. 2007 Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Ožujak 2007.: Seminar za informatičko opismenjavanje u Velikoj Gorici - Seminar za opismenjavanje - 2. put!!! 13. i 14. 2. 2007.: Sadjarski dnevi Posavja - SADJARSKI DNEVI POSAVJA: 13. i 14. 2. 2007. 8. -10. 2. 2007.: Fruit logistica 2007 – Sajam o voćarstvu - FRUIT LOGISTICA 2007 – Međunarodni sajam o prodaji u voćarstvu 30. 1. 2007: Enodnevni seminar za varstvo sadnega drevja v Račah - Enodnevni seminar za varstvo sadnega drevja v Račah 30.1.2007 13.-16. 2. 2007.: Simpozij Agronoma - 13.-16. 2. 2007.: Simpozij Agronoma 1. 2. 2007.: Seminar o malinama, tehnologije proizvodnje - Seminar o malinama, tehnologije proizvodnje 6 – 9. 2. 2007.: 51. seminar biljne zaštite – Opatija - 6 – 9. 2. 2007.: 51. seminar biljne zaštite – Opatija Seminar rezidbe voćaka u Virovitičkom kraju Fuji – sorta jabuka sa mnogo dobrih i nekim lošim osobinama Posjet Južnom Tirolu i ogled sajma Interpoma 2006 Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka 19. 1. 2007.: Godišnja skupština voćara Virovitičko-Podravske županije - Godišnja skupština voćara Virovitičko-Podravske županije Recepti jela s voćem - IA poslovno predstavljanje svih potrebnih segmenata u voćarstvu IA tehnologije proizvodnje i prerade - IA tehnologije proizvodnje i prerade Uvjeti korištenja - Uvjeti korištenja Kako postati korisnik (cjenik)? - Statistika

Udruga voćara Virovitičko-podravske županije

Piše: 


Datum objave: 30.01.2007.

Udruga voćara Virovitičko-podravske županije

Udruga voćara Virovitičko-podravske županije registrirana je 1998. godine.
Prve dvije godine je predsjednik Udruge bio Đuro Dečak, a od 2000. godine je predsjednik Udruge Pero Marić.
Struktura vodstva Udruge je slijedeća:

Predsjednik: Pero Marić
Tajnik: Marija Ojurović
Rizničar: Rukavina Zdravko
Nadzorni odbor: Vlado Odalj, Miroslav Cindrić, Đuro Ripli
Izvršni odbor: Pero Marić, Zvonko Špoljarić, Stjepan Blažinčić, Vladimir Odalj, Zdravko Pokupić, Ivo Marić, Marija Ojurović, Tomo Crljen, Vlatko Pijala, Zdravko Rukavina, Marijan Sulejmanac, Vlado Uršanić, Goran Milković

Udruga
Sa Godišnje skupštine Udruge
Područje Virovitičko-podravske županije broji oko 150 voćara, dok Udruga okuplja oko 70 poljoprivrednika-voćara. Oko 40% članova se bavi isključivo voćarstvom, dok se ostatak uz voćarstvo bavi i povrtlarstvom i ratarstvom (uglavnom šećerna repa)

Članovi u Udruzi uzgajaju na cca 250 ha površine dugogodišnje nasade, što se voćarskog segmenta tiče u uzgoju je dominantna jabuka, a slijede ju breskva, šljiva, u novije vrijeme orah i lijeska, te u manjeg broja članova kruška i jagoda.

Kod jabuke su podloge na kojoj se uzgaja M9 i MM106. Što se sortimenta tiče tu je situacija slična kao i u ostatku Hrvatske, i dalje je najviše Idareda s preko 70% udjela u proizvodnji jabuke. Međutim, u novije vrijeme se sortiment osuvremenjuje, pa je već sada druga sorta po udjelu u proizvodnji Granny Smith, slijede ju Zlatni delišes, Jonagold, od ljetnih sorti Prima, Red Elstar, Gala, a od zimskih Gloster, Melrose, nešto Fuji-ja i Braeburna.

Rasadničarstvo u Virovitičko podravskoj županiji
Matičnjak vegetativnih podloga jabuke u Virovitičko podravskoj županiji
Prosjek prinosa po hektaru jako varira, tako da članovi Udruge s većim površinama proizvode između 40 i 50 tona i to uglavnom na podlozi M9. U ekstenzivnijim voćnjacima, koji su nažalost u većini, ostvaruje se između 20-30 tona. Ono što je naročito loše je da se udio 1. klase kreće oko 50% i to ponajprije zbog fuzikladija, a zatim i zbog loše obojenosti plodova (MM106).

Plasman robe je u posljednje vrijeme dosta stabilan. Naime, veći proizvođači voće predaju u hladnjače Gomolava, PZ Matijević i Brana Virovitica. Problem za mnoge članove predstavlja činjenica da otkupljivači uzimaju samo 1. klasu, tako da velika količina voća ostaje proizvođačima na brizi da prodaju. Jedino je rješenje povečati udio 1. klase. Tehnologija postoji samo je pitanje što će voćari po tom pitanju poduzeti.

Manji proizvođači u jednom dijelu plasiraju voće preko zadruga (4, 5 članova predaje preko braniteljske zadruge), osobito sezonsko voće breskvu, šljivu i jagode, zatim kroz osobnu prodaju preko kućnog praga, na tržnici ili veletržnici u Zagrebu. Druga klasa se prodaje na kućnom pragu, tržnici ili se prerađuje (destilati).

Rasadnik
Primjer uzornog rasadnika breskve
Kod voćara je izražena velika želja za edukacijama koji će im omogućiti da svoju proizvodnju dignu na željeni nivo. Stručna pomoć i želja da vide te da se ugledaju u naprednije proizvodnje iz drugih krajeva Hrvatske, ali i Europe stvari su koje im leže na srcu. Svjesni su da moraju, mogu, ali i da postoje načini da osuvremene svoje voćarstvo.

U tom smislu gledaju kako da svoje proizvodnje osuvremene sustavima za navodnjavanje i protugradnim mrežama. Priželjkuju da profunkcionira savjetodavna služba od koje trenutno koriste 4 aparata za praćenje agroklimatoloških podataka, ali se tim podacima ne koriste kako bi treblo.
Još 2 aparata su dobili od Županije nakon upita koje je poslala Udruga.

Kad govore o razvoju voćarstva i proširenju proizvodnji tu su uglavnom dosta rezervirani. Poteškoće koje se tiču zaštite prvenstveno zapreka su razmišljanju o proširenju proizvodnji.

Plodovi voćarstva u Virovitičkom kraju
Najraniji plodovi voćarstva u Virovitičkom kraju
Rasadničarstvo je nekad bilo dosta snažno u Virovitičko-podravskoj županiji. Međutim, dva su velika rasadnika propala, tako da sada postoje tek dva rasadnika: rasadnik "Edenski vrt" i PP Orahovica. PP Orahovica proizvodi samo sadnice lijeske jer se time naslanjaju na postojeću proizvodnju lješnjaka, a "Edenski vrt" proizvodi sve kontinentalne voćne vrste (jabuka, kruška, mušmula, dunja, šljiva, trešnja, višnja, breskva, nektarina, marelica, japanska šljiva).
Podloge su M9, MM106 (jabuka), BA-29 (mušmula i dunja), Prunus persica (breskva i nektarina), Prunus myrobalana (šljiva, marelice) te vegetativna podloga Colt (trešnja, višnja)

I na kraju, proizvodnja tešku i poluteških sadnica je moguća, međutim trenutno nema svrhe s obzirom da ju nitko ne traži. To je ujedno i jedan od dobrih odgovora koji detektira bitne razloge problema u voćarstvu Virovitičko.podravske županije, ali i ostatka Hrvatske.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 48.423
 • Broj učitanih stranica: 50.575
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.892
VIDI WEB TOP 100