Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.734 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Syngenta
Podčlanci:
Crveni voćni pauk Moljac kružnih mina Etalfix pro, novi ovlaživač iz Syngentine palete Sygenta > Etalfix pro-2 „Avermektini“ - Vertimec 018 EC i Affirm 0,95 SG Zaštita koštićavih voćaka na početku vegetacije Novi katalog Syngente Obavijest za članove Syngentinog OptiTech Kluba!
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE POSLOVNIH SUBJEKATA I NJIHOVIH PROGRAMA
Agrico Trade Agra d.o.o. INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Burza voća i povrća Mohik Wertholz Bayer CropScience Findri d.o.o. Predikat d.o.o. Abundan d.o.o.: Agrocentar INO Brežice d.o.o.: mehanizacija

Datum objave: 08.03.2012.

„Avermektini“ - Vertimec 018 EC i Affirm 0,95 SG

Porijeklo avermektina veže se sa zemljišnom bakterijom Streptomyces avermitilis  koja je prvi put izolirana iz uzorka tla sa jednog japanskog golf terena. Po sistematizaciji avermektini pripadaju skupini Naturalita, a prema IRAC klasifikaciji to je skupina 6.
Na tržište dolaze dva pripravka sa dvije različite djelatne tvari.
1. Vertimec 018 EC             abamectin                   18 g/l
2. Affirm 0,95 SG               emamektin benzoat        9,5 g/kg
Karakteristike Avermektina su translaminarno kretanje kroz biljno tkivo, tako da se vrlo brzo upiju i postanu otporni na utjecaj atmosferilija. Imaju kontaktno i želučano djelovanje. Avermektini su brzo fotorazgradivi (6 do 24 h) pa je preporuka primjene za oblačnog vremena ili predvečer. Najveća razlika između Vertimeca i Affirma odnosi se na spektar djelovanja na određene štetnike.

 

Vertimec je akaricid-insekticid koji djeluje na štetnike koji sišu i grizu, i djeluje na sve pokretne stadije štetnika koji se aktivno hrane. Unošenjem abamektina štetnik prestaje s hranjenjem i ugiba nakon 1 do 4 dana.
Primjenjuje se u voćarstvu za suzbijanje crvenog voćnog pauka, koprivine grinje i hrđaste grinje, lisnih minera i tripsa, dok se u vinovoj lozi  koristi u zaštiti  protiv grinja te pepeljastog i žutog grozdovog moljca.  U povrćarstvu i na ukrasnom bilju i cvijeću pripravak Vertimec odlično suzbija grinje, muhe lisnih minera i tripse.
Doze primjene se kreću od 0,3 do 1,5 lit/ha što ovisi o kulturi ali i štetniku.  Preporuča se uz primjenu okvašivača Etalfix Pro.
Karenca je  3 dana za dinju, lubenicu, krastavce, jagodu  i papriku; 7 dana za rajčicu, maline i kupine; 10 dana za naranče, mandarine, klementine i limun; 14 dana za kruške, breskve, nektarine, salatu i rukolu i 28 dana za jabuke i vinovu lozu.

 

Affirm je kontaktno želučani insekticid koji pokazuje odlično translaminarno kretanje u listovima. Djeluje ovi- larvicidno što znači da suzbija sve stadije gusjenica, a poglavito prve stadije neposredno prije izlaska iz jajašaca (to je i najbolje vrijeme primjene). Kada insekt dođe u kontakt s emamektin benzoatom, dolazi do paralize i trenutnog prestanka ishrane, nakon čega ugine u roku od 2 do 4 dana.
Affirm se primjenjuje za suzbijanje žutog i pepeljastog grozdovog moljca u vinovoj lozi, u jabuci  za jabučnog savijača dok u breskvi i nektarinama se koristi za suzbijanje breskvinog moljca i breskvinog savijača. U kupusnjačama djeluje na kupusnog moljca, a u drugim vrstama povrća suzbija i štetne sovice (Heliothis spp. i Spodoptera spp.).
Važno je naglasiti da je insekticid Affirm visoko učinkovit u suzbijanju južnoameričkog moljca rajčice (Tuta absoluta).

 
 Slika 1. Način djelovanja  Affirma

U trenutku kada gusjenica prestane sa ishranom, istovremeno se sprječava i mogućnost nastajanja ekonomskih šteta na kulturama.
Preporučena doza insekticida Affirm ovisi o kulturi, a kreće se od 1,5 kg/ha za povrće i vinovu lozu te,  3 do 4 kg/ha u jabukama i breskvama.
Kod Affirma treba istaknuti vrlo kratke karence (3 do 7 dana) i vrlo niske rezidue (ispod granice detektabilnosti), što ga stavlja u poziciju kao vrhunsko rješenje na kulturama koje imaju kratku vegetaciju, ali i na kulturama kod kojih štete od gusjenica mogu nastupiti neposredno prije berbe. 

 
 

Na tržištu se nalazi u pakiranjima od 1 i 5 kg.
Što se tiče korisnih insekata, Affirm najduže nakon 24 sata prestaje biti opasan za prirodne neprijatelje pa je vrlo poželjan u integriranoj zaštiti bilja. Zbog svog jedinstvenog načina djelovanja rizik od rezistencije je vrlo mali. 

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 259.998
 • Broj učitanih stranica: 261.717
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100