Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
7.115 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Syngenta
Podčlanci:
Crveni voćni pauk Moljac kružnih mina Etalfix pro, novi ovlaživač iz Syngentine palete Sygenta > Etalfix pro-2 „Avermektini“ - Vertimec 018 EC i Affirm 0,95 SG Zaštita koštićavih voćaka na početku vegetacije Novi katalog Syngente Obavijest za članove Syngentinog OptiTech Kluba!
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE POSLOVNIH SUBJEKATA I NJIHOVIH PROGRAMA
Agrico Trade Agra d.o.o. INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Burza voća i povrća Mohik Wertholz Bayer CropScience Findri d.o.o. Predikat d.o.o. Abundan d.o.o.: Agrocentar INO Brežice d.o.o.: mehanizacija

Datum objave: 13.03.2012.

Zaštita koštićavih voćaka na početku vegetacije

 
 
Kovrčavost lista breskve –Tafrina deformans je vrlo opasna bolest koja napada najčešće lišće dok je na mladicama i plodu rjetko susrećemo. Napadnuto lišće nepravilno raste, kovrča se, zadebljava i pocrveni. Na kraju takvo lišće opadne.
Bolest prezimljuje na kori grana i na pupovima. Za razvoj treba kišno i vlažno vrijeme, a temperatura nije toliko bitna jer se može razvijati od 3-25 °C.
KAKO ZAŠTITITI BRESKVE I NEKTARINE 
Od fenofaze bubrenja pupoljaka pa sve do početka otvaranja cvjetova preporučuje se 1-2 prskanja bakrenim pripravkom. Nakon prskanja bakrenim pripravcima potrebno je u kišnim godinama obaviti još 1-2 prskanja do završetka formiranja plodova (polovica travnja). U to vrijeme najbolju zaštitu pruža fungicid DACONIL koji osim dobrog djelovanja na kovrčavost lista ima usputno djelovanje na trulež – moniliju.

Trulež cvijeta i sušenje grančica - Monilia
 

 

Bolest napada mnoge voćne vrste, a posebno je opasna na višnji, šljivi, breskvi i trešnji. Za razvoj treba također kišno i vlažno vrijeme. Prvo napada cvjetove i rodne grančice, a kasnije u berbi plodove, sa kojih preko peteljke prelazi u drvo. Napadnute grane se suše uz pojavu smolotočine što je karakterističan simptom. Kroz nekoliko vegetacija zbog napada monilije može doći do sušenja  stabla.
ZAŠTITA OD MONILIJE
Na osjetljivim voćnim vrstama i sortama prskanje treba obaviti prije i na samom završetku  cvatnje pripravkom CHORUS (dozvoljen kod nas u višnji). Chorus  sa dozom od svega 30-40 g u 100 lit vode sigurno štiti i na nižim temperaturama ispod 10°C. Ta osobina je vrlo bitna jer su u vrijeme cvatnje česta zahladnjenja. Za zaštitu breskve i trešnje prije cvatnje koristi se Switch u dozi 30 ml/100 l. Za hobi proizvođače breskve dovoljnu zaštitu na manje osjetljivim sortama može pružiti DACONIL, koji se koristi za kovrčavost.

VAŽNO: Ne zaboravite suzbiti iznikle korove u voćnjacima i ne dozvolite da procvjetaju. Kad korovi ispod voćki procvjetaju, privlače pčele koje se mogu nekontroliranom primjenom insekticida uništiti. Za sigurnu zaštitu od korova Syngenta Vam nudi novi totalni herbicid OURAGAN, namjenjen je za suzbijanje svih korova u voćnjacima, vinogradima, okućnicama i nepoljoprivrednim površinama. Herbicid sadrži aktivnu tvar glifosat. Za razliku od sličnih pripravaka proizveden je najnovijom  tehnologijom u svrhu zaštite korisnika i okoliša. Jedini je herbicid iz ove grupe koji sadrži ovlaživač na osnovi kukuruznog škroba pa je stoga razvrstan izvan skupine otrova. Ne pokazuje nikakvo štetno djelovanje na pčele i korisne insekte. U tlu se razgradi za svega 4 dana. Koristi se u nasadima starijim od 3 godine, kad su korovi visine 10-30 cm.    

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 118.658
 • Broj učitanih stranica: 120.590
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.978
VIDI WEB TOP 100