Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.750 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011.

Tko je kriv za lošu prodaje jabuke

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
 
 

Datum objave: 02.09.2014.

3. dio

Kolega voćar Josip Kiš iz Velike Ludine se javio s komentarom kojeg prenosimo u cijelosti.

Damire!

Drago mi je da si potaknuo na razmišljanje o problemu koji nas voćare pritišće zadnjih dana.  Osobno mislim da sam svjestan problematike, ali eto i neka moja razmišljanja.

Ono što se meni čini, a to nam se dogodilo zadnjih godina, su kriteriji pri otkupu voća. Jedini kriterij su bili kalibar, boja i oštećenost. I to je dovelo do toga da imamo ili visoko kvalitetnu robu i samo robu koja je namijenjena preradi. I to mogu progutati, ali me boli kada se organoleptika, koja je jedini kriterij koji garantira stvarnu potražnju neke robe, a samim time i potrošnju, nema nikakvu težinu. Ili pobliže, ako mi je nešto dobro i kad to trošim (pojedem jednu jabuku) i istog trenutka poželim drugu, onda možemo biti sigurni da je naš proizvod našao kupca. S druge strane ako ta jabuka jede mene, potražnje više nema.

Tako nešto se dogodilo s domaćom breskvom. Navedeni veletrgovci su tražili samo tvrdu robu. Tvrdu, ja čitam nezrelu. Nezrela je i nejestiva i tu je kraj priče. Ista stvar ove godine s jagodom. Bijeli vrh  ploda jagode je karakteristika koja se najviše cijenila pri predaji robe. Uz godinu kakva je bila ova, puno kiše, ali i nedostatak sunca i  prilično visoke prinose, ni potpuno crveni plodovi nisu bili organoleptički na visini zadatka.

U stanju kakvom je današnja Hrvatska (mislim tu na nezaposlenost i osobnu potrošnju) voće je postalo skupa roba. I onda kada kupac i kupi nešto i ako mu to ne „sjedne“ potražnja se rapidno smanjuje.

Spomenuo si veletrgovce. Ja ću ipak zauzeti stranu onih koji su i proizvođači voća i odvojiti ih od onih koji to nisu.

Slažem se da moramo poraditi na kvaliteti voća . I sam sam aplicirao na IPARD i stavljam mreže i navodnjavanje, pomlađujem nasad. Ali i tu ima jedan detalj. Svaka poljoprivredna proizvodnja na kraju proizvodnog ciklusa ima i robe koje ne zadovoljavaju visoke kriteriji, što ne znači da nema neku vrijednost. Mislim da ništa ne radimo na nekom drugom proizvodu. Tebi svaka čast na sokovima i vjerujem da ulažeš puno truda u to i samo naprijed. Ali trebamo još na tome raditi. Kažem trebamo,  jer smatram da se ipak na neki način možemo i moramo organizirati.

Samo jedan mali detalj, koji si, siguran sam i sam doživio. Bio sam (ima već nekoliko godina) u Italiji u kooperativi Melinda. I u sklopu hladnjače je maloprodajni dućan. Tamo ima minimalno 50 različitih proizvoda, a svima njima je jabuka sirovina. Sušeno, rezano, sokovi, sitno , krupno ... ovakvo onakvo ... sve se prodaje . Ja osobno, zbog posla, berem 1 klasu i industriju. I iskreno ponekad me jednostavno srce zaboli koliko dobre robe škartiram.

Meni se najmanje sviđaju krajnji  trgovci našom robom. Ti isti koji će, ako im mi ne damo, kupiti zapakiranu poljsku jabuku. Tu ima toliko propusta da ih možemo nemilo nabrajati.  Ja ne hodam u njihovim cipelama, ali oni su itekako svjesni naše razjedinjenosti.

Samo za primjer, zašto se sada ne radi jaka kampanja na prodaji Gale, Elstara i sorata koje su sada užitno najbolje, neoptrećene hlađenjem, kalom ... ali najvažnije ... prefine su. I biti će tako tri tjedna ... dok isto tako fini ne postanu Zlatni, Jonagoldi ...

Moja žena kad kupi vrećicu s tri kile mandarina i mi sjednemo navečer pred TV, ja ih čistim, a one fine, nas četvero to sprašimo istu večer ... međutim, ako su mandarine zelene, pojedemo dvije tri ... klinci objese nosinu ... dva dana su u zdjeli na stolu. Pa onda par dana u zdjeli na terasi i onda se bace u komposter. Slijedeće mandarine se kupe za  cca 10-15 dana. A u prvom slučaju, već drugi dan mi žena šalje poruku: „daj usput uzmi još mandarina, pojeli smo one“.

Prije desetak dana u novinama krene saga o krađi 20 t jabuka iz voćnjaka u okolici Križevaca. Uopće nije bitno je li ukradeno, je li to igra s osiguranjem, da li je uopće bilo toliko i jeli to moguće odraditi tijekom jedne noći. Bitno je to da je jabuka u Hrvatskoj dobila biljeg otrovnog voća. I to sam pitanje postavio u Donjem Kraljevcu. Zašto nitko nije reagirao? Odgovor pomoćnice ministra je bio da su poslali inspektorat i obavijestili MUP. Aleluja! Brigo moja pređi na drugoga! Digla se graja oko tog mog pitanja, ali ionako nije nitko ništa razumio. Glavna se priča povela oko toga da je to nemoguće bez 20 ljudi. Baš sam se osjećao žalosno. Kupci sada na placu traže lanjsku jabuku, a ne ovogodišnju.

Imamo robu, novinare željne skandala, narod sa smanjenom kupovnom moći, skupu državu. Nije jednostavno, ali ne možemo odustati. Imam nekih ideja, nisu to ni revolucionarne niti radikalne, a niti izvorno moje ideje, ali vjerujem da možemo zakoračiti naprijed.  U Donjem Kraljevcu je ministar izrekao da nam je prosječni prinos voća 8,7 t/ha. Statistika je hrpa podataka koja uglavnom daje iskrivljenu sliku. Pomiješati sve voćne vrste i ukalkulirati sve površine koje su unesene u ARKOD i onda mahati prstom da smo loši tehnolozi , u najmanju ruku nije pristojno. Imamo mi voćara-jabučara s 50 t/ha i s 90% I klase. Ali isto tako i samo prijavljenih hektara radi skupljanja poticaja, a koji se uopće ni ne rade.

Jednostavno, smatram da poljoprivreda mora biti institucija za sebe, a ne politička prčija. I zakon o PDV-u ili Zakon o radu i mnogi drugi, moraju biti posebni kad je poljoprivreda u pitanju. Bio sam uključen u one markice i sad mi je žao. Postale su skupe i komplicirane . A trebale su biti jeftine (prihvatljive) i jednostavne . I to samo u dvije sezone primjene.

Zatim, inspektorat, to je institucija koja je nagazila samo one koji legalno rade. I imaju ovlasti nezamislive.

Što se stručnog dijela u Donjem Kraljevcu tiče, bila je prezentacija za novi fond EAFRD i jedna od mjera je edukacija. Koja će na kraju tečajevima osposobljavati vrhunske proizvođače hrane. To je kao da ja možda prodam sve, kupim neki zubarski stolac, završim tečaj i vadim zube.  To je takva šamarčina struci!

Fond je izdašan i jednostavniji nego IPARD, ali tko će aplicirati, kad nema love, nema garancija? Tehnološki uopće nije prilagođen poljoprivredi (kao ni IPARD). I onda ti posadi traženu sortu, u idealnom roku kad je dokumentacija gotova za … ne zna se kada.

Voćarska zajednica je sada samo figura bez ikakvog značaja. Ovo je samo komentar koji vučem s terena, ali moram priznati da se slažem s tom činjenicom.

Kad ovakve stvari pišem ih s puno žara. Siguran sam da se ti i ja nećemo složiti oko svega, ali ni to nije bitno. Bitno je da se razgovara, otvoreno, s argumentima, činjenicama, da prezentiramo ideje, rješenja, usvojimo promjene i svi zajedno počnemo „puhati „ u isti rog. Ovako, samo jedni drugima podmećemo noge, a na podmetnutu nogu se i veliki i jaki mogu spotaknuti i pasti. Pa kako onda neće i oni manji, nespremni i nesigurni.

I ponavljam, svaka čast na pokretanju teme.

Josip Kiš, voćar iz Velike Ludine

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.368
 • Broj učitanih stranica: 262.097
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.295
VIDI WEB TOP 100