Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.897 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Euclid - sušare za voće, povrće i ljekovito bilje
Podčlanci:
EUCLID - acetatori Euclid EUCLID - sušare za voće, povrće i ljekovito bilje, acetatori, meteorloške stanice
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE POSLOVNIH SUBJEKATA I NJIHOVIH PROGRAMA
Agrico Trade Syngenta Agra d.o.o. INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Burza voća i povrća Mohik Wertholz Bayer CropScience Findri d.o.o. Predikat d.o.o. Abundan d.o.o.: Agrocentar

Euclid - sušare za voće, povrće i ljekovito bilje

Piše: 


Datum objave: 11.02.2007.

EUCLID - acetatori Euclid

Firma Euclid iz Vinkovaca je poslije svog programa standardizirnih sušara za voće, povrće i ostale poljoprivredne kulture, u 2006 godini izradila prototip acetatora za manje prerađivače octa. Aparat omogućuje acetaciju (octenje) voćnih ili ostalih vina od 0 do 5 ili više % octene kiseline sa satnim kapacitetom acetacije 0d 0,025 do 0,05 % i predstavlja idealnu i relativno malu investiciju za integracijsku ili čak individualnu manje obratovnu preradu.

Acetatori su namijenjeni za proizvodnju jabučnog i drugih vrsta octa, odnosno pretvaranje alkohola u octenu kiselinu postupkom pospješenog octenog vrenja, uz intenzivno dovođenje zraka i njegovo miješanje s alkoholnom tekućinom. Sastoje se od spremnika s postoljem, centrifugalne pumpe, ejektorskog uređaja za napajanje zrakom, cijevnog spiralnog hladnjaka, armature za pražnjenje spremnika i mjerenje razine, radnog i sigurnosnog temperaturnog osjetnika, električne instalacije i upravljačkog ormarića s mikroprocesorskim kontrolnikom.
Komorna sušara EUCLID tip KSVP 40, površine ladica 40 m2
Acetator EUCLID tip A 400, kapaciteta 400 lit.

Octeno vrenje odvija se u spremniku. Unutar spremnika nalaze se cijevi za dovod tekućine pomiješane sa usisanim zrakom i cijevni spiralni hladnjak tekućine. Pored spremnika nalazi se ormar s opremom, odnosno centrifugalnom crpkom, električnom instalacijom i upravljačkim ormarićem.

Za vrijeme rada acetatora pomoću centrifugalne crpke ostvaruje se optočno strujanje tekućine, pri čemu se u tekućinu dovodi zrak iz okolice. Tekućina se iz spremnika usisava kroz usisnu cijev smještenu na njegovom dnu, usisnom cijevi dolazi u crpku, iz koje tlačnom cijevi ponovno odlazi u spremnik. Tlačna cijev grana se na tri cijevi, čime se omogućava usisavanje velike količine zraka, potrebne za proces octenog vrenja. Na gornjem dijelu svake od tri cijevi za dovod tekućine nalaze se uređaji za napajanje tekućine zrakom. Uređaji rade na principu ejektora. Na ovaj način usisani zrak ulazi u tlačne cijevi, miješa se s tekućinom i na donjem dijelu u spremnik ulazi mješavina tekućine i zraka. Zračni mjehurići nakon ubacivanja u spremnik kreću se prema površini, miješajući tekućinu i omogućavaju kemijsku reakciju pretvaranja alkohola u ocetnu kiselinu. Zrak izlazi iz spremnika kroz otvor na njegovom gornjem dijelu.
Acetator EUCLID tip A 400, kapaciteta 400 lit.
Acetator EUCLID tip A 400, kapaciteta 400 lit.

Miješanje zraka s tekućinom koja sadrži alkohol i bakterije octenog vrenja uzrokuje ubrzavanje procesa vrenja i pu retvorbe alkohola u octenu kiselinu. Budući da je taj proces egzoterman, odnosno da se njime oslobađa toplina, dolazi do povećanja temperature tekućine. Osim toga, tekućina se zagrijava i uslijed trenja uzrokovanog njezinim miješanjem. Ukupnu toplinu, nastalu trenjem i kemijskom reakcijom, potrebno je odvesti u okolicu, kako ne bi došlo do prekoračenja temperature optimalne za razmnožavanje bakterija. U tu svrhu u spremnik je ugrađen spiralni cijevni izmjenjivač topline, u kojem se kao rashladno sredstvo koristi voda iz vodovoda ili bunara.

U spremniku se nalaze radni i sigurnosni temperaturni osjetnici. Na temelju izmjerene vrijednosti temperature pomoću radnog temperaturnog osjetnika, mikroprocesorski kontrolnik upravlja radom elektromagnetnog ventila hladnjaka, te na taj način održava zadanu temperaturu u spremniku. Kao sigurnosni element, u spremnik je ugrađen temperaturni osjetnik sigurnosnog termostata, koji u slučaju otkazivanja radnog termostata, odnosno prekoračenja temperature zraka iznad 30C zbog bilo kojeg razloga, prekida rad acetatora.

Kapacitet acetacije je ovisan od potencijala ocetnokiselinskih bakterija i omogućava sa početnih 2.5 % ocetne kiseline pretvorbu 0,03 do 0,05 % ocetne kiseline na sat što znači završenu acetaciju 200 l octa na 5 % od 48 do 72 sati.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 48.387
 • Broj učitanih stranica: 50.539
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.892
VIDI WEB TOP 100