Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
6.988 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011. Siječanj 2011.
Vezani članci
Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) - Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) Ljetne sorte jabuka Javna mišljenja i neki argumenti o zdravstvenoj upitnosti hrane-voća 2. savjetovanje o malini, Krško Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja Tuča i postavljanje protugradne mreže Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Kolovoz 2008. - Voćarstvo i dopust 2. put - Kolovoz 2008. - Voćarstvo i dopust drugi put Listopad, studeni 2008: Voćarski biti ili ne biti Veljača 2011. Ožujak 2007.: Seminar za informatičko opismenjavanje u Velikoj Gorici - Seminar za opismenjavanje - 2. put!!! 13. i 14. 2. 2007.: Sadjarski dnevi Posavja - SADJARSKI DNEVI POSAVJA: 13. i 14. 2. 2007. Antraknoza – Opasna bolest jagoda Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala poslije 31. dana izlaženja. - Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala i IA voćarskih novina poslije 31. dana izlaženja 8. -10. 2. 2007.: Fruit logistica 2007 – Sajam o voćarstvu - FRUIT LOGISTICA 2007 – Međunarodni sajam o prodaji u voćarstvu Udruga voćara Virovitičko-podravske županije - Udruga voćara Virovitičko-podravske županije 30. 1. 2007: Enodnevni seminar za varstvo sadnega drevja v Račah - Enodnevni seminar za varstvo sadnega drevja v Račah 30.1.2007 13.-16. 2. 2007.: Simpozij Agronoma - 13.-16. 2. 2007.: Simpozij Agronoma

Ožujak - Ma jel' se to isplati?

Piše: 


Datum objave: 01.03.2007.

Ožujak - Ma jel' se to isplati?

Voćnjak autorice uvodnika
Jel' se isplati? Da razmislimo ... naravno da se isplati! Voćnjak autorice uvodnika.
Neki dan me na mom radnom mjestu «uhvati» stari obiteljski prijatelj. Nismo se dugo vidjeli i pitam ga o obitelji. On, ni pet ni šest sjedne, raskomoti se i mene pita gdje prodajemo jabuke. Njegov brat i mama imaju voćnjak, 300 stabala!, i ostalo im je 500 kg jabuka. Ne mogu ih prodati pa on sada svaki dan mora jesti te jabuke.

Ja mu u nedoumici kažem da 500 kg nije neka količina.
«Kako nije?! Pa znaš ti kaj je 500 kila?», veli on.
«Znam.» Znam i što je 70 tona, a ne 500 kila, mislim u sebi.
«Čuj, a onaj vaš voćnjak, onak uređeno, prekrasno izgleda ali nema šanse da se to isplati. Silnu ste lovu uložili, vidi se. Kad se bu to isplatilo?», uporan je on.

«Bude», velim ja njemu bez namjere da me uvuče u raspravu.
«Ma nema šanse», veli on. «Previše je love tu ulupano, a jabuka se ne može prodati.» I tako on, ničim izazvan, mene uvjerava u isplativost ulaganja u voćarsku proizvodnju. A ja moram raditi.
«Hajde da skratimo priču. Ako ne proizvodiš 45 do 50 tona po hektaru, proizvodnja nije isplativa.», pokušavam ga prekinuti.
«Koliko?»
«45 do 50. Uz primjenu dobre tehnologije možeš proizvesti i više.», velim ja njemu bez namjere da ispadnem pametna.
???

«Kad to pomnožiš s minimalnom cijenom jabuke, vrlo lako možeš izračunati troškove, prihode i eventualni ostatak.»
«Kolika je minimalna cijena?»
«Za prvu klasu ajdareda s 40 lipa koliko potiče Ministarstvo poljoprivrede to je dvije kune i 20 lipa. Za ostale sorte i klase dogovaraš cijene.»
«2,20? Ma daj, to je ništ. A koliko vi sad imate jabuka?»
« S novim nasadom malo više 15 tisuća.»

Na to se naš obiteljski prijatelj digao sa stolice, u nedoumici raširio ruke i gotovo bez pozdrava otišao iz firme u kojoj sam zaposlena.

Moj muž, inače dečko iz grada, zna reći da mu je netko nekad rekao da će se baviti voćarstvom, proglasio bi ga ludim. Tako su nas proglasili ludima kad smo posadili prvi voćnjak. Smijali su se, nešto u lice, uglavnom iza leđa, jer se tako gusto i tako plitko jabuke ne sade. Raznorazni stručnjaci, govorim o nepozvanima, držali su nam predavanja o tehnologiji. Mi nismo imali pojma, bili smo totalno zbunjeni, no ideju smo branili tako gorljivo da smo i sebe same do kraja uvjerili u ispravnost odluke. A Franc nam nije baš pretjerano pomagao u tome. Mislim, nije trošio energiju na uvjeravanja. Pustio je da vrijeme i rezultati govore za sebe.

A oni su u proteklih, sada skoro već pet godina rekli otprilike slijedeće: sve se može! U voćarstvo možeš ući iako nemaš pojma, ali imaš dobrog savjetnika, izabereš dobru tehnologiju i nije ti mrsko raditi. Možeš posaditi jedan voćnjak jabuka, učiti tehnologiju i odraditi prvu, drugu, treću, četvrtu berbu. Možeš posaditi prvi, drugi i treći nasad jagoda i u jednom trenutku uz 7.360 sadnica jabuka voditi brigu i o 17.000 sadnica jagoda. I uglavnom nemati problema s plasmanom. Možeš posaditi nasad višanja, trešanja, bresaka i novi nasad jabuka.

Možeš se naraditi «ko' konj», te usprkos umoru biti sretan jer vidiš da su iz onih šiba nastale voćke, prvo pune cvata (i dlakavog ružičara «koji bi mogao sve pojesti!») a onda okićene jabukama ko božićno drvce. Možeš redovno otplaćivati rate kredita – što je osobito važno - i dodatno ulagati u posao. A ako si mlad i nemaš novaca za ulaganje, kao što smo to bili mi, onda ti uz banku trebaju obitelj i prijatelji koji imaju neograničeno povjerenje u tebe. A ti budi pošten i odgovoran i nemoj to zaribati. Ne zbog sebe i ljudi, već zbog Majčice Zemlje koja ti je omogućila da živiš blagodati koje ti je pružila poezija poljoprivrede, VOĆARSTVO.

P.S. Nije da nema problema, ima ih svugdje. Ali nisu nesavladivi. A mi doista uživamo u voćnjacima. I zahvaljujući voćarstvu, upoznali smo krasne ljude, voćare.

28.02.2007., Sandra Levak - Miklošić

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 75.773
 • Broj učitanih stranica: 78.282
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.612
VIDI WEB TOP 100