Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.493 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011.
Vezani članci
Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? 2. znanstveno-stručno savjetovanje voćara Hrvatske Tuča i postavljanje protugradne mreže Kolovoz 2008. - Voćarstvo i dopust 2. put - Kolovoz 2008. - Voćarstvo i dopust drugi put Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Ožujak 2007.: Seminar za informatičko opismenjavanje u Velikoj Gorici - Seminar za opismenjavanje - 2. put!!! 13. i 14. 2. 2007.: Sadjarski dnevi Posavja - SADJARSKI DNEVI POSAVJA: 13. i 14. 2. 2007. Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala poslije 31. dana izlaženja. - Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala i IA voćarskih novina poslije 31. dana izlaženja 8. -10. 2. 2007.: Fruit logistica 2007 – Sajam o voćarstvu - FRUIT LOGISTICA 2007 – Međunarodni sajam o prodaji u voćarstvu Udruga voćara Virovitičko-podravske županije - Udruga voćara Virovitičko-podravske županije 30. 1. 2007: Enodnevni seminar za varstvo sadnega drevja v Račah - Enodnevni seminar za varstvo sadnega drevja v Račah 30.1.2007 13.-16. 2. 2007.: Simpozij Agronoma - 13.-16. 2. 2007.: Simpozij Agronoma 1. 2. 2007.: Seminar o malinama, tehnologije proizvodnje - Seminar o malinama, tehnologije proizvodnje 6 – 9. 2. 2007.: 51. seminar biljne zaštite – Opatija - 6 – 9. 2. 2007.: 51. seminar biljne zaštite – Opatija Seminar rezidbe voćaka u Virovitičkom kraju Fuji – sorta jabuka sa mnogo dobrih i nekim lošim osobinama Posjet Južnom Tirolu i ogled sajma Interpoma 2006

Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :)

Piše: 


Datum objave: 01.04.2007.

Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :)

Mjesec ožujak je iza nas.
Mnogo je tu bilo zanimljivih događaja. Na portalu smo izvijestili o nekim značajnim stručnim susretima i stručnim izletima. Sa skupinom budućih voćara iz općine Kravarsko posjetili smo uspješne voćare u Međimurju i Podravini i o tome izvijestili u 5 nastavaka. Predvođeni načelnikom općine i vizionarom Vladom Kolarecom, Kravarščani su imali prilike vidjeti kako izgleda uspješno voćarstvo u Hrvatskoj. Mnogima je taj izlet bio poticaj da se odazovu pozivu načelnika u projektu stvaranja Kravarskog kao voćarskog kraja. Najsvježija je vijest da će Kravarsko uskoro postati kraj poznat po trešnji! O nastavku ove ideje i projektu ćemo vas i nadalje na portalu izvještavati.

Šljiva u punom cvatu
Šljiva u punom cvatu. Obratite pozornost na uzoran herbicidni pojas važan za ishranu biljke i dovoljnu opskrbu vode u vrijeme cvatnje i zametanja plodova.
Pored toga dogodilo se po mišljenju mnogih prijelomno 2. znanstveno-stručno savjetovanje voćara Hrvatske o čemu smo također izvijestili u 11 nastavaka. Raspravljalo se u tri dana u Zadru o stanju hrvatskog voćarstva i o njegovim perspektivama. Zaključak je da je stanje loše i da sadašnjim načinom rada svih institucija odgovornih za voćarstvo nema razloga očekivati napredak. U tom smislu se Hrvatska voćarska zajednica s predsjednikom Željkom Banjavčićem angažirala da učini korake na promjeni stanja, i to u vidu Samostalnog povjerenstva za izradu strategije razvoja voćarstva u Hrvatskoj. Korake prema razvoju s nestrpljenjem i radošću očekujemo i sigurno ćemo o tome još pisati.

Međutim, najvažniji događaj je definitivno kretanje vegetacije! Gotovo su sve kontinentalne voćne vrste krenule tako da je trenutno breskva u punom cvatu, pojedine ranije sorte kruške i šljive (vidi sliku desno) su također u punom cvatu, dok se na jabuci polako, prema sortama, otvaraju cvatovi. Ova godina će sigurno biti zanimljiva. Lanjska produžena jesen utjecala je pozitivno na zametanje cvjetnih pupova pa će i oni voćnjaci koji su lani obilato rodili, ukoliko nisu prerano i nestručno porezani, i ukoliko su prošle jeseni primjereno dohranjeni, dati mnogo cvijeta-budućeg roda. Ranije kretanje vegetacije također je iznenadilo mnoge te se mnogi voćar zabrinuo kako će to utjecati na rod, na broj štetnika i opasnost od infekcija, gljivičnim oboljenjima prvenstveno. Upravo zbog ovakvih godina, ali i zbog onih naizgled tipičnih, potreba je svakog voćara da ima primjerenu stručnu konzultantsku pomoć, koja osim što će biti stručna, mora biti i maksimalno primjenjiva i odgovorna. O tome se raspravljalo i u kuloarima već spomenutog 2. znanstveno-stručno savjetovanje voćara Hrvatske.

Što se tiče voćarskog portala tu ima dosta novosti. Mnogi su primjetili novu sekciju pod naslovom IA savjetovanje. Riječ je interaktivnom dijelu u kojem postojećim komitentima-voćarima interaktivno putem weba dajemo odgovarajuće savjete u voćarstvu i to što se tiče fenologije i meteorologije i što se tiče zaštite. Naravno, da bi posjetitelji mogli primati ove konzultantske usluge potrebno se pretplatiti i ući u sustav savjetovanja. Statistike su vrlo ohrabrujuće i pokazuju kako ovaj projekt voćarskog portala kao medija kojim se otvara voćarski informativni prostor ima smisla.

Prethodni tjedan je posjeta bila na razini 300 posjetitelja dnevno, a na mjesečnoj razini za ožujak imamo kumulativno 7.661 posjetitelja i skoro 44.000 pregledanih stranica, a to je u odnosu na mjesec ranije 80% više posjetitelja odnosno 180% više u odnosu na siječanj! Za specijalizirani stručni portal koji ima tek tri mjeseca djelovanja su to nesumnjivo vrhunski rezultati. I vama se zahvaljujemo na tome ... Od stručnih članaka pisali smo o razlozima problema u zaštiti voćnjaka od bolesti i štetnika, o sortimentu lijeske, o sortama jabuka otpornim na fuzikladij te preparatu Chorus.

U travnju možete i dalje očekivati novosti, izvještaje s bitnih voćarskih događaja, stručnih savjetovanja i naravno, stručne članke naših i inozemnih voćarskih stručnjaka.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 34.243
 • Broj učitanih stranica: 67.528
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.303
VIDI WEB TOP 100