Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.757 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Syngenta
Podčlanci:
Crveni voćni pauk Moljac kružnih mina Etalfix pro, novi ovlaživač iz Syngentine palete Sygenta > Etalfix pro-2 „Avermektini“ - Vertimec 018 EC i Affirm 0,95 SG Zaštita koštićavih voćaka na početku vegetacije Novi katalog Syngente Obavijest za članove Syngentinog OptiTech Kluba!
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE POSLOVNIH SUBJEKATA I NJIHOVIH PROGRAMA
Agrico Trade Agra d.o.o. INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Burza voća i povrća Mohik Wertholz Bayer CropScience Findri d.o.o. Predikat d.o.o. Abundan d.o.o.: Agrocentar INO Brežice d.o.o.: mehanizacija

Datum objave: 24.04.2007.

Crveni voćni pauk

Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi)

Crveni voćni pauk Crveni voćni pauk redoviti je štetnik, posebno u sušnim godinama kao ova, a posebno kod nekontroliranog korištenja organofosfornih insekticida . Kako napada više voćnih i šumskih vrsta izvor napada mogu biti i okolni voćnjaci i šuma. Crveni pauk oštećuje listove, na čijoj se gornjoj strani isprva vide fine bjelkaste pjegice, zatim lišće poprimi sivožutu do ljubičastosmeđu boju, uvije se, suši i ponekad otpadne. Zbog smanjene fotosinteze ugrožena je kvaliteta i količina uroda. Kako su odrasli pauci vrlo maleni (0,3 do 0,5 mm), potrebno je osobito pozorno pratiti toga štetnika. Preporučuje se uporaba povećala. Crveni je voćni pauk crvenkasto smeđe boje i jajolikog oblika. Ličinke i odrasli pauci uzrokuju štetu isisavanjem biljnog soka iz lišća. Razvoj od jajašca do odraslog pauka traje od 15 do 40 dana. Ovisno o vremenskim prilikama, crveni voćni pauk u nas ima 6 do 7 generacija. U jesen ženke odlože zimska jajašca koja prezime na jednogodišnjim i dvogodišnjim grančicama uz pupove, gdje se mogu opaziti kao crvene nakupine. Najpogodnije je vrijeme za zaštitu kada se izleže približno 30 do 50 % jajašaca. Obično populacija crvenoga voćnog pauka dosegne prvi vrh 14 - 21 dan nakon cvatnje , ali ove godine je pauk već prisutan iznad praga štetnosti ( 2-3 ličinke po listu).

Kad se namnoži na donjoj strani listova može se opaziti mnoštvo paukova svih stadija. U iznimno toplim danima ženke prijeđu i na gornju stranu lista, premda tu ne odlažu jaja. Pojavu nove generacije prati pojava velikog broja svježe odloženih jajašaca. Pri praćenju populacije potrebno je znati da se pauci u početku vegetacije nalaze na donjim listovima i na rozetnim listićima, a kasnije se presele na listiće na donjoj trećini mladice, u srpnju i kolovozu već su na gornjoj trećini mladice.

Crveni voćni pauk ima mnogo prirodnih neprijatelja; to su grabežljive grinje, grabežljive stjenice, grabežljivi resičari, neke bubamare, zlatooke i drugi. Upotrebom insekticida ali i fungicida koji ne pripadaju u integriranu zaštitu, znatno se smanjuje populacija prirodnih neprijatelja crvenoga voćnog pauka. Od svih štetnika voćnih nasada za crvenoga je voćnog pauka nadzor populacije uz pomoć prirodnih neprijatelja najuspješniji. Baš stoga dobro uravnotežena integrirana zaštita za voćare ima iznimno ekonomsko značenje, upravo u zaštiti od crvenoga voćnog pauka.

Zaštita
Za suzbijanje grinja u voćnjacima Syngenta preporuča VERTIMEC, dobro poznati akaricid – insekticid, koji osim vrhunskog akaricidnog djelovanja na grinje (pauke), ima odlično djelovanje i na druge štetnike (lisne minere i kruškinu buhu). Ima izraženo translaminarno djelovanje tj., preparat se nakon upijanja u list premješta polagano na drugu stranu lista, što je kod pauka i minera vrlo bitno.

U sušnim godinama obično se prvo prskanje izvodi u prva 3 tjedna iza cvatnje ( ako pauk pređe prag štetnosti ). Vertimec se preporučuje u dozi 0,8 -1,0 lit/ha uz dodatak Bijelog ulja 0,25% . U uvjetima visokih temperatura i sunčanog vremena preporučuje se prskanje predvečer čime se postiže bolji učinak . U slučaju jakog napada kada na listu ima jaja crvenog pauka, potrebno je koristiti više vode po ha , a prskanje treba ponoviti za 10 dana.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.054
 • Broj učitanih stranica: 261.772
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100