Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.736 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca

Anđela Kalšan iz Draškovca

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
 
 

Datum objave: 28.04.2007.

3. dio

Traktor i prskalica za 8 ha voćnjaka. Za voćara nismo sigurni :)
Traktor i prskalica za 8 ha voćnjaka.
Što se tiče plasmana, Anđela svoja iskustva sabire jednostavnom konstrukcijom: Nekad smo mi zvali njih, a sada oni zovu nas. A tomu je zaslužna dobra, kvalitetna jabuka. Prvo je došla jedna gospođa s jedne zagrebačke tržnice. I danas dolazi čak iz Zagreba po jabuku i moli ju da joj ostavi jabuku što duže, da ju čuva za nju. Međutim kako je došlo do tako dobre jabuke? Prskanje i sve tehnološke operacije na vrijeme, a urod optimalan. Kada joj se reklo da na stablu ne smije biti više od 25 komada jabuka, eventualno 28 na jačim stablima, ona je išla od stabla do stabla i brojala jabuke. Dakako, danas se te stvari odrade kemijski, ali Anđela sada zna koja je važnost imati uravnotežen rod. Tada su sve jabuke optimalne veličine, odlične obojenosti, a i manja je vjerojatnost za naseljavanje štetnika i bolesti. Neki su susjedni voćari čak kupovali jabuke od Anđele i miješali među svoje jabuke kako bi njihove ljepše izgledale. Ljetne su sorte prodavali u kartonskoj ambalaži (po 10 kg) po 4 kn + PDV, a kasnije po 3,7 kn + PDV (PZ Plodovi ravnice), s time da sada plaćaju ambalažu, a prve godine nisu plaćali ambalažu.

Imaju sreću da im Idared primjerice u odnosu na Hodošan i Belicu dolazi 2 tjedna ranije, tako da im čak jedan trgovac iz Metkovića dolazi po Idared šleperom i to po cijeni od 3,5 kn + PDV. I nije mu problem dolaziti čak iz Metkovića jer ne voli da mu jabuka stoji na polici, a Anđelina jabuka ide rado s police.

Od mehanizacije imaju voćarski traktor Ferrari (20.000 eur) i atomizer nošeni Zupan zapremine 250 lit (18.000 kn). Investicija ne prevelika, ali zato optimalna za takav način voćarenja. Zbog uskog razmaka 120 cm među kotačima omogućen je mali razmak među redovima (2,8 m) čime se u konačnici dobije oko 20% više na istoj površini.

Hladnjača
Unutrašnjost hladnjače
Hladnjača s normalnom atmosferom ima 25 tona kapacitet, a koštala je oko 70.000 kn. Međutim ideja je prodati jabuku i ne stavljati ju u hladnjaču, a to će biti moguće kada mladi voćnjaci uđu u puni rod.

Proveli smo ugodno vrijeme na imanju Anđele i Anđelka Kalšan. Njihov primjer govori kako je uspješno voćarenje itekako moguće i u zreloj dobi ukoliko se radi pametno i organizirano. A stručna pomoć konačno mora uvažavati i specifičnosti dobi voćara i sukladno tomu se trebaju primjenjivati tehnološke metode. Isto tako, svako voćarenje ima problema, a voćari se razlikuju po tome da li probleme rješavaju ili ih guraju pod tepih i prave se da ih nema. Da bi se to moglo treba imati snagu i hrabrost priznati sebi pogrešku i raditi na njenom otklanjanju neovisno što selo reklo. Anđela i Anđelko Kalšan su uspješni voćari i mogu biti primjer svima u tom kraju kako se voćari, najprije srcem i ljubavlju, a onda i pameću i razumjevanjem.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.001
 • Broj učitanih stranica: 261.720
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100