Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.765 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Zaštita
Podčlanci:
15. 3. 2007. Zaštita voćaka: 23. 3. 2007. 24. 3. 2005. Aktualna zaštita 30. 4. 2007. Biologija i simptomi važnijih štetnika i bolesti jabuka
Odabir naslova iz kategorije IA SAVJETOVANJE
Dan velikih suočavanja … Tehnološke upute 2014 Kalkulator infekcija jabuka - krastavost Vremenske prognoze Obavijesti Stručni izleti Rokovi berbe Zaštita

Datum objave: 30.04.2007.

30. 4. 2007.

Aktualna zaštita, 30. 4. 2007.

Četiri metograma (pogledaj dolje) za protekli mjesec na lokaciji Gradiška-Potkozarje na kojoj imamo i online praćenje meteoroloških podataka, praćenje dozrelosti peritecija i izlijetavanja askospora aparatom Burkard, ponovno dokazuju potrebu za organiziranim globalnim online monitoringom, koji se onima koji ga imaju pravilno postavljenog može vratiti već u jednom mjesecu, ako je takav kakav je bio ovogodišnji travanj. S malo znanja čitanja podataka i razumijevanja biologije bolesti fuzikladija u ovogodišnjem travnju bilo je moguće proći »bez zaštite« ako je to dozvoljavao monitoring drugih bolesti (ove godine zbog vremenskih prilika pravi probleme pepelnica) ili štetnika (i ti su se zbog tople zime prenamnožili pa ih je zbog toga treba još pomnije pratiti i na njih reagirati ako su prešli prag štetnosti).

Poslije za zaštitu lagodnih dana u travnju dolazi po dugogodišnjim voćarskim iskustvima za voćare s neuspješnim zaštitama kobni 1. svibanjski praznici u kojima po NOOA prognozi možemo očekivati od 30 do 50 l kiše po m2 i vlaženja lišća koja će biti duga i preko 70 sati. S obzirom da znamo da je sazrelost peritecija preko 80 % i da tako veliki potencijal samo čeka kiše, koje će ih aktivirati da počnu »pucati« po voćnjacima. Zbog toga je jako bitna strategija zaštite u tjednu koji dolazi. Veliki potencijal mogućih infekcija (vjerovatno će u to vreme biti stvoreni uvjeti za 1 do 4 jake infekcije) zbog visokih temperatura koje utječu na prirast lisne površine praktično je nemoguće preventivno pokriti svu lisnu površinu koja je prirasla od zadnjeg preventivnog prskanja.

Zbog toga je potrebno poslije svake kiše pratiti vlažnost lišća i preračunavati moguće infekcije ručno (preko Mills-Laplanove tabele) ili sa meteo stanicama koje same preračunavaju infekcije i reagirati ovisno od uvjeta ponavljanjem preventivnog prskanja po predviđenom kalendaru prskanja (excell tabela) ili preventivno kurativnim prskanjima.
Zbog odličnih uvjeta za pepelnicu se preporuča upotreba blok prskanja sa stroburulinima (Stroby i Zato) tri puta zaredom u 7 do 10 dana ili svako drugo prskanje sa stroburulinima, a između prskanje sa IBA sistemicima (Score, Baycor, Rubigan, Anvil, Punch, Clarinet itd.) + dodatak preventivnih fungicida. Kod slijedećih zaštita ako ne upotrebljavate stroburuline ili sistemike koji djeluju i protiv pepelnice obavezno dodajte i jedan od preparata sa močivim sumporom (protiv pepelnice, i za kozmetičko djelovanje za ljepšu i čišču pokožicu plodova se preporuča poslije cvatnje stalna upotreba kvašljivog sumpora na 7 do 14 dana).
Upotreba insekticida je vezana na monitoring praćenja insekata i redovnog bilježenja podataka na osnovi kojih se definiraju zaštite ako su prijeđeni pragovi štetnosti.
Nadamo se da ste postavili u voćnjake sve potrebne feromonske mamce za praćenje naročito, jabučnog savijača i minera okruglih mina i da prije svake zaštite prelazite voćnjak i pratite populaciju pokretnih stadija crvenog voćnog pauka, i uši i standardnom programu zaštite protiv fuzikladija i pepelnice dodajete potrebne insekticide.
Sve nejasnoće, dok potpuno ne razumijete organizacijsko-tehnološke standarde i postupke, rješavajte sms porukama ili telefonski s Francom Kotarom na mobilnim telefonima.
Prvo nazovite telefon u svojoj državi, a ako nisam dostupan, sekretarica na mobilnom telefonu javlja vam mobilni telefon na kojem me možete dobiti:
Mobilni telefoni
Slovenija:00386-40-204-771
Hrvatska:00385-99-67-71-231
Republika srpska:00387-61-806-209
Srbija:00381-64-413-6992
Bugarska: 00359-88-707-7381
Još bolje i racionalnije je rješevanje pitanja e-mailom na: franc.kotar@amis.net ili franc@vocarstvo.org, a još sigurnije i prisnije putem skypea ili na gtalk internetnim telefonima ili internetnim pisanim razgovorima (chat).
Na Skypu: Franc Kotar
Na G-talk: Franc Kotar
po predhodnoj koordinaciji sa sms porukama na trenutno operativno aktivnom mobilnom telefonu.
Želimo vam uspješnu zaštitu u dolazečem tjednu !
Galerija slika najznačajnijih štetnika jabuke

Hoplocampa teustudinea (jabučna osica)

Panonycus ulmi (crveni voćni pauk)

Leucoptera scittella (miner okruglih mina)

Cydia pomonella (jabučni savijač)

Apis pomi(jabučna zelena uš)

Dysaphis plantaginea (brašnjava uš jabuke)

Dysaphis devecta (listna uš šiškarica)

Eriosoma lanigerum (krvava uš)

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 237.126
 • Broj učitanih stranica: 238.697
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.082
VIDI WEB TOP 100