Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.887 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije VOĆARSKA BIBLIOTEKA
Voćarski rokovnik za 2012. godinu Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje Priručnik tradicionalnih i autohtonih vrsta i sorata voćaka visokostablašica Proizvodnja stolnoga grožđa Sadni izbor za Slovenijo 2006 Poljoprivredne marketinške zadruge Predviđanje optimalnog vremena berbe jabuka Kako uspešno tržiti na kmetiji Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka

Stare sorte jabuka za nova vremena

Piše: 


Datum objave: 13.05.2007.

Stare sorte jabuka za nova vremena

Stare sorte jabuka za nova vremena

Travnjački voćnjaci (voćnjaci okoliša ili voćnjaci visokostablašica) su sastavni i prepoznatljiv dio slovenskog krajolika i tako sa njima čuvamo prirodnu ostavštinu, habitate (prostore življenja), koji su od velikog značaja kao prostor življenja mnogih ogroženih i rjetkih životinjskih (naročito ptica) i biljnih vrsta. Travnjački voćnjaci dakle znače ohranjivanje biotske različitosti (diverzitete) u krajoliku i poštovannje stvaralačkog rada naših predaka.
Plodovi iz travnjačkih voćnjaka mogu uz njihovu adekvatnu opskrbu postati dodatan vid zarade na obiteljskim gospodarstvima.
Gore navedeni argumenti bili su povod za moju odluku, da sam izradila diplomski rad sa tom temetikom i na osnovi te diplome kasnije napisala knjigu o starim sortama jabuka.
Knjiga je namijenjena i korisna za sve koji se interesuju za stare sorte jabuka, sve koji misle saditi nove travnjačke ili ekološke voćnjake sa starim sortama jabuka i naročito za one koji se bave sa preradom plodova iz travnjačkih voćnjaka u sokove, voćna vina, voćne octe, voćne rakije, suho voće i ostale prerađevine.
Ideja o pisanju i izdavanju takve knjige nastala je prije više godina, kad sam se kod svog stručnog rada na terenu susrela sa nedostatkom pisane riječi na području ekstenzivnog travnjačkog voćarstva. Seljaci-proizvođači , koji se bave sa intenizivnom proizvodnjom voća, imaju na raspolaganju veliku količinu stručnih informacija i ostalih izvora, na osnovi kojih se mogu lakše odlučivati o voćarskoj proizvodnji na svom obiteljskom gospodarstvu. Seljaci-proizvođači koji se sa voćarstvom bave ekstenzivno, jer su na svojim obiteljskim gospodarstvima još zadržali travniške voćnjake, pa se susreču sa mnogim problemima, kad traže informacije i savjete o opskrbi i održavanju postoječih travniških voćnjaka i sadnji novih a naročito kod izbora sorata, koje su primjerne za različite namijene potrošnje-prerade.
U knjizi sam pokušavala detaljno predstaviti još postojeće sorte jabuka u općini Hrastnik i na osnovu zapisa, koji su nastali poslije mog višegodišnjeg rada na obiteljskim gospodarstvima, i tako sa njima prenesti iskustva voćara i prerađivača voća na mlađe generacije.
Knjiga sadrži 80 stranica sa opisom 39 starih sorata jabuka, koje su opremljene fotografijama plodova i habitusa stabala i podacima o mjerjenju suhe tvari (šečera) u plodovima pojedinih sorata. Uz osnovni opis plodova i habitusa stabala, koje sam pronašla iz različite literature, dodana su i moja zapažanja i informacije dobivene od seljaka zbog čega je opis sorata jako različit. Naročit značaj je dan upotrebljivioj vrijednosti pojedinih sorata za preradu u sok od jabuke i traženju kombinacija sorata primjernih za takvu preradu.
Knjiga je izašla u samozaložbi. Možete jo naručiti poštom, telefonom i e-mailom, koji su na donjoj adresi.
ROBEMA – ZALOŽNIŠTVO
Nada Grešak, s.p.
Turje 13 a
1431 Dol pri Hrastniku
Slovenija
GSM: 00386 31 833 866
e-mail: nada.gresak@email.si
Cijena: 15 € + poštarina ako se šalje po pošti

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 42.519
 • Broj učitanih stranica: 43.147
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.259
VIDI WEB TOP 100