Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.019 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Podčlanci:
Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka
Odabir naslova iz kategorije VOĆARSKA BIBLIOTEKA
Voćarski rokovnik za 2012. godinu Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje Priručnik tradicionalnih i autohtonih vrsta i sorata voćaka visokostablašica Proizvodnja stolnoga grožđa Sadni izbor za Slovenijo 2006 Poljoprivredne marketinške zadruge Predviđanje optimalnog vremena berbe jabuka Kako uspešno tržiti na kmetiji Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka

Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka

Piše: 


Datum objave: 20.05.2007.

Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka

Biografije autora:

Dr. RADMILA ALMAŠI
 Prikaz razvojnih stadija kruškine buhe (Capopsylla pyri)
Prikaz razvojnih stadija kruškine buhe (Capopsylla pyri)
Nakon diplome Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu zapošljava se kao asistent na katedri ENTOMOLOGIJE.
U okviru istraživačkog rada bila je uključena u prognozu pojave štetnih vrsta u poljoprivredi, praćenjem biologije te predlaganjem mjera za njihovo suzbijanje. U suradnji sa dr. Markom Injacem radila je na praćenju jabučnog savijača, lisnih uši u voćnjacima i eripohidnih grinja u vinogradima, kao i na njihovu suzbijanju. Od kada se zaposlila radi na upoznavanju studenata sa biologijom, ekološkim uvjetimaa za razvoj i štetama koje uzrokuju u voćnjacima.
Mnogi projekti, terenski izlasci, praktične vježbe i želja da se pokaže studentima što više, omogućili su da prikupi i determinira veliki broj simptoma oštećivanja od strane štetočina koje se hrane na voćkama. Mnoge je vrste uzgajala da bi sa suprugom snimila sve razvojne stadije insekata.
Dr. MARKO INJAC
Marko je diplomirao na katedri Fitopatologije na Poljoprivrednom fakultetu, Zemun i Uporednoj  patologiji na Sveučilištu Montpellier (Francuska) gdje je radio i branio doktorsku disertaciju Bacilovirusi štetnih Lepidoptera i njihov odnos na nivou populacija insekata, tkivo, stanica.
Od 1963-1993 godine radio je u Biološkom labaratoriju Zemun. U okviru projekata, nastavio je suradnju sa kolegama iz Francuske i SAD-a. Praktična primjena mikroorganizama odvela ga je u oblast integralne zaštite voćaka i suradnju u radnoj grupi na nivou Europe (Orchard group).
Proučavao je i pojavu različitih vrsta grinja u jabučnjacima te njihov utjecaj na pojavu predatora. Formirao je strategiju suzbijanja grinja na osnovu odnosa predatora i  grinja koristeći pragove dolijetanja, polaganja jaja i odljetanja predatora iz voćnjaka. Od 1993.g. radi u privatnom poduzeću za proizvodnju i promet pesticida Chemical Agrosava.
Dipl. Ing. ŠAMUEL ALMAŠI
Tokom studija radio je na Poljuprivrednom fakultetu, institut za zaštitu bilja u grupi za prognoziranje i suzbijanje štetočina voćaka i vinove loze.  Poslije dobivanja diplome na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, zaposlio se kao predstavnik firme Elanco, a kasnije Uniroyal Chemical za SFRJ.  Danas radi kao stručni savjetnik firme Crompton-Uniroyal za sve države nastale iz SFRJ. Još kao student počeo se baviti snimanjem fotografija te bio nagrađivan nagradom «zlatno oko». Glavni dio fotografija predstavljaju makro fotografije, detalji insekata koji se mogu vidjeti samo pod povećalom. Te fotografije nas uvode u sasvim novi svijet insekata koji su skriveni za obične promatrače.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 25.256
 • Broj učitanih stranica: 25.758
 • Broj pogodaka s pretraživača: 816
VIDI WEB TOP 100