Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
3.846 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca

Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom!

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
 
 

Datum objave: 10.07.2007.

4. dio

 gordana
Slika 5: Ove jagode definitivno nisu iz Španjolske
Iste 2004.-te godine je posadila novih 10 000 sadnica, ovaj put je išla sa sortom Miss. Malo zahtjevnija sorta po pitanju uzgoja, ali ukusnija od Marmolade. Već tada je bila svjesna kako je bitno naučiti kupca na ukusnu jagodu i kako je obaveza proizvođača kupcu dati dobru jagodu s kojom će biti zadovoljan i zbog čega će ponovno doći kupiti još koju mjericu. Loša jagoda definitivno smanjuje potražnju,a to nije u ničijem interesu.

Za cijelo to vrijeme (do Božića!) je brala i mjesečarke koje su stalno donosile novac.

Iako je zemlja relativno skupa kupovala je komad po komad zemlje. Prvo 0,25 ha pa 0,3 ha ... i tako dalje. Nije puno, ali za onoga tko zna što će s njome vrlo značajno. Ujedno je ušla u najam 1,5 ha zemlje i na taj način je pripremila teren za dalje širenje.

Danas, korak po korak, Gordana ima jagodnjak od 35 000 sadnica, a ovo ljeto će posaditi još 25 000 sadnica. I sve je u plasteničkoj proizvodnji. Na taj način je riješila cijeli niz organizacijskih problema (branje neovisno o vremeneskim uvjetima), a kvaliteta je bitno bolja. Sljedeće godine dakle očekuje rod na ukupno 60 000 sadnica i s takvom je proizvodnjom među najvećim jagodarima na velikogoričkom području. Što se tiče uzgoja mjesečarki tu je sigurno najveća jagodarka!

Treba spomenuti da je kvaliteta jagoda s ovog područja zainteresirala i skandinavske kupce, te će preko Udruge, a u kooperaciji s Fragarijom, Gordana isporučiti sljedeće godine oko 10 t jagode odabranih sorti:Clery, Queen Elisa i Alba. Cijena je poslovna tajna , ali su s njome svi zadovoljni. Svi se nadaju kako će naša jagoda biti prepoznata u inozemstvu i postati naš izvozni proizvod.

Koja je tajna uspjeha?

Gordana ističe kako je za njen uspjeh zaslužna kombinacija:
    dobar savjetnik-dobra organizacija-predanost jagodi.
I naravno, tu treba dodati podršku obitelji. Jer da nema Gordanine mame koja je od početka uz nju i prodaje jagodu na tržnici u Velikoj Gorici sve bi bilo puno teže. Njen je uspjeh u prodaji vjerojatno uvjetovan time što je i ona bivša konobarica! A s druge strane voli se porazgovarati s kupcem koji danas kupuje sorte Miss, Clery, Elsantu, a ne samo jagodu kao nekad.
I kako ne spomenuti supruga Željka, inače građevinca. Armatura i navodnjavanje sigurno ne bi bilo tako pedantno odrađeno kao kad to odradi suprug za svoju ženicu :). Uvijek je podrška obitelji važna, u Gordaninom slučaju se to pravilo potvrđuje

Sada ističe problem radne snage ukoliko će nastaviti sa širenjem. To može biti problem za sve ambicije. Spominje i primjere drugih proizvođača kojima su zbog nedostatka radne snage propale zrele jagode već na polju jer ih nije imao tko pobrati
Koja će se rješenja tu iznaći nije sigurna, ali smo sigurni da će rješenje naći ako će jednako sustavno i ozbiljno krenuti u rješavanje problema. I da će biti samo još jedan problem u nizu rješenih problema.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 120.235
 • Broj učitanih stranica: 123.054
 • Broj pogodaka s pretraživača: 3.100
VIDI WEB TOP 100