Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
7.223 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić
Vezani članci
Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Pospješivanje razvoja prijevremenih izbojaka na sadnicama jabuke u rasadniku Mraz - izazov voćara (štete na idaredu i zl. delišesu) Program 6. savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem Proizvodnja jagoda - ljetna sadnja frigo (zamrznutih) sadnica Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata Razlozi problema u zaštiti voćnjaka od bolesti i štetnika Pomotehnika-rezidba voćaka Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Prognoza uroda jabuka analizom digitalnih fotografija Syngenta application workshop - Syngenta application workshop 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja Kako odraditi dobro navodnjavanje voćnjaka SmartFresh nova „sofisticirana“ tehnologija skladištenja voća Obrada tla, gnojidba i navodnjavanje u ekološkoj proizvodnji voća 12.10.2007: Jabučni dani, Đakovo - Jabučni dani Ljetne sorte jabuka Predikat, rezultati na pokusnom polju

Ivan Grgar, voćar i tri četvrt

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
 
 

Datum objave: 14.08.2007.

2. dio

"Viđeno-učinjeno". Ivanova konstrukcija saonica-platforme za branje
Slika 3: "Viđeno-učinjeno". Ivanova konstrukcija saonica-platforme za branje
Kako Ivan nije htio stvar odraditi polovično odmah su krenuli s nabavkom kompletnog materijala potrebnih za uzorno voćarstvo; osim sadnica odmah je nabavio i opremu za navodnjavanje, stupove, mehanizaciju (atomizer, mulčer).
Sortiment je za to vrijeme bio karakterističan: 70% Idared, 20% Elstara, 5% Julyred, 5% Jonagold.

U to vrijeme je još istovremeno radio i za privatnika i radio svoj voćnjak.
Međutim, 1998, kad je došao prvi rod od 35 tona Ivan je ostavio posao kod privatnika i okrenuo se potpuno voćarstvu i to proizvodnji jabuka. Iste jeseni je počela priprema novog hektara za voćnjak.

Plasman

97, 98, 99 je Ivan prodavao uglavnom prekupcima: razvozio je jabuku po tržnicama u Zagrebu.
Cijena je za to vrijeme bila relativno dobra, međutim Ivan se s razlogom pitao zašto da ikome prepusti dio svoje zarade. U to vrijeme je cijena i polako počela popuštati na relaciji proizvođač-prekupac.
Suvremeni nasad jabuka u kojem je faktor grešaka sveden na malu mjeru. Perfekcionist Ivan ipak zapaža samo pogreške. Dobar način da se napreduje!
Slika 4: Suvremeni nasad jabuka u kojem je faktor grešaka sveden na malu mjeru. Perfekcionist Ivan ipak zapaža samo pogreške. Dobar način da se napreduje!
S obzirom da je uskoro očekivao i veći rod, odnosno od voćnjaka kojeg je upravo bio posadio trebalo se etablirati kao onaj koji prodaje svoju jabuku na tržnici.
Od jeseni 2000-te godine započinje Ivanovo pojavljivanje na tržnici Velika Gorica.

Osnovno zapažanje koje je imao na tržnici je kako svaka jabuka ima svog kupca, samo ju je potrebno adekvatno sortirati, predstaviti, ponuditi i uskladiti joj cijenu. Najbitnije od svega je zapravo kako kvalitetna jabuka, čak neovisno o cijeni, uvijek nađe svoj put do kupca.Slijedeća faza je bila izgradnja hladnjače. Znao je kako zaokret u plasmanu njegove jabuke znači da mora sačuvati jabuku dovoljno dugo i kvalitetno kada ona ima bolju cijenu, kako bi kupac neovisno o tome kada ju kupuje dobio kvalitetno očuvanu jabuku. A još bitnije je kako se nije trebao brinuti da će nekoga iznevjeriti, nego je mogao biti siguran kako će u kontinuitetu moći opskrbljivati kupce.

Hladnjača

Ivanovo "Jastrebarsko". Rampa za škanjce i jastrebove zajedno sa uzorno malčiranim međurednim površinama dobar su način zaštite od voluharica i miševa
Slika 5: Ivanovo "Jastrebarsko". Rampa za škanjce i jastrebove s uzornim malčiranjem dobra su zaštita od voluharica i miševa
Kako Ivan svemu pristupa s najvećom pažnjom i primjerenim interesom tako je bilo i u slučaju hladnjače.
Prije nego što je išta krenuo poduzimati počeo je sa istraživačkim radom.
Išao je u Južni Tirol (Bolzano) u organizaciji HVZ. Tamo je prvi puta vidio hladnjače s kontroliranom atmosferom i organizaciju rada koju podrazumijevaju takve hladnjače.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 118.881
 • Broj učitanih stranica: 120.813
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.978
VIDI WEB TOP 100