Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
27.025 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca
Vezani članci
Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Pospješivanje razvoja prijevremenih izbojaka na sadnicama jabuke u rasadniku Mraz - izazov voćara (štete na idaredu i zl. delišesu) Program 6. savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem Proizvodnja jagoda - ljetna sadnja frigo (zamrznutih) sadnica Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata Razlozi problema u zaštiti voćnjaka od bolesti i štetnika Pomotehnika-rezidba voćaka Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Prognoza uroda jabuka analizom digitalnih fotografija Syngenta application workshop - Syngenta application workshop 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja Kako odraditi dobro navodnjavanje voćnjaka SmartFresh nova „sofisticirana“ tehnologija skladištenja voća Obrada tla, gnojidba i navodnjavanje u ekološkoj proizvodnji voća 12.10.2007: Jabučni dani, Đakovo - Jabučni dani Ljetne sorte jabuka Predikat, rezultati na pokusnom polju

Ivan Grgar, voćar i tri četvrt

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
 
 

Datum objave: 14.08.2007.

2. dio

"Viđeno-učinjeno". Ivanova konstrukcija saonica-platforme za branje
Slika 3: "Viđeno-učinjeno". Ivanova konstrukcija saonica-platforme za branje
Kako Ivan nije htio stvar odraditi polovično odmah su krenuli s nabavkom kompletnog materijala potrebnih za uzorno voćarstvo; osim sadnica odmah je nabavio i opremu za navodnjavanje, stupove, mehanizaciju (atomizer, mulčer).
Sortiment je za to vrijeme bio karakterističan: 70% Idared, 20% Elstara, 5% Julyred, 5% Jonagold.

U to vrijeme je još istovremeno radio i za privatnika i radio svoj voćnjak.
Međutim, 1998, kad je došao prvi rod od 35 tona Ivan je ostavio posao kod privatnika i okrenuo se potpuno voćarstvu i to proizvodnji jabuka. Iste jeseni je počela priprema novog hektara za voćnjak.

Plasman

97, 98, 99 je Ivan prodavao uglavnom prekupcima: razvozio je jabuku po tržnicama u Zagrebu.
Cijena je za to vrijeme bila relativno dobra, međutim Ivan se s razlogom pitao zašto da ikome prepusti dio svoje zarade. U to vrijeme je cijena i polako počela popuštati na relaciji proizvođač-prekupac.
Suvremeni nasad jabuka u kojem je faktor grešaka sveden na malu mjeru. Perfekcionist Ivan ipak zapaža samo pogreške. Dobar način da se napreduje!
Slika 4: Suvremeni nasad jabuka u kojem je faktor grešaka sveden na malu mjeru. Perfekcionist Ivan ipak zapaža samo pogreške. Dobar način da se napreduje!
S obzirom da je uskoro očekivao i veći rod, odnosno od voćnjaka kojeg je upravo bio posadio trebalo se etablirati kao onaj koji prodaje svoju jabuku na tržnici.
Od jeseni 2000-te godine započinje Ivanovo pojavljivanje na tržnici Velika Gorica.

Osnovno zapažanje koje je imao na tržnici je kako svaka jabuka ima svog kupca, samo ju je potrebno adekvatno sortirati, predstaviti, ponuditi i uskladiti joj cijenu. Najbitnije od svega je zapravo kako kvalitetna jabuka, čak neovisno o cijeni, uvijek nađe svoj put do kupca.Slijedeća faza je bila izgradnja hladnjače. Znao je kako zaokret u plasmanu njegove jabuke znači da mora sačuvati jabuku dovoljno dugo i kvalitetno kada ona ima bolju cijenu, kako bi kupac neovisno o tome kada ju kupuje dobio kvalitetno očuvanu jabuku. A još bitnije je kako se nije trebao brinuti da će nekoga iznevjeriti, nego je mogao biti siguran kako će u kontinuitetu moći opskrbljivati kupce.

Hladnjača

Ivanovo "Jastrebarsko". Rampa za škanjce i jastrebove zajedno sa uzorno malčiranim međurednim površinama dobar su način zaštite od voluharica i miševa
Slika 5: Ivanovo "Jastrebarsko". Rampa za škanjce i jastrebove s uzornim malčiranjem dobra su zaštita od voluharica i miševa
Kako Ivan svemu pristupa s najvećom pažnjom i primjerenim interesom tako je bilo i u slučaju hladnjače.
Prije nego što je išta krenuo poduzimati počeo je sa istraživačkim radom.
Išao je u Južni Tirol (Bolzano) u organizaciji HVZ. Tamo je prvi puta vidio hladnjače s kontroliranom atmosferom i organizaciju rada koju podrazumijevaju takve hladnjače.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 57.486
 • Broj učitanih stranica: 58.021
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.341
VIDI WEB TOP 100