Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
7.452 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca
Vezani članci
Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva Kako odraditi dobro navodnjavanje voćnjaka 7.-9. 2. 2008: FRUIT LOGISTICA - Berlin - FRUIT LOGISTICA - Berlin 3. Lombergarovo savjetovanje Dan Tehnike, Gleisdorf, Austrija 12.10.2007: Jabučni dani, Đakovo - Jabučni dani Posjet Nizozemskom voćarstvu u organizacija HVZa Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Ljetne sorte jabuka Feromonski trapovi - Feromonski trapovi za praćenje leta štetnika Pospješivanje razvoja prijevremenih izbojaka na sadnicama jabuke u rasadniku Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu Syngenta - Novi katalog Syngente Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) - Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) 2. znanstveno-stručno savjetovanje voćara Hrvatske Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? Pomotehnika-rezidba voćaka Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala poslije 31. dana izlaženja. - Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala i IA voćarskih novina poslije 31. dana izlaženja

Ivan Grgar, voćar i tri četvrt

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
 
 

Datum objave: 16.08.2007.

4. dio

Učiti se može na ekskurzijama na zapad, ali i na istok! Ivan u posjetu kruškiku na sjeveru Bih u okolici Gradiške.
Slika 8: Učiti se može na ekskurzijama na zapadu, ali i na istoku! Ivan u posjetu nasadima kruške na sjeveru BiH u okolici Gradiške.
Najprije se savjetovao s g. Kudecom, dobavljačem protugradnih sustava koji mu je napomenuo da pod mrežu ne idu uobičajene sadnice kako ne bi bile prebujne i išle pod mrežu te da bi se bilo najbolje obratiti Francu Kotaru voćarskom savjetniku iz Slovenije. Dao mu je njegov kontakt. Ubrzo su se našli i krenuli na razne izlete i upoznavanja s najnovijim tehnologijama u voćarstvu.

Htio je vidjeti rezultate savjetovavanja g. Kotara te je obišao voćare koje on savjetuje: bračni par Miklošić, Pokupić. Zaključak je bio kako je to ono što želi i da je to ono što je vidio u Europi.

Krenuli su u internu školu voćarstva jer bez sustavno organiziranih znanja se ne može ozbiljno voćariti. Tamo je naučio kakva sadnica mora biti da bude voćarstvo ekonomski najisplativije. Tada je prvi puta čuo za stvari o voćarstvu koje mu nitko nije rekao prije: od fiziologije voćke do prihrane i natapanju i sve to na egzaktan način s konkretnim brojkama, konkretnim analizama i zaključcima.

2005.-te sadi novi voćnjak, s protugradnom mrežom, sa sustavom za natapanje, s tenziometrom za praćenje stanja raspoložive vode u tlu.

Ivan, uvijek spreman odraditi nešto u svojoj strojobravarskoj struci kako bi unaprijedio tehnologiju voćarenja
Slika 9: Ivan, uvijek spreman odraditi nešto u svojoj strojobravarskoj struci kako bi unaprijedio tehnologiju voćarenja
Ivan nije navikao išta bacati. I svatko od nabrojanih članova obitelji ima svoju važnu ulogu u gospodarstvu.
Otac mu svake godine po preko tisuću gajbi ponovno osposobi za berbu i čuvanje jabuke.

Supruga Fadila je glavna prodavačica na tržnici i možemo reći kako je najzaslužnija uz Ivana za dobar prodajni efekt jabuke. Jabuka koju Ivan presortira kod kuće Fadila svakoj namjeni cijenu prema stanju na tržištu i tako izvuku maksimum.

I konačno, kako ništa ne bi bacili, unazad godinu dana prerađuju jabuku u sok. Pasteriziraju ga te takav može stajati dvije godine i više u staklenoj boci, a da se ne pokvari. A kako je pasteriziran posebnim postupkom svi bitni sastojci ostaju.


Ivan Grgar, čovjek mlad duhom, svjestan da stalno treba tražiti nova znanja ako se želi opstati. Ali ne zato što je opstanak u pitanju, nego zato što pokušava svoj posao raditi maksimalno. I kao takav danas ide dalje.

Svjestan je koliko je ogromno znanje i ogromna baza podataka na internetu. Komunicira internetom, mailom, šalje svom savjetniku podatke o voćnjaku, prirastu plodova, količini padavina, inventure voćnjaka, "surfa" internetom, pronalazi informacije koje ga zanimaju, ide na voćarski portal i dnevno čita nove članke na portalu.
Ivan se ne mora bojati tamnih oblaka nad svojim voćnjakom, ali ne samo zbog mreže, nego još više zbog svoje stalne želje za učenjem i usavršavanjem.
Slika 10: Ivan se ne mora bojati tamnih oblaka nad svojim voćnjakom, ali ne samo zbog mreže, nego još više zbog svoje stalne želje za učenjem i usavršavanjem.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 119.190
 • Broj učitanih stranica: 121.131
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.980
VIDI WEB TOP 100