Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
4.520 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca

Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
 
 

Datum objave: 04.10.2007.

3. dio

Jurica danas sam održava voćnjak, a ova slika aludira da mu mnogi (voćari) gledaju u leđa

Konačno, zaključak je bio kako imati vinograd i imati voćnjak nije isto. Vinograd je imao za sebe i svoje potrebe, a voćnjak je trebao biti komercijalnog karaktera, znači da sam sebe isplaćuje, kao i ljude koji se njime bave.

Taj osjećaj beznađa, neuspjeha, a da se nemaš kome obratiti sigurno je prisutan kod mnogih voćara. A ako do toga dođe relativno, visoko pozicionirani, kako poslovni, tako i javni službenik, onda se stvarno moramo zapitati kakvo je to stanje voćarstva nekad bilo, ali i kakvo je danas.

S obzirom na alternativnost koja je rezultirala s puno malih (sitnih) plodova javila se ideja da se jabuka preradi u jabučni ocat. Već od prije su imali tijesak za grožđe pa nisu odmah morali investirati značajna financijska sredstva. Kupili su mlin za mljevenje jabuka i postupno potrebne plastične i rostfrei posude. Kad su sakupili potrebnu količinu octa (u tri godine 9000 litara) krenuli su na tržište.

Već tri godine njihov se ocat nalazi na policama nekoliko trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a godišnje prodaju oko 10000 litara.

I konačno, 2002. godine je otišao u mirovinu i osnovao firmu “Pavelić proizvodnja d.o.o.”. Odlučio se samostalno i potpuno posvetiti voćarstvu. Dvije su misli vodilje tada bile prisutne:
 1. Pokazati sebi, ali možda i još nekome, da se i nakon mirovine može i treba raditi. Ne samo koristiti penziju i uživati, jer osobno, rad doživljava poput higijene. Nikad nije zgodno vrijeme da zanemarimo osobnu higijenu.
 2. Dokazati sebi da se može uspješno baviti voćarstvom, i da bude jedan od rijetkih voćara koji će dobro živjeti od voćarstva. Bio je to izazov, da uspije i da neuspjeh nema zadnju riječ.
Odreknuvši se potpuno savjeta relevantnih voćarskih stručnjaka, odlučio je samostalno rješavati probleme. Ovdje je stvarno bitno upravo to, da voćar osobno rješava probleme. Ne usko tehnološke, ali mora biti potpuno uključen u probleme na voćnjaku.

I tražeći došao je do našeg poznanika Ivana Grgara na način da mu je sestra Karmela rekla kako jedan gospodin od kojeg ona kupuje jabuku na tržnici ima stvarno lijepu jabuku. Otišao je do tog gospodina, upoznao ga i pitao u čemu je riječ, zašto on uspijeva imati lijepu jabuku. Rekao mu je da je i on sam imao slične probleme kao i Jurica, ali da mu pomaže jedan voćarski konzultant i sada se sve promijenilo na bolje.

KOMENTARI

#01. - Dana 10.01.2014 u 15:08 sefik1 je napisao/la:
Cestitam Gospodinu Jurici na uspjehu a toje zato sto sam ija krenuo samostalno u vocnjak ne veliki 1 hektar i sam obrezujem i dajem sve sto je potrebno normalno uz savjete od nekih prijatelja i vocarskog portala i mog iskustva koje gajim jos iz mladzih dana oljim voce a ove godine idem u mirovinu i toce biti moja rekreacija Pozdrav kilicDa biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 60.882
 • Broj učitanih stranica: 63.499
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.340
VIDI WEB TOP 100