Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.031 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE INSTITUCIJA
Park prirode "Žumberak – Samoborsko gorje" Stručna voćarska škola u Gleisdorfu Zavod za voćarstvo - Hrvatska Sadjarski center Bilje - Slovenija
Vezani članci
Globalni trendovi u poljoprivredi, utjecaj na voćarstvo i odgovori BCS (Bayer Crop Science) na ove izazove Findri d.o.o. Sadni izbor za Slovenijo 2006 INO Brežice d.o.o.: mehanizacija

Stručna voćarska škola u Gleisdorfu

Piše: 
1. dio
2. dio
 
 

Datum objave: 09.10.2007.

1. dio

Ovako u stručnoj voćarskoj školi uče o osnovnim dijelovima računala. U Gelisdorfu ne preskaču bitne stvar!
Na poziv Gottfrieda Pessla iz tvrtke Pessl Instruments, gostovali smo u austrijskoj Štajerskoj, u okolici Gleisdorfa 1. i 2. listopada ove godine.

Tvrtka Pessl Instruments djeluje već 20-tak godina, a sjedište joj je u Weizu, malom mjestu pored Gleisdorfa. U počecima se bavila mjernim instrumentima za mjerenje meteoroloških prilika u poljoprivredi, kalibriranjem te istraživanjem performansi poljoprivrednih prskalica. Sada se bave isključivo mjerenjima meteoroloških prilika s time da mnogo ulažu u programske module za interpretaciju tih podataka u smislu predviđanja razvoja bolesti i štetnika čija je štetnost uvjetovana primarno vremenskim prilikama.  

Imaju nekoliko proizvoda, a trenutno je najvažnija Metos meteorološka stanica zajedno s programskim paketom prikaza podataka, interpretacije podataka i izrada prognoznih modela.  
Uključeni su modeli za brojne poljoprivredne kulture, tako da imaju programske module za izradu prognoznih modela za dozrijevanje peritecija i njihovo ispucavanje te za primarne infekcije fuzikladija. Funkcionalni su i modeli za pepelnicu jabuke, erviniju na jabuci i krušci te za jabučnog savijača. Napravljeni su dakako i modeli za sivu plijesan i pepelnicu jagoda, kao i za pepelnicu i plamenjaču stolnog grožđa. Učinkovitost modala se stalno testira te se za svaki model s obzirom na pedoklimat može dobiti i razina sigurnosti koju pruža s obzirom na kulturu i bolest/štetnika.  

Berači "starije" životne dobi na platformi za berbu. Nikad se nije prestaro za novine koje štede vrijeme i zdravlje, a povećavaju produktivnost.
Domaćini, inače i partneri u firmi, Gottfried Pessl i dr. Heinmar Denzer odveli su nas i do stručne voćarske škole u Gleisdorfu. Možda će za mnoge biti novost, no u Austriji ukoliko želite profesionalno voćariti i prodavati svoje voće, morate (!!!) završiti stručnu voćarsku školu, a u školu koju smo posjetili dolazi skoro 90% postojećih i budućih voćara Austrije. Važnost stručnosti i barem bazičnog poznavanja materije voćarstva (što je za nas Hrvate i dalje ipak previše!) nužnost je ukoliko se želi voćariti.

Ako uzmemo u obzir koliko država Austrija dobije u proračun od takvog uspješnog voćarstva praktično bez ulaganja osim zakonske uvjetovanosti voćara na školovanje i besplatne školarine, za razliku od naše države koja ima malo koristi od uglavnom ekstenzivnog voćarstva kako su na žalost ispravno zaključili neki voćarski stručnjaci u Zadru na savjetovanju, makar tako mnogo ulaže.

Ali kako se čini, više od poticaja za sadnju novih voćnjaka (jer se očito nedovoljna proizvodnja voća želi riješiti većim brojem spomenutih ekstenzivnih voćnjaka, što je također jedno od rješenja deficitarne proizvodnje voća u Hrvatskoj), na kupovinu sadnica, potreban je poticaj (ili primora!) da se svaki voćar školuje i dobije voćarsku diplomu. Baš kao i njegov atomizer i meteo stanica i računalo, kako bi i oni bili u stanju odraditi svoj dio za uspješno hrvatsko voćarstvo. I kako bi prema primjeru iz Kravarskog, voćara Jurice Pavelića i Gleisdorfa, hrvatsko voćarstvo postalo profitabilno jer nema nikakvih pametnih razloga da ono takvo ne bude.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 25.268
 • Broj učitanih stranica: 25.770
 • Broj pogodaka s pretraživača: 816
VIDI WEB TOP 100