Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
3.846 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije VOĆARSKA BIBLIOTEKA
Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje Priručnik tradicionalnih i autohtonih vrsta i sorata voćaka visokostablašica Proizvodnja stolnoga grožđa Sadni izbor za Slovenijo 2006 Poljoprivredne marketinške zadruge Predviđanje optimalnog vremena berbe jabuka Kako uspešno tržiti na kmetiji Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka VVV Rječnik
Vezani članci
3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin SmartFresh nova „sofisticirana“ tehnologija skladištenja voća Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Stručni izleti - Stručna ekskurzija s prikazom berbe za komitente Gomolava d.d. Univerzalni kalibratori - Univerzalni kalibratori Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka

Proizvodnja stolnoga grožđa

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
 
 

Datum objave: 26.12.2007.

5. dio

Obrađeni su i najznačajniji štetnici stolnoga grožđa
Berba i čuvanje

Prozor berbe je nekih kultivara kratak (čabski biser), a u nekih dug (Cardinal crveni), ali se u svakom slučaju svaki bere u vrijeme tehnološke zriobe. Kašnjenje u berbi utječe na slabiju prijevoznu sposobnost.

Berba stolnoga grožđa vrlo je delikatan posao. Jednom se rukom pridržava peteljka dok se drugom škara ista reže. Mašak na bobicama mora ostati netaknut. Postoje i posebno konstruirane škare koje drže grozd i nakon odsjecanja peteljke.

Grozdovi se mogu stavljati u prodajnu ambalažu odmah u vinogradu (kod manjih parcela) ili kasnije u sortirnicu. U svakom slučaju, odmah po berbi grozdovi se odmah moraju maknuti sa sunca.

Za čuvanje i kasnije stavljanje u promet se odabiru kultivari koji su u stanju ostati na čokotu do pune zrelosti, koje je kasnije po roku berbe i koje se bolje čuva. Kultivari brani nakon 15. rujna više su izvrgnuti napadu botritisa. Iskustva u čuvanju stolnoga grožđa u Hrvatskoj ne postoj, međutim svjetska iskustva govore da se neke sorte mogu čuvati bez većih gubitaka i do 75 dana.

Troškovnici i kalkulacije

Primjer troškovnika kako bi se mogući poduzetnici mogli orjentirati glede potrebnih ulaganja u prodizanje vinograda stolnoga grožđa, napravljen je na bazi 1 hektara kultivara Cardinala, na podlozi 99 Richter ili 1103 Paulsen.

Odabrani razmak sadnje podrazumijeva 3500 sadnica na hektar, a ekonomski vijek nasada 25 godina. Uzgojni oblik je dvostrki kordonac ili zadarska lepeza.

Osim troškovnika sadnje te održavanja vinograda u prve tri godine, dana je i kalkulacija pokrića varijabilnih troškova nasada stolnoga grožđa u punom rodu.

Sve u svemu, ova je poblikacija sigurno jedna od solidnije napravljenih publikacija koje smo imali prilike imati u rukama i recenzirati. Unutra se nalaze mnoge praktične informacije koje za početak mogu biti vrlo značajne. Priloženi troškovnici i kalkulacije varijabilnih troškova u punom rodu značajni su da se stekne realni uvid u troškove proizvodnje te da se mogu napraviti koliko-toliko realni planovi u proizvodnju.

Voljeli bismo kad bi se na tragu ove publikacije pokrenuli mnogi naši voćarski stručnjaci i odradili nešto slično i za ostale voćne kulture od kojih većina ima veliki potencijal i perspektivu, osobito ako se uzme u obzir tržišni potencijal u okviru naše turističke ponude.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 120.228
 • Broj učitanih stranica: 123.047
 • Broj pogodaka s pretraživača: 3.099
VIDI WEB TOP 100