Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
4.479 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011.
Vezani članci
Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? Regalis - novi regulator rasta Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Ljetne sorte jabuka Javna mišljenja i neki argumenti o zdravstvenoj upitnosti hrane-voća Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata Zavod za voćarstvo - Hrvatska Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu 3. Lombergarovo savjetovanje Kako odraditi dobro navodnjavanje voćnjaka Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Listopad, studeni 2008: Voćarski biti ili ne biti Inventivna rješenja d.o.o. nudi sadnice gotovo svih sorti jabuke - Inventivna rješenja d.o.o. - prodaja sadnica jabuka INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Veljača 2011. Pomotehnika-rezidba voćaka

Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja

Piše: 


Datum objave: 01.02.2008.

Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja

1., 2. veljače 2008.
Nizozemska, vitko vreteno
O čemu se sve u Nizozemskoj ne raspravlja: o dugoj rezidbi i prozračenoj krošnji ...
Na poziv Zorana Lovreka  suorganizatora, uz organizatore HVZ i HZPSS, 3. stručno znanstveno-stručnog savjetovanja voćara Hrvatske sudjelovali smo na ekskurziji u kojoj smo posjetili referentnog nizozemskog proizvođača voćarske opreme.
Munckhof je obiteljska firma koja se od 1884 godine bavi strojarskim inžinjeringom. Jedan od trojice braće, g. Teis Munckof nas je ugostio u uredu kao i radionicama firme te nam ih je predstavio. Za nas je osobito bilo važno vidjeti dostignuća firme u tehnologiji aplikacije FFSa u prskanju voćnjaka, novitetima na tom području kao i originalni stroj za berbu Pluk-O-Trak.

Prvi Pluk-O-Trak je proizveden daleke 1969. Godine. Već tada se osjetio problem radne snage u Nizozemskoj, ali osim toga su pokušavali postići i višu kvalitetu berbe. Imali smo prilike kod gospodina Munckhofa pogledati i crno-bijeli video iz te 1969 godine koji prikazuje berbu uz pomoć prvog Pluk-O-Traka kao i bez njega, pomoću klokan torbi. Imali smo tada primjetiti standard berbe prije 40 godina u Nizozemskoj (klokanice) te početak berbe uz pomoć sofisticiranog stroja za berbu s jedne strane, te s druge strane standarde tehnologije proizvodnje tada i sada.
Nizozemska, vitko vreteno
... o teškoj sadnici i njenim prednostima ...

Doista, danas se mora ulužiti strahovit napor kako bi se uvjerilo voćare da u berbi upotrebljavaju klokan torbe jer su na neki iracionalan način vezani za svoju vlastitu tehniku berbe uz pomoć drvenih gajbi, deka, kartona, krpenih vreća i koječega drugog što omogućuje tek sporu i nekvalitetnu berbu za koju trebate mnogo i u pravilu niskomotivirane radne snage.

Već tada, standard berbe u Nizozemskoj su bile klokan torbe (koje se do danas u konstrukciji nisu mjenjale) i učinak otprilike duplo veći nego u Hrvatskoj danas. Ako uzmemo da je cijena berbe u Hrvatskoj cca 18,75 lp/kg (to je učinak od 800 kg na dan za dnevnicu od 150 kn) onda lako možemo doći do izračuna da je jedan imaginarni voćar da je prije 40 godina počeo brati klokanicama (dakle bez problema 1600 kg po osobi na dan) s 1 ha voćnjaka (s urodom od 40 tona/ha) mogao u berbi svake godine uštediti 7500 kn ili cca 1000 eura na ha, na voćnjak od 10 ha to je ravno 10 000 eura, odnosno na 40 godina ravno 400 000 eura uštede u prelazu na berbu s klokanicama!

Na prosječnu godišnju hrvatsku proizvodnju jabuka od 19 000 000 kg to iznosi 3 562 500 kn, cca ½ milijuna eura godišnje. Na 40 godina = 20 milijuna eura i to samo na uštedi prijelaza s „raznih“ modela berbe na standardni Nizozemski pomoću klokanica! Ako je hrvatska proizvodnja veća, tada su i ostale brojke veće.
Metos stanica
... o važnosti meteoroloških stanica ...
Bilo je na staroj snimci i loših rješenja: vidljivo je blato po voćnjaku zbog nedovoljno kvalitetno uzgojene tratine te pretankih i prednjih i zadnjih kotača, ili snimka jabuka koje padaju u box paletu koje su u prosjeku dosta neujednačene, od premalenih, do prevelikih. Tada je problem bio prorjeđivanje koje se samo ručno provodilo, a radne snage nije bilo dovoljno. Danas, međutim, u box palete ulazi samo ujednačena jabuka prve kvalitete. O kemijskom, kao i ručnom prorjeđivanju se tamo ne vode čak ni kasnonoćni niti ranojutarnji razgovori. A kod nas su danas kolotrazi i blato redovita pojava, kao što je redovita pojava da se izbjegava razgovor o balon gumama i pojmu opterećenja u kg/cm2 jer je to suvišna tema.
Pluk-O-Trak
... te o potrebi mehanizirane berbe u kojoj ima što manje hodanja i tjelovježbe, a što više berbe (skidanja plodova sa stabla), pa makar to značilo da berači ne kisnu, odnosno da se operacije berbe osigura od vremenskuh neprilika.

Posjetili smo i referentnog voćara koji na 32 ha voćnjaka (jabuka i krušaka) ima 5 Pluk-O-Trakova (s jednim dakle pokriva cca.6 ha voćnjaka, a pokrivao bi i više da ima raznolikiji sortiment). Fascinanto je vidjeti kako se njemu isplati nešto što se ovdje ne isplati (5 Pluk-O-Trakova! Svaki novi košta cca 25-30 tisuća Eura). Kako je povećanje isplativosti berbe s klasične hrvatske berbe na berbu s klokanicama, tako je i povećanje efikasnosti berbe s klokanica na Pluk-O-Trak. U biti u jednoj godini na 32 ha uštedi za jedan novi Pluk-O-Trak.

Druga je stvar rezidba. U pitanju je duga rezidba, a kako smo bili u voćnjaku zlatnog delišesa tako je ponešto bio prikraćivan. Mnogima bi se činilo kako je premalo grana ostavio, kako nema grana na kojima bi bio rod i da je previše praznina u krošnji. Međutim, kad se krenu brojati grane dobije se 20 grana u prosjeku s po 2 kg roda (10 200-gramskih plodova, po jedan plod iz svakog pupa, dakle dobro prorjeđen kemijski i ručno dorijeđen), ukupno 40 kg, što će trebati smanjiti na 25 kg po stablu. Uz 3000 stabala daje rečenih 70 tona jabuka (1. klase). A uz to je krošnja prozračna i to je jedan od razloga zašto se tamo niti ne razgovara o fuzikladiju.
Atomizer Munckhof
O važnim stranama voćarskih atomizera ćemo puno pisati, za sada ću samo napomenuti da u Nizozemskoj nitko ne "pršće" s više od 300 litara/ha. Za to postoje razlozi o kojima mi još „raspravljamo“.
I konačno, autoru ovih redova nije jasno sljedeće:
Poznato nam je da često naši voćari, naši voćarski stručnjaci, svi, idu na stručne ekskurzije u Južni Tirol, Austriju, Nizozemsku. Kako je moguće, da upoznati s konceptom voćarenja, tehnologijom i vizijom voćarstva, nemaju poriv primjeniti viđeno i kod nas? Nije mi jasno kako je moguće da iako redovito obilazimo referentne voćarske zemlje i dalje raspravljamo o tome da li treba brati u klokanice, da li treba sputavati rast drugačije, a ne prikraćivanjem (!?), da li treba kemijski prorjeđivati i da li se isplati dodatno ručno prorjediti itd?!

Kad se sve zbroji (i oduzme) bitno je jedno: ozbiljno krenuti u promišljanje voćarstva, bez frustracija i kompleksa, ali s ljubavlju prema voćarstvu te učiti i iz tuđih i iz vlastitih iskustava i mijenjati stvari sukladno onome što nam se čini ispravnim i profitabilnim kako za sebe tako i za ostale koji od voćarstva žive ili voće konzumiraju.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 60.812
 • Broj učitanih stranica: 63.427
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.335
VIDI WEB TOP 100