Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.494 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVJEŠTAJI S DOGAĐANJA
Svjetski prvaci u posjeti Hrvatskoj Prognosefruit 2011 Izvještaj s radionice o proizvođačkim organizacijama Novosadski sajam - berač za šljive Strukovna ekskurzija za ekološke proizvođače voća, Švicarska, 10.-12.05.2010. 5. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara Fruchtwelt 2010 Stručni dan trešnje u Gleisdorfu INTERPOMA 2008 4. Lombergarovo savjetovanje
Vezani članci
Utjecaj vremenskih prilika i količine vode na kemijsko proređivanje 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Tuča i postavljanje protugradne mreže Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Zavod za voćarstvo - Hrvatska Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu Sortiment lijeske

30-godišnjica djelovanja radne zajednice Alpe-Adria i 15-godišnjica djelovanja Sadjarskega centra Bilje

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
7. dio
8. dio
9. dio
10. dio
11. dio
12. dio
13. dio
14. dio
15. dio
 
 

Datum objave: 15.06.2008.

14. dio

 early star
Early Star Panaro2 – angažmanom kolega s Instituta u Bologni imali smo prilike vidjeti dio najnovijeg sortimenta u trešnji.
Na Burlatu Gisela 5 ima sitnoplodnu osobinu (svega 1,9% plodova preko 28 mm), ali zato ima učinak na povišeni postotak šećera (oko 3 stupnja više od prosjeka ostalih podloga, ali to je vjerojatno zbog slabijeg uroda).
Sljedeće je pitanje boje, odnosno kada ju brati? Da li ćemo imati bolju kvalitetu ako ranije beremo ili ako kasnije beremo? Odradili su listiće raznih boja kako bi pomoću njih odredili pravu boju za optimalnu kvalitetu prema sorti. Utvrdili su da bez nekog bitnog opadanja tvrdoće ploda u zadnjih tjedan dana se znatno dobije na prosječnoj težini ploda. Kasnijom se berbom za 20% može dobiti na ukupnom prirodu, a to znači na krupnoći ploda, a to se na skali boja vidi kao u prosjeku bitnije tamno crvena boja ploda.

Early Star Panaro2
Na Giselu 5, po njihovim preporukama treba cijepiti samo bujne sorte, koje kasno rode, nikako samooplodne (kod njih je rezultat katastrofalan), i moramo ju oblikovati u ranim godinama kako spada.

Early Star je moguće dakle saditi u redu na 2 metra čak i do 1,5 metar.

Celeste je inače jako krupnoplodna sorta, preko 40% plodova je više od 28 mm na podlozi MaxMa 14, na Giseli 5 nema niti jedna preko 28 mm!
I 7 dana nakon optimalnog roka sorta Early Star održava skoro istu tvrdoću, ali znatno povećava debljinu.

Grace Star
Krupnoplodna sorta, na Giseli 5 rano prorodi, na Coltu čak gotovo 80% plodova preko 30 mm.

 black star
Black Star –krupnoplodna sorta, dobila ime po tamnoj nijansi pokrovne crvene boje, otporna na pucanje.

Black Star
Srednje rana sorta, slabo se sljubljuje na Coltu.
Može se brati kad se hoće jer uvijek ima krupan plod, naraste do 20% ako se malo pričeka, otporna je na pucanje

Big Star
Prvih godina slabo rodi, modificirali su rez u odnosu kako režu ostale samooplodne sorte, primijenili su dugu rezidbu na sve pupove na svim podlogama. Rezultat je bio skoro 30 t/ha površine!
Treba znači prilagođavati rezidbu (pomotehniku) sortama i ne primjenjivati na sve sorte istu pomotehniku. I zato moraju obrazovati, osobito rasadničare da mogu upozoriti voćare na ispravan pristup za svaku sortu.

Kvaliteta plodova i cijene
Kalibraža je jako bitna kao u svakom voću, međutim je kod trešnje ona naročito važna, pa tako cijena znatno varira s obzirom na kalibražu plodova.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 34.244
 • Broj učitanih stranica: 67.529
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.303
VIDI WEB TOP 100