Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
3.702 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca
Vezani članci
Listopad, studeni 2008: Voćarski biti ili ne biti Globalni trendovi u poljoprivredi, utjecaj na voćarstvo i odgovori BCS (Bayer Crop Science) na ove izazove Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva 5.-7. ožujak 2008: Program rada 3. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara - 5.-7. ožujak 2008: Program rada 3. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja 3. Lombergarovo savjetovanje Javna mišljenja i neki argumenti o zdravstvenoj upitnosti hrane-voća Posjet Nizozemskom voćarstvu u organizacija HVZa Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Ljetne sorte jabuka Monitoring prognoziranja optimalnog vremena berbe jabuke Srpanj - Zar je zaista prošlo šest mjeseci? - Srpanj - Zar je zaista prošlo šest mjeseci? Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Pospješivanje razvoja prijevremenih izbojaka na sadnicama jabuke u rasadniku Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata Regalis - novi regulator rasta 22.-26. 4. 2007.: Međunarodni sajam INTERVITIS INTERFRUCTA u Stuttgartu - 22.-26. 4. 2007.: Međunarodni sajam INTERVITIS INTERFRUCTA u Stuttgartu Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? Pomotehnika-rezidba voćaka

Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
 
 

Datum objave: 17.06.2008.

1. dio

 Pimprenelle
Ranko Žile Vlahović – neretljanski voćar
Na portalu smo dosta pisali o jabuci. Možda se stekao dojam kako je to voće striktno kontinentalnih podneblja. Međutim, jabuka pokazuje, pogotovo neke sorte, izvanredne rezultate na Mediteranu. Jedan od voćara, proizvođača jabuke je i Ranko Vlahović, za prijatelje Žile. Rodom iz Komina, mjesta 4 km zapadno, odnosno nizvodno od Opuzena, općina Ploče.

Kakvi otac i mati takav sin

Rođen je 1962. godine u obitelji poljoprivrednika. Prije bi rekli od majke poljoprivrednice-poduzetnice i oca čovjeka slobodnog duha! Otac je bio čovjek koji je volio slobodu, kako kaže Žile, da je imati brod, za pojest i više mu i ne treba. Možemo reći kako je po karakteru na oca, slobodnjak, pomalo boem, idealist, što onda mnogi poznanici znaju okarakterizirati kao šlampavost, a od majke je nasljedio, ili bolje rečeno naučio, praktično poljoprivredno djelovanje, ovdje voćarsko.

 Pimprenelle
Žile sanja o danu kada se o Neretvanskoj dolini neće govoriti u kontekstu mandarine, nego u kontekstu voćnih vrsta koje optimalno izražavaju svoj potencijal poput jabuke i trešnje, a tko zna kojeg još voća
Ranko kaže da je majka bila najveći radnik i najveći  poduzetnik. Proizvodili su povrće, nešto bresaka, jabuka (sjeća se starih sorata Discovery i Bjeličnik!), mandarina, stolnog grožđa, a majka je sve prodavala na makarskoj rivijeri uglavnom turistima i to po dobroj cijeni. Otkako je u godinama majka i danas ode brodom po plažama Žiletovim voćem, ali više iz vlastitog užitka, nego iz potrebe.
Zanimljivo je da su roditelji uspjeli odškolovati  troje djece, Ranka i dvije sestre, a od toga fakultetski Ranka (Agronomski fakultet) i sestru politologinju obrađujući svega 1,8 ha zemlje, s time da je najveća parcela bila manja od 0,5ha!
Pa kako svaki dobar sin, često htio-ne htio, slijedi put svoje majke tako je i Ranko gledajući majku kako se radi i zarađuje za život, krenuo sličnim putem. Čini se da je voćarstvo bila sudbina od koje se nije moglo pobjeći, međutim tko je mogao pretpostaviti da će Žile biti jedan od vodećih proizvođača jabuka u Dalmaciji, a vjerojatno najnapredniji.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 119.920
 • Broj učitanih stranica: 122.739
 • Broj pogodaka s pretraživača: 3.096
VIDI WEB TOP 100