Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
22.448 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca
Vezani članci
Veljača 2011. INVENTIVNA RJEŠENJA D.O.O. Inventivna rješenja d.o.o. nudi sadnice gotovo svih sorti jabuke - Inventivna rješenja d.o.o. - prodaja sadnica jabuka Listopad, studeni 2008: Voćarski biti ili ne biti Proizvodnja jagoda - ljetna sadnja frigo (zamrznutih) sadnica 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja 3. Lombergarovo savjetovanje Javna mišljenja i neki argumenti o zdravstvenoj upitnosti hrane-voća Ljetne sorte jabuka Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata Regalis - novi regulator rasta Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka

Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
 
 

Datum objave: 20.06.2008.

4. dio

 Agronomski fakultet
Kad voćar shvati važnost prorjeđivanja plodova i primjenjuje prorjeđivanje onda je odradio pola voćarske edukacije. Ovdje je u pitanju treća runda ručnog prorjeđivanja, malo kasno, ali nikad prekasno.
Činjenica je da jabuke na Neretvi nije bilo i nitko nije sa sigurnošću mogao tvrditi kako će reagirati jabuka na tom karakterističnom pedoklimatu koji ima puno sunca, laku, pjeskovitu zemlju koja se natapa bočatom, zaslanjenom vodom iz Neretve. Kad se uzme kvaliteta sadnog materijala koji je u dobrom dijelu bio vrlo nisko cijepljen pa je i uz plitku sadnju često spojno mjestu sada ispod zemlje tada je bilo vrlo teško sa definitivnom sigurnošću odrediti pravi razmak sadnje. Međutim, uglavnom su s razmacima dobro pogodili. Sve je sađeno na razmak među redovima na tada uskih 3 metra, a unutar redova su sadili prema sortama: Granny Smith na 1m i 0,9 m u redu, Cripps Pink kompletno na 1 m u redu, Idared na 0,8m, Galu na 0,8 m te Summerred na 0,7m i 0,9m od sorata koje su i sada u nasadu.

Kako sada kaže oni su se tada igrali tražeći za Neretljanski pedoklimat s obzirom na sadni materijal optimalni razmak sadnje. U biti se pokazalo da što su išli na gušći razmak to mu se pokazao bolji rezultat i to u smislu: manje rezidbe, plodovi su bolje osunčani, međusobno si suzbijaju rast, nema alternance, manje štetnika i bolesti jer je manje lisne mase te veći urodi i bolja boja. U konačnici jeftinija proizvodnja, a veći i kvalitetniji prinosi. Još da su sve sadnice tada bile standardizirano više cijepljene ..

Tada su sadili uglavnom, kako kaže, laku sadnicu odnosno jednogodišnju sadnicu bez postranih grana. Gala i Cripps Pink su imale pokoju prijevremenu granu, ali po današnjim standardima kako ih Žile shvaća je sadio voćnjak lošim sadnim materijalom. Sljedeći bitan korak u njegovom profesionalnom sazrijevanju u učenju voćarstva je bio zaključak kako je teška sadnica, dakle dvogodišnja sadnica s granama jedino pravo usmjerenje prema uspješnom voćarstvu. Među posađenim sadnicama je, naime, kako smo rekli bilo i tzv. „teških sadnica“ i „poluteških sadnica“, tako je jedna Gala „kapitalac“ u drugoj godini dala 54 ploda, ukupno oko 10 kg! Sada kaže kako Austrijanci već tada nisu sadili jednogodišnju sadnicu, nego isključivo dvogodišnje sadnice s granama.

KOMENTARI

Nema komentara


Da biste mogli poslati komentar morate se ulogirati!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 43.413
 • Broj učitanih stranica: 124.992
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.190
VIDI WEB TOP 100