Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.278 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Glavni članak:
Volumetrijski hvatač spora “Burkard”
Podčlanci:
Galerija slika fuzikladija
Odabir naslova iz kategorije IZVORNI STRUČNI ČLANCI
Strojna rezidba voćaka Informacijske tehnologije u voćarstvu GLOBALGAP norma dobre poljoprivredne prakse Sadnice, preduvjet profitabilnog voćnjaka Važnost i izvedbe protutučnih sustava Voćarske zadruge, između priče i stvarnosti Prednosti i nedostaci proizvodnje jabuka (voća) na velikim voćarskim gospodarstvima Lovke s feromonima i atraktantima i zašto ih koristiti Malina (Rubus idaeus) Razmnožavanje voćaka

Volumetrijski hvatač spora “Burkard”

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
 
 

Datum objave: 07.04.2007.

3. dio

Tablica 4. Pregled preparata na prisustvo askospora u voćnjaku (let askospora – aparat »BURKARD«, Gradiška - 2007. g.).

Lokalitet

D a t u m

25.03.

26.03.

27.03.

28.03.

29.03.

30.03.

Trebovljani 2

+

-

-

-

-

-

Broj askospora

2

-

-

-

-

-


+ registrirana prisutnost askospora u voćnjaku
– nije registrirana prisutnost askospora

Kao što se može vidjeti, u ovom periodu je prisustvo askospora registrirano samo 25.03. i to u malom broju što je i razumljivo jer je gljiva ipraznila šaržu askospora tokom prethodnog kišnog perioda. Nadalje, narednih dana do 30.03. nije bilo padavina pa nije bilo ni registrovanih askospora na preparatima.

U tablici 1 prikazane su fenološke faze razvoja dvije sorte jabuke (idared i golden delicious). Na osnovu navedenih podataka može se zaključiti da se, 19.03. 2007., jabuka nalazila u fenološkima fazama razvoja koje su omogućavale prijem inokuluma uzročnika ( V. inaequalis ), pa je tako prvi od 4 neophodna uvjeta za zarazu jabuke ostvaren. Povoljni meteorološki uvjeti tijekom ožujka omogućili su ranije kretanje vegetacije nego prethodne godine za oko 15 dana.

Prema rezultatima dobivenim pregledom uzoraka prezimjelog lišća jabuke (tab.2), dozrelost pseudotecija uzročnika je izuzetno visoka za period vegetacije kada se očekuje ostvarenje prvog uvjeta za zarazu jabuke askosporama V. inaequalis . Ovako visoke vrijednosti dozrelosti pseudotecija, koje iznose i do 65,2% za kraj druge dekade ožujka (tab. 2, za 19.03.), posljedica su izuzetno povoljnih uvjeta za razvoj uzročnika tijekom perioda mirovanja vegetacije (tijekom zime) i ovo su najviše vrijednosti zabilježene posljednjih godina za ovaj period vegetacije. To istovremeno znači i da je infekcijski potencijal gljive, u vrijeme ostvarenja prvog uvjeta za zarazu, izuzetno visok što može uzrokovati i visok intenzitet zaraze jabuke u slučaju izostanka adekvatnih mera zaštite. Treba napomenuti da su najranije zaraze jabuke, ovim uzročnikom, najdestruktivnije i izazivaju najveće štete u daljem tijeku vegetacije, pa je time značajnija gore spomenuta okolnost vezana za dozrelost pseudotecija uzročnika. S druge strane, ovako visok postotak utvrđene dozrelosti pseudotecija, takođe, može značiti da dozrijevanje i pražnjenje pseudotecija uzročnika, ovisno o meteorološkim uvjetima (prije svega od povoljnog raspreda padavina), može biti završeno ranije nego prethodnih godina. Zato je kontinuirano praćenje spomenutih parametara u daljem tijeku vegetacije vrlo važno jer nam omogućuje točno utvrđivanje završetka perioda primarnih zaraza jabuke ovom gljivom, a time i završetak perioda intenzivne zaštite jabuke.

Prvo oslobađanje askospora fitopatogene gljive registrirano je 19.03.2007. godine (tab.3.). Pregled preparata obavljen je prema metodologiji i to pregledom centralnog dijela preparata u tri navrata. Prema dobivenim rezultatima prisutan je visok potencijal askospora u zraku što za posljedicu može imati jak intenzitet zaraza jabuke i potvrda je rezultata visoke dozrelosti pseudotecija dobivenih pregledom uzoraka prezimjelog lišća jabuke. Registriranje prisutnosti askospora uzročnika u voćnjaku nastavljeno je i narednih dana do 24. 03. (tab.3.).

Na osnovu svih spomenutih podataka i praćenjem neophodnih meteoroloških parametara (temperatura zraka, vlažnost lista i relativna vlaga zraka), tijekom perioda navedenog u tablicama, utvrđeno je da je prvi uvjet za zarazu jabuke, fitopatogenom gljivom V. inaequalis , u 2007. godini ostvaren 22. ožujka.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 55.458
 • Broj učitanih stranica: 57.881
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.142
VIDI WEB TOP 100