Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.020 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVORNI STRUČNI ČLANCI
Strojna rezidba voćaka Informacijske tehnologije u voćarstvu GLOBALGAP norma dobre poljoprivredne prakse Sadnice, preduvjet profitabilnog voćnjaka Važnost i izvedbe protutučnih sustava Voćarske zadruge, između priče i stvarnosti Prednosti i nedostaci proizvodnje jabuka (voća) na velikim voćarskim gospodarstvima Lovke s feromonima i atraktantima i zašto ih koristiti Malina (Rubus idaeus) Razmnožavanje voćaka

Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
7. dio
 
 

Datum objave: 16.04.2007.

7. dio

Kemijsko proređivanje plodova-osnovni način regulacije opterećenja voćnih stabala

Već više desetogodišnjih iskustava razvijenih voćarskih zemalja dokazuju, da je do visoke i stalne rodnosti voćnjaka jabuke moguće doći uglavnom dosljednim i učinkovitim kemijskim proređivanjem plodića jabuke. Moguće je direktno utjecati na dovoljno velik broj pupova ostalim pomotehničkim zahvatima (zimska rezidba, rezidba u cvatnji ili kasnija rezidba. Manji posredni indirektni utjecaj imaju uzgoj voćaka, prihrana i zaštita bilja o čemu se može diskutirati dugo i na široko. Ali u globalu važi da je najznačajnija uravnoteženost između rasta i rodnosti, na što možemo najviše utjecati sa primjernom rezidbom, prihranom i uzgojnim oblikom stabala. Takvo uravnoteženo stablo ima sve predispozicije za redovno i dobro formiranje (diferencijaciju) cvjetnih pupova. Voćar ima naravno svakogodišnju želju za dobru cvatnju i oplodnju njegovih stabala, a u nastavku toga mora u svakom primjeru intervenirati sredstvima za kemijsko proređivanje plodića jabuka i u primjeru ako je u voćnjaku čak i manje od 50 % prejako cvetućih stabala.

U tabeli 5 navodim glavne čimbenike, koji utječu na veći ili manji stupanj opadanja plodića, poslije tretiranja kemijskim sredstvom za prorjeđivanje plodića jabuka. (Na veliku žalost hrvatskih voćara nema u Hrvatskoj osim ethrela nijednog registriranog sredstva koje mogu za kemijsko proređivanje plodova koristiti voćari razvijenih zemalja, a veći dio tih sredstava od ove godine mogu koristiti i slovenski voćari. Op.str.ured.).

Trenutačno je na spisku dozvoljenih sredstava za kemijsko proređivanje plodova u Sloveniji samo Amid-Thin (aktivna tvar je NAD), nema registracije za sredstva na osnovi aktivnih tvari: NAA (alfa naftil ocetna kiselina), BA (benzil adenin) ili ethrel (aktivna tvar je ethephon), koja se upotrebljavaju u kasnijoj fazi razvoja plodova i neophodno su potrebni za uspješno proređivanje plodića jabuka. Ove godini je sa strane Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, došlo do pravovremene akcije na Ministarstvo za kmetijstvo RS za privremenu registraciju gore spomenutih preparata u 2007. godini, koji bi morali biti u 2008. godini registrirani po novom zakonu o FFS.

Tabela 5: Glavni čimbenici koji utječu na prorjeđivanje plodića jabuka, poslije toga kad neku sortu tretiramo u pravo vrijeme i sa pravom koncentracijom-dozacijom sredstva za kemijsko proređivanje plodova.
POVEĆANO OPADANJE PLODOVA SMANJENO OPADANJE PLODOVA
mlada stabla starija stabla
kiša, naoblaka, protugradne mreže suho, sunčano vrijeme
velika relativna zračna vlaga niska relativna zračna vlažnost
visoke temperature niske temperature
noći sa ranim proljetnim mrazevima noći bez kasnih proljetnih mrazeva
upotreba meke vode upotreba tvrde vode
sporo sušenje lišća brzo sušenje lišća
velika bujnost stabala mala bujnost stabala
jaka obilna cvatnje smanjena cvatnja
loša oplodnja dobra oplodnja
velik urod prošle godine mali urod prošle godine
suša optimalna opskrba vodom
loša gnojidba-prihrana dobra gnojidba
loša kratka jesen duga lepa jesen
upotreba okvašivača bez upotrebe okvašivača

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 25.257
 • Broj učitanih stranica: 25.759
 • Broj pogodaka s pretraživača: 816
VIDI WEB TOP 100