Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.747 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Naslovi
Podčlanci:
Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka
Odabir naslova iz kategorije VOĆARSKA BIBLIOTEKA
Voćarski rokovnik za 2012. godinu Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje Priručnik tradicionalnih i autohtonih vrsta i sorata voćaka visokostablašica Proizvodnja stolnoga grožđa Sadni izbor za Slovenijo 2006 Poljoprivredne marketinške zadruge Predviđanje optimalnog vremena berbe jabuka Kako uspešno tržiti na kmetiji Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka
Vezani članci
VVV Rječnik - VVV Rječnik Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja Pravilno opterećenje stabala jabuka, tajna uspjeha u voćarstvu Pomotehnika-rezidba voćaka

Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka

Piše: 


Datum objave: 19.05.2007.

Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka

 Naslovnica
Štetni i korisni organizmi jabučastih voćaka
grupa autora: Prof.dr. RADMILA ALMAŠI, Dr. MARKO INJAC, Dipl. Ing. ŠAMUEL ALMAŠI

U izdanju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu izašla je knjiga namijenjena onima koji se bave voćem: voćarima, studentima, stručnjacima, ljudima koji se bave prodajom, prijevozom i skladištenjem voća, pa i onima koji imaju posađeno tek nekoliko stabala u vrtu te se susreću sa štetnim vrstama isekata i štetočinama koje rade štete na voćkama i voću.

Knjiga je bogato opremeljena jer su autori priložili 315 vrlo kvalitetnih i precizno snimljenih fotografija koje ih štetnike prikazuju u bitnim razvojnim fazama te je moguće pomoću njih u praksi prepoznavanje štetnika dosta jednostavno.

Sadržaj i forma knjige

Osnovni pristup suzbijanju šteta zasniva se na principima integralne zaštite, odnosno, pesticide treba koristiti samo kada brojnost štetočine pređe pragove tolerancije/štetnosti ili kada bi štete bile veće od cijene suzbijanja, bio je glavni moto autora kada su pisali knjigu.
    U prvom dijelu knjige opisani su načini ishrane i brzina razvitka insekata, mehanizmi djelovanja insekticida i akaricida sa popisom svih registriranih preparata i onih koji će uskoro biti registrirani a pri tom prateći propise i trendove u svijetu. Nadalje autori opisuju polifagne štetnike, gdje su obratili pažnju na vrste koje iz šume prelaze u voćnjake te tamo rade štete.
    Najveća tri poglavlja knjige posvećena su štetnicima jabuke, kruške, dunje i mušmule. U tim su poglavljima insekti podijeljeni po načinu i mjestima gdje rade štete. Svaki štetnik je detaljno opisan kroz latinski i domaći naziv vrste, ekonomske značajke štetnosti, rasprostranjenost, simptome oštećivanja, morfologiju, biologiju, te njihovo suzbijanje. Svim štetnicima uz navedene opise, priložene su i fotografije u raznim stadijima i prikazima šteta, tako da  ih je vrlo lako prepoznati i po potrebi intervenirati.
    Posebno poglavlje posvećeno je najznačajnijim entomofagnim organizmima u voćnjacima koji se koriste, praktično ili eksperimentalno, u suzbijanju štetočina, dok posljednje poglavlje opisuje patogene štetnih insekata jabučastog voća u koje spadaju granuloza, poliedroza, entomopx virusi, mikrosporidije, bakterije i gljive. Na samom kraju knjige nalazi se kazalo sa pojmovima i registar latinskih i domaćih naziva
Za izradu rukopisa knjige korišteno je 113 literurnih izvora domaćih i stranih autora, a uključeni su i rezultati višegodišnjih istraživanja i zapažanja sa terena samih autora knjige.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.380
 • Broj učitanih stranica: 262.109
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.295
VIDI WEB TOP 100