Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
4.562 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVORNI STRUČNI ČLANCI
Strojna rezidba voćaka Informacijske tehnologije u voćarstvu GLOBALGAP norma dobre poljoprivredne prakse Sadnice, preduvjet profitabilnog voćnjaka Važnost i izvedbe protutučnih sustava Voćarske zadruge, između priče i stvarnosti Prednosti i nedostaci proizvodnje jabuka (voća) na velikim voćarskim gospodarstvima Lovke s feromonima i atraktantima i zašto ih koristiti Malina (Rubus idaeus) Razmnožavanje voćaka
Vezani članci
Pomotehnika-rezidba voćaka 19. 1. 2007.: Godišnja skupština voćara Virovitičko-Podravske županije - Godišnja skupština voćara Virovitičko-Podravske županije Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva 5.-7. ožujak 2008: Program rada 3. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara - 5.-7. ožujak 2008: Program rada 3. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara Tuča i postavljanje protugradne mreže Proizvodnja stolnoga grožđa Posjet Nizozemskom voćarstvu u organizacija HVZa Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Srpanj - Zar je zaista prošlo šest mjeseci? - Srpanj - Zar je zaista prošlo šest mjeseci? Kalcij protiv pojavljivanja fizioloških bolesti jabuka

Pospješivanje razvoja prijevremenih izbojaka na sadnicama jabuke u rasadniku

Piše:   , 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
 
 

Datum objave: 26.05.2007.

6. dio

Mnogo je puta naglašeno da je nakon sadnje brzo postizanje konačnog produktivnog habitusa, a time i poželjne arhitekture voćaka sukladno uzgojnom obliku i sustavu uzgoja u gustom sklopu, prioritetni zadatak voćara.

Ako se za sadnju koriste nerazgranate sadnice, njihovo razgranjavanje se potiče rezom na odgovarajućoj visini, povijanjem, zarezivanjem kore iznad pupova ili kemijskim tretmanima. Bez obzira na način pospješivanja grananja važno je napomenuti da se bočni izbojci razvijaju iz normalno razvijenih pupova koji su prošli razdoblje dormancije (zimski pupovi). Takvi izbojci prirodno imaju manji kut grananja u odnosu na provodnicu. Ukoliko se razgranjavanje stimulira prikraćivanjem jednogodišnjih sadnica lateralni izbojci se u većoj mjeri razvijaju u dijelu neposredno ispod mjesta prikraćivanja, što je opet posljedica apikalne dominacije, ali sada uspostavljene na razini pupova najbližih mjestu reza.

Nepovoljniji je kut grananja u prijevremenih izbojaka dobiven zarezivanjem kore ili kemijskim pospješivanjem na jednogodišnjim sadnicama. Uzrok tomu leži u različitim osobinama rasta “proleptičnih“ izbojaka iz zimskih pupova (prolepsys - grčki, proleptic shoot – engleski) u odnosu na “sileptične“ prijevremene izbojke (syllepsis – grčki, sylleptic shoot – engleski). Međutim, unatoč drugačijim tvrdnjama (Oullette i Young, 1994) zapaženo je da pinciranje mladica također ima za posljedicu “koncentriranje“ lateralnih (u ovom slučaju sileptičnih) izbojaka u dijelu ispod mjesta pinciranja i relativno oštre kutove grananja u odnosu na provodnicu (vlastita zapažanja, neobjavljeno).

Ipak, ne ulazeći dublje u raspravu o prirodi grananja, može se sa stajališta prakse zaključiti da su tretmani koji ne uključuju odstranjivanje vegetacijskog vrška, a pospješuju rast lateralnih izbojaka poželjni jer će dobivena sadnica biti prikladnih osobina za sadnju u gustom sklopu. Na temelju provedenih istraživanja, pa i uz donekle različite učinke, primijenjeni tretmani mogu se općenito smatrati pozitivnim ako se u obzir uzme broj postranih izbojaka i razvijenost sadnica uvažavajuči i ključne parametre razvijenosti sukladno zahtjevima za kvalitetom sadnica za suvremene sustave uzgoja jabuke u gustom sklopu. Za sortu Golden Delicious kao najprikladniji mogao bi se preporučiti tretman s Promalinom, a za sortu Jonagold zbog slične učinkovitosti tretman bilo s Promalinom bilo s Paturylom.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 60.959
 • Broj učitanih stranica: 63.575
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.343
VIDI WEB TOP 100