Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
7.941 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije OPREMA ZA VOĆARSTVO
Keep in Touch Novi sustavi pokrivanja voćnjaka mrežom Aplikacija FFSa: Važnost dizni: Albuz, Lechler i ostali proizvođači Kalibratori za mjerenje poprečnog presjeka plodova Feromonski trapovi
Vezani članci
Aplikacija FFSa: Važnost dizni: Albuz, Lechler i ostali proizvođači 2. znanstveno-stručno savjetovanje voćara Hrvatske Pomotehnika-rezidba voćaka Proizvodnja jagoda - ljetna sadnja frigo (zamrznutih) sadnica Svibanj 2008. - Travanj i svibanj zajedno ili kovača kobila je uvijek bosa! - Svibanj 2008.: Travanj i svibanj zajedno ili kovača kobila je uvijek bosa! 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva Agra d.o.o. - CDA meteo stanice Kako odraditi dobro navodnjavanje voćnjaka 3. Lombergarovo savjetovanje Dan Tehnike, Gleisdorf, Austrija 12.10.2007: Jabučni dani, Đakovo - Jabučni dani Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Europske i američke brusnice Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) - Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :)

Datum objave: 29.06.2007.

Feromonski trapovi za praćenje leta štetnika

Slika 1.:"Delta" tip feromonskog trapa za ulov jabučnog savijača i drugih moljaca i leptira.
Feromonski trapovi su oruđe za praćenje leta raznih vrsta štetnika, a u voćarstvu se najviše koriste za praćenje leta jabučnog savijača i lisnih minera. S obzirom na tip podataka i način prikupljanja tih podataka feromonski trapovi se sastoje iz dva osnovna dijela:  
 1. Feromonski mamac koji privlači određenu skupinu ili vrstu štetnika
 2. Ljepljiva traka na koju se štetnik hvata
  Obično uz ta dva osnovna dijela (iako se mogu naći feromonski trapovi koji se sastoje isključivo od jedne žute ljepljive trake s nanešenim feromonskim mamcem, slika 2.) dolazi i treći, a to je konstrukcija kojoj je cilj navedene bitne dijelove štititi od vremenskih prilika i drugih kukaca koji slučajno mogu biti uhvaćeni u feromonsku zamku, a otežava nam brojanje/praćenje leta štetnika kojem pokušavamo utvrditi brojno stanje i vrijeme polaganja jaja. Konstrukcija se obično sastoji od kućice u obliku šupljeg plastičnog stupca s trokutom u bazi (slika 1.), te držačem kojim se trap pričvršćuje za granu.

Slika 2.: Razne vrste feromonskih trapova, od jednostavnih žutih ploča do kompleksnijih s pripadajućim kućicama.
Koji je cilj praćenja leta štetnika?
Cilj je vidjeti kolika je trenutna populacija štetnika i kolika se populacija može očekivati ukoliko ne primjenimo metode zaštite te da li štetnik prelazi prag štetnosti. Prema tome i prema podacima o intenzitetu i tijeku leta štetnika i poznavanja biologije razvoja štetnika uz adekvatno praćenje meteoroloških podataka određujemo vrijeme aplikacije i primjerena sredstva za procjenjenu fazu razvoja i razvitka štetnika.

Neki feromonski trapovi uz klasičnu ulogu privlačenja štetnika mogu sadržavati dodatne tvari te imati i dodatne uloge npr. za zbunjivanje odraslih imaga štetnika i time manju oplodnju odnosno smanjeni fertilitet. Osim toga neki trapovi imaju i insekticid te na taj način utječu na smanjenje muške populacije te i time smanjuju fertilitet populacije štetnika.

Delta tip feromonskog trapa je najosjetljiviji i pruža najbolju informaciju o letu štetnika. Jedan trap se koristi za jedan let (4-6 tjedana), a mjenjanje ljepljivih traka (podloga) nužno je izvesti nakon 7-10 dana.
Slika 3.: Najčešći "RAG"(delta) tip feromonskog trapa mađarskog proizvođača koje možete nabaviti i preko voćarskog portala. Slika 4.: Zamjena ljepljive ploče je vrlo jednostavna

Feromonski trapovi za jabučnog savijača se postavljaju na visini od prosječno 2 metra jer je to visina na kojoj najviše lete. Na voćnjak od 3-10 ha potrebno je postaviti najmanje 2 trapa na dvije odvojene lokacije. Za savijača se prati prvi let u svibnju i osobito za drugi krajem lipnja i u srpnju.

Preko voćarskog portala možete nabaviti feromonske trapove za praćenje leta jabučnog savijača (Cydia pomonella) i lisnog minera (Leucoptera scitella) po cijeni od 100 kn (1 delta kućica, 2 ljepljive podloge, 1 feromonska kapsula) i to narudžbom na info@vocarstvo.org ili telefonom na 095/902-0508.  


Podsjećamo da smo ovdje govorili samo o feromonskim trapovima. Nemojmo zaboraviti i druge vrste trapova poput trapova koji kao atraktant koriste miris (a nisu feromonski), boju (vizualni atraktant), svjetlost. O njima drugom prilikom.

Kako izgledaju leptirići štetnika koje najčešće lovimo na feromonske trapove u voćnjacima jabuka.
Jabučni savijać Miner okruglih mina Kukuruzni moljac
Savijač pokožice ploda Osa pilatka

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 120.370
 • Broj učitanih stranica: 122.314
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.982
VIDI WEB TOP 100