Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
1.329 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Veljača 2012. Studeni 2011. Veljača 2011. Siječanj 2011. Studeni 2010 Ožujak 2010 Veljača 2010. Siječanj 2010 - Dolaze li teške godine za voćarstvo? Svibanj 2009: Savjetnik ili učitelj ili sedam voćarskih prodika/istina u jednom uvodniku

Veljača 2010.


Datum objave: 01.02.2010.

1. dio

Mladi voćnjak u roduPisma i reakcije voćara!
Na siječanjski uvodnik 2010 - Dolaze li teške godine za voćarstvo svoj komentar šalje jedan od mnogih voćara koji nisu zadovoljni sa stanjem voćarstva i voćara u Hrvatskoj. U suglasnosti s njim njegovo pismo objavljujemo kao uvodnik za veljaču 2010. godine.

Dolaze li teške godine za voćarstvo?
Predlažem da napravite analizu cijena voća, poglavito jabuke u maloprodajnim lancima. Nisam radio temeljitu analizu, ali primjećujem da su cijene ostale u prosjeku na razini 2008. i 2009. godine, a veletrgovci su otkupili voće po znatno nižoj cijeni i po mnogo strožijim kriterijima kvalitete. Novije sorte s naglaskom na klubske u maloprodaji imaju sramotno visoke cijene poglavito u zemljama EU u odnosu na plaćenu cijenu proizvođačima.
Po cijenama voća u maloprodaji voćarstvo bi trebale čekati "iznimno dobre godine". Kako djelujemo u tržnom sustavu (ponude i potražnje) protuzakonito je organiziranje otkupljivača gdje se dogovaraju cijene unutar otkupljivača i narušava tržišni sustav. Takve grupe se inače nazivaju i karteli, a za njihova osnivanja zakonodavstvo je predvidjelo do 5 godina zatvora.

Stvari su vrlo jasne i jednostavne za zemlju poput Hrvatske koja nema dovoljno voća ni za svoje potrebe. Na nama voćarima je odluka hoćemo li pomoći novopečenim veletrgovcima, koji su u nekoliko godina postali milijunaši, da postanu milijarderi uz naš bankrot ili da podjelimo zarade ili da za 5 godina većina voćara ima svoje hladnjačice, a veletrgovci budu prošlost.

Kako mi osobno dosta prodajemo jabuke „druge“, a još bolje prve klase direktno na kućnom pragu uz dobru prometnicu po dobrom savjetu gosp. Franca Kotara, primjećujem da u Hrvatskoj na socijalnoj ljestvici ima možda i više od 50 % građana, koji su spremni uz nešto nižu cijenu kupiti lošiju klasu jabuke.
Nakon svega ovoga mogao bi zaključiti, da je voćarima nametnut standard pojedinih grupacija, koji sebe nazivaju trgovci, a u stvari izgleda da oni žele da im kupci prolaze kroz trgovačke centre bez voća u košarama. Oni kako kažu bilježe pad prodaje voća, a većina građana je  željna pojesti jabuku. Možda je to i dobro, ako bi ljudi trošili voća na nekoj EU razini Hrvatska ne bi imala voća ni za mjesec dana!

Kako imamo obiteljsku tradiciju VVV-a već nekih 200 godina preživjeli smo nekoliko ratova, nekoliko promjena društvenih poredaka, stotine poljoprivrednih reformi, mjenjali mjesto življenja, proizvodnje pa je baš zanimljivo živjeti i sadašnje vrijeme, biti voćar i s veseljem raditi novu rezidbu.
Davor Krznarić Čemernica kraj Virovitice.

Neki linkovi na tu temu:
http://www.jutarnji.hr/trgovine-pune-jeftinih-starih-jabuka-iz-europe-/333291/
http://www.novilist.hr/2009/12/01/stare-jabuke-iz-uvoza-zavadile-a.aspx
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/34612/Hrvatski-urodi-propadajuc-a-jedemo-voce-iz-hladnjaka.html

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 30.384
 • Broj učitanih stranica: 35.101
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.226
VIDI WEB TOP 100