Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
4.562 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011.
Vezani članci
Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Listopad, studeni 2008: Voćarski biti ili ne biti 13. - 15. 3. 2007.: 2. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara - 13. - 15. 3. 2007.: 2. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala poslije 31. dana izlaženja. - Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala i IA voćarskih novina poslije 31. dana izlaženja Seminar rezidbe voćaka u Virovitičkom kraju Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Siječanj - Postavljanje IA voćarskih novina - Interaktivni (IA) voćarski portal i IA voćarske novine postavljanje integriranog dinamičkog informacijskog prostora na području zemalja bivše Jugoslavije i šire. Tuča i postavljanje protugradne mreže Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja 7.-9. 2. 2008: FRUIT LOGISTICA - Berlin - FRUIT LOGISTICA - Berlin 3. Lombergarovo savjetovanje Javna mišljenja i neki argumenti o zdravstvenoj upitnosti hrane-voća Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Ljetne sorte jabuka Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata

Veljača 2011.

Piše: 

Datum objave: 06.03.2011.

1. dio

Pozdravna riječ jednog od organizatora, HVZ, g. Željka Banjavčića
Dame i gospodo, voćari i predavači, znanstvenici i profesori, potpredsjedniče hrvatske Vlade, gospodo župani i načelnici gradova.
U ime organizatora HVZ imam osobitu čast i zadovoljstvo pozdraviti vas i zahvaliti vam na Vašem dolasku i učestvovanju na 6. savjetovanju hrvatskih voćara.
Cijenjeni kolege, za kratko vrijeme naša će zemlja postati članicom europske zajednice naroda. Ulazeći u tu zajednicu mi bi trebali unijeti, osim ljepota krajolika, nasljeđenih kulturnih dobara i sportskih uspjeha, visoku kulturu rada i prepoznatljivost po našim proizvodima, naravno da to ne bi trebali biti samo bankarski i ini proizvodi. Dakako da je nama voćarima važno da ta prepoznatljivost bude po visokim standardima i kvaliteti u proizvodnji i preradi voća.

Uprkos našim dobrim klimatološkim i pedološkim uvjetima te naporima učinjenim od strane našeg Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, sektor voćarstva je još uvijek daleko od svojih mogućnosti i naših želja. Mandarina i jagoda, višnja i maslina postali su naš izvozni brand bilo u konzumnom stanju ili kao prerađevina, no to je isuviše malo za naše mogućnosti i potrebe. Tržišna tražnja za jabukom ove godine pokazala je da i ona može biti predmet izvoza kao i sve druge voćne vrste bilo kontinentalnog bilo primorskog porijekla, ali kojih nema ni približno za zadovoljenje domaćih potreba. Sve ovo govori da u proizvodnji i preradi voća imamo još nesagledivih mogućnosti koje moramo znatno više koristiti kroz projekt ruralnog razvoja koristeći IPARD program.

No, pogledajmo i smetnje koje mogu vrlo lako od dobrih mogućnosti proizvesti kontra efekte. Uzmimo na primjer prodajne cijene koje se godinama kreću oko 2 kn za jabuku, dok su ulazni troškovi rasli i do 150% što u konačnici dovodi do pukog preživljavanja i borbe za opstanak svakog voćara. Razumijevanjem problema Ministarstvo je zadnjih godina kao potporu dohodku na tržištu interveniralo sa 40-60 lp za konzumnu jabuku i 30-40 lp za jabuku za preradu. Isto to je učinjeno za mandarinu no ne i za ostale voćne vrste. Ako se ovaj vid potpore ukine ove godine kao što je najavljeno možemo u sektoru očekivati pojavu ozbiljnih problema, koji će imati za posljedicu prekid proizvodnje i zapuštanje velikih površina pod voćem. Da se to ne dogodi biti će svakako potrebno učiniti niz mjera od kojih bih napomenuo samo dvije, a to su:
1. bolja organiziranost
2. bolja educiranost proizvođača
Osnovni cilj u provođenju ovih mjera bio bi podizanje proizvodnje na višu kvantitativnu i kvalitativnu razinu. Nadalje, smanjenje ulaznih troškova i troškova prodaje te korištenje sredstava EU fondova. Šansa dakle postoji kroz osnivanje proizvođačkih organizacija te osmišljenim i dopunskim školovanjem koje bi mogli organizirati zajedno s HPK.

Dame i gospodo, i ovo savjetovanje kao i sva prijašnja koja smo do sada organizirali ima za cilj povećanje znanja i općeg obrazovanja voćara. Međutim, ovdje moram naglasiti da za održavanje ovog savjetovanja moramo prije svega zahvaliti našim cijenjenim pokroviteljima:
1. MPRRR
2. Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
3. Poljoprivednom institutu Osijek
4. Vukovarsko-srijemskoj županiji
5. Gradu Iloku

Zahvaljujem i svim ostalim donatorima među kojima ističem Osječko-baranjsku županiju, gradove Đakovo, Vukovar i Vinkovce, Županju i općinu Petrijevci. Zahvaljujem i suorganizatorima.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 60.960
 • Broj učitanih stranica: 63.576
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.343
VIDI WEB TOP 100