Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
3.277 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Veljača 2012. Studeni 2011. Veljača 2011. Siječanj 2011. Studeni 2010 Ožujak 2010 Veljača 2010. Siječanj 2010 - Dolaze li teške godine za voćarstvo? Svibanj 2009: Savjetnik ili učitelj ili sedam voćarskih prodika/istina u jednom uvodniku
Vezani članci
Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Listopad, studeni 2008: Voćarski biti ili ne biti 13. - 15. 3. 2007.: 2. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara - 13. - 15. 3. 2007.: 2. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara Što je novo u budućem sortimentu jagoda u Sloveniji Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala poslije 31. dana izlaženja. - Veljača - Statistika i analiza IA voćarskog portala i IA voćarskih novina poslije 31. dana izlaženja Seminar rezidbe voćaka u Virovitičkom kraju Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka Siječanj - Postavljanje IA voćarskih novina - Interaktivni (IA) voćarski portal i IA voćarske novine postavljanje integriranog dinamičkog informacijskog prostora na području zemalja bivše Jugoslavije i šire. Tuča i postavljanje protugradne mreže Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja 7.-9. 2. 2008: FRUIT LOGISTICA - Berlin - FRUIT LOGISTICA - Berlin 3. Lombergarovo savjetovanje Javna mišljenja i neki argumenti o zdravstvenoj upitnosti hrane-voća Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Ljetne sorte jabuka Berba, pakovanje i skladištenje plodova voćaka Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata

Veljača 2011.

Piše: 

Datum objave: 06.03.2011.

1. dio

Pozdravna riječ jednog od organizatora, HVZ, g. Željka Banjavčića
Dame i gospodo, voćari i predavači, znanstvenici i profesori, potpredsjedniče hrvatske Vlade, gospodo župani i načelnici gradova.
U ime organizatora HVZ imam osobitu čast i zadovoljstvo pozdraviti vas i zahvaliti vam na Vašem dolasku i učestvovanju na 6. savjetovanju hrvatskih voćara.
Cijenjeni kolege, za kratko vrijeme naša će zemlja postati članicom europske zajednice naroda. Ulazeći u tu zajednicu mi bi trebali unijeti, osim ljepota krajolika, nasljeđenih kulturnih dobara i sportskih uspjeha, visoku kulturu rada i prepoznatljivost po našim proizvodima, naravno da to ne bi trebali biti samo bankarski i ini proizvodi. Dakako da je nama voćarima važno da ta prepoznatljivost bude po visokim standardima i kvaliteti u proizvodnji i preradi voća.

Uprkos našim dobrim klimatološkim i pedološkim uvjetima te naporima učinjenim od strane našeg Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, sektor voćarstva je još uvijek daleko od svojih mogućnosti i naših želja. Mandarina i jagoda, višnja i maslina postali su naš izvozni brand bilo u konzumnom stanju ili kao prerađevina, no to je isuviše malo za naše mogućnosti i potrebe. Tržišna tražnja za jabukom ove godine pokazala je da i ona može biti predmet izvoza kao i sve druge voćne vrste bilo kontinentalnog bilo primorskog porijekla, ali kojih nema ni približno za zadovoljenje domaćih potreba. Sve ovo govori da u proizvodnji i preradi voća imamo još nesagledivih mogućnosti koje moramo znatno više koristiti kroz projekt ruralnog razvoja koristeći IPARD program.

No, pogledajmo i smetnje koje mogu vrlo lako od dobrih mogućnosti proizvesti kontra efekte. Uzmimo na primjer prodajne cijene koje se godinama kreću oko 2 kn za jabuku, dok su ulazni troškovi rasli i do 150% što u konačnici dovodi do pukog preživljavanja i borbe za opstanak svakog voćara. Razumijevanjem problema Ministarstvo je zadnjih godina kao potporu dohodku na tržištu interveniralo sa 40-60 lp za konzumnu jabuku i 30-40 lp za jabuku za preradu. Isto to je učinjeno za mandarinu no ne i za ostale voćne vrste. Ako se ovaj vid potpore ukine ove godine kao što je najavljeno možemo u sektoru očekivati pojavu ozbiljnih problema, koji će imati za posljedicu prekid proizvodnje i zapuštanje velikih površina pod voćem. Da se to ne dogodi biti će svakako potrebno učiniti niz mjera od kojih bih napomenuo samo dvije, a to su:
1. bolja organiziranost
2. bolja educiranost proizvođača
Osnovni cilj u provođenju ovih mjera bio bi podizanje proizvodnje na višu kvantitativnu i kvalitativnu razinu. Nadalje, smanjenje ulaznih troškova i troškova prodaje te korištenje sredstava EU fondova. Šansa dakle postoji kroz osnivanje proizvođačkih organizacija te osmišljenim i dopunskim školovanjem koje bi mogli organizirati zajedno s HPK.

Dame i gospodo, i ovo savjetovanje kao i sva prijašnja koja smo do sada organizirali ima za cilj povećanje znanja i općeg obrazovanja voćara. Međutim, ovdje moram naglasiti da za održavanje ovog savjetovanja moramo prije svega zahvaliti našim cijenjenim pokroviteljima:
1. MPRRR
2. Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
3. Poljoprivednom institutu Osijek
4. Vukovarsko-srijemskoj županiji
5. Gradu Iloku

Zahvaljujem i svim ostalim donatorima među kojima ističem Osječko-baranjsku županiju, gradove Đakovo, Vukovar i Vinkovce, Županju i općinu Petrijevci. Zahvaljujem i suorganizatorima.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 26.815
 • Broj učitanih stranica: 87.051
 • Broj pogodaka s pretraživača: 787
VIDI WEB TOP 100