Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
4.567 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011.

Datum objave: 15.11.2011.

1. dio

Poštovani voćari!

Ova je godina opet bila specifična. Puno sunca, malo kiše i u jesen u Hrvatskoj, ali i u zemljama okruženja slab urod količinski, a kvalitativno isto tako. Obojene sorte su imale relativno slabu obojenost što je na bujnijim voćnjacima još više došlo do izražaja. Ali o voćarskoj struci ćemo kasnije ...

Ako zanemarimo stvari koje se striktno tiču voćarske struke, manje više nekih promjena na tržištu voća nema. Poticaj koji je dogovoren s Ministarstvom poljoprivrede (MPRRR) opet je premašio sva očekivanja. Lani se govorilo kako je poticaj 2010. zadnji poticaj za otkup jabuke (i mandarine). I to se tako uzimalo zdravo za gotovo. Ipak, upućeniji, ili oni "u strukturama", govorili su kako će iz više razloga poticaja biti i ove godine. Osim što se poslovanje mnogih velikih tvrtki temelji na poticaju pravi razlog koji je bio navođen jest onaj o izborima. Kako je ove godine dogovoren rekordni iznos poticaja, za zaključiti je kako su ovo prijelomni izbori.

Osim s voćarima rado razgovaram i s drugim poljoprivrednicima. Prije manje od mjesec dana razgovarao sam s jednim stočarom. Napominjem kako je u pitanju uspješan stočar - znači, ima svoju zemlju na kojoj uzgaja kukuruz kojim uzgaja svinje ... I on tvrdi kako je poticaj najgora stvar koja se poljoprivedniku može dogoditi. Zašto? Jednostavno zato što je otkupna cijena mesa manja barem za iznos poticaja. Prije 10 godina je zarađivao bolje bez poticaja nego sada s poticajem. I naravno da su mali poljoprivrednici u još neravnopravnijem položaju s poticajem nego bez njega jer mali često ostaju zbog kojekakvih razloga bez poticaja (em nisu upućeni, em im je prekomplicirano ispunjavati formulare i sl.). Pa onda na koncu ispadne da su ti "socijalni" poticaji socijalni ne prema malim proizvođačima, nego prema velikim proizvođačima.

Kako stoje stvari u voćarstvu? U voćarstvu imamo otkupljivače koji otkupljuju na veliko voće, primjerice jabuku. Za tu jabuku, ovisno o kvaliteti, voćar nikada u prosjeku ne dobije više od 2,00 kn. Otkupljivač isplati jabuku 2,00 kn, ubere poticaj (ove godine) od 0,80 kn i svaki osnovnoškolac može izračunati da je on jabuku platio 1,20 kn. Ako je vlasnik svoje hladnjače trošak hlađenja i kalibriranja m nije veći od 0,80 kn. To znači da otkupljivač može prodati jabuku po cijeni po kojoj ju je platio voćaru (i time konkurirati samom voćaru na tržištu!) i zaraditi minimalno 0,80 kn. Na 5.000 tona to je 4 miliona kn!  Gotovo da u poslu kupnje i prodaje jabuka i ne treba tražiti drugog poslovnog interesa osim u ubiranju poticaja kojem je intencija pomoći voćarima. Ovaj poticaj pomaže otkupljivačima, sponi između proizvođača i kupca. Oni se ponašaju potpuno poslovno i čine ono što je za njih ispravno i manje više u okvirima zakona.

Kakve veze imaju voćari sa svime time?
Pa voćari, kao i drugi poljoprivrednici su toliko jaki i utjecajni, i utoliko bolje žive što su organiziraniji. U nas je slučaj da je to vrlo teško izvediva (ne i neizvediva) misija. Potražite najmanje važnog voćara, i on misli da će smisliti nešto čime e proći bolje od ostalih voćara. Upravo je to jedan od najvećih problema udruživanja, što svaki poljoprivrednik radije ima malo, ali više od susjeda ili kolege, nego da ima puno i jednako kao i ostali. Psiholozi bi rekli da je tu problem manje vrijednosti ili dokazivanja samom sebi da si bolji nego što misliš da jesi.

Na koncu, htio sam dati do znanja svim našim čitateljima da ćemo uskoro otvoriti svim posjetiteljma sve članke, tako da će vrlo uskoro doći vrijeme kada ćete moći pročitati one članke koje ste prije htjeli pročitati, a niste mogli. 

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 60.980
 • Broj učitanih stranica: 63.596
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.343
VIDI WEB TOP 100