Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.751 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije ZANIMLJIVOSTI
ANALIZA TLA - Detaljna analiza tla koja analizira 24 parametra Biti najbolji uz suvremene informacijske tehnologije Propadanje farmi u Europi Što je to skuhani voćni sok? Voćarske novosti - veljača 2012 Voćarske novosti - siječanj 2012. Voćarske novosti Recepti jela s voćem IA tehnologije proizvodnje i prerade Najnovije tehnologije proizvodnje jabuka u Južnom Tirolu, Italija

Voćarske novosti

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
7. dio
8. dio
9. dio
 
 

Datum objave: 03.01.2012.

9. dio

Znanstvenici na Floridi stvorili novu vrstu jagode

Novu jagodu je u distribuciju pustio Centar za razvoj i istraživanje Sveučilišta u Floridi. Stručnjaci su uvjereni da će poljoprivrednicima na njihova polja donijeti slađe i ranije dozrijevajuće voće.
Razvoj takvog voća može biti dug i naporan posao, utoliko što treba vrednovati oko 30.000 sadnica. Ovo je dvanaesta nova vrsta jagode koju je program oplemenjivanja na Floridi pustio u distribuciju.
Izvor: freshplaza.com

Giumarra prodaje trešnje i marelice s Novog Zelanda

Giumarra Companies, jedna od najvećih međunarodnih tvrtki u agrobiznisu sa sjedištem u SAD-u, objavila je da će surađivati s tvrtkom RD8 Fresh Produce s Novog Zelanda kako bi u ovoj sezoni ponudila marelice i trešnje.
Voće se uzgaja u regiji Central Otago na Novom Zelandu, koja ima jedinstvene uvjete za uzgoj zbog aluvijalnog tla bogatog prirodnim hranjivim elementima. Klima je odgovarajuća za uzgoj marelica i trešanja, s vrlo hladnom zimom i vrućim, suhim ljetom.
''Uvjereni smo u vrhunsku kvalitetu ovog voća i mislimo da će savršeno nadopuniti naše koštičavo voće iz Čilea'', rekao je Craig Uchizono, dopredsjednik za južnu hemisferu tvrtke Giumarra.
RD8 je nazvan prema servisu poštanske dostave u ruralnim područjima Novog Zelanda, koji je vrlo važan za poljoprivrednu zajednicu. Poštanska služba je obilježila rute i one su postale sastavni dio adrese prema kojoj se farmeri prepoznaju, otuda RD8. ''8'' također simbolizira znak beskonačnosti ili održivosti i istinsko kontinuirano partnerstvo između uzgajivača i kupaca.
“RD8 Fresh Produce je mlada, inventivna i napredna tvrtka s bogatim iskustvom, kojom upravljaju Craig Hall i Dean Astill'', kaže Uchizono. ''Sretni smo što radimo s njima.''
G. Astill je sa posjeta regiji Central Otago izvijestio da su uvjeti za uzgoj odlični, a kvaliteta voća visoka.
''Sezona marelica dobro napreduje. Temperature su porasle i plodovi lijepo rastu,'' rekao je Astill. ''Berba najboljih marelica za izvoz će početi početkom siječnja.''
Trešnje se otpremaju sada i njihov vrhunac će biti sredinom siječnja. Otprema trešanja će završiti sredinom veljače, a marelica početkom ožujka. Voće je dostupno na istočnoj i zapadnoj obali.
Izvor: freshplaza.com

Istraživanje ISMEA – Instituta za istraživanje tržišta hrane, Italija – oznake PDO i PGI su talijanskim potrošačima nepoznanica

Stupanj znanja talijanskih potrošača o oznakama prehrambenih proizvoda PDO (Protected Denomination of Origin – Zaštićena oznaka izvornosti) i PGI (Protected Geographical Indication – Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) i dalje je vrlo ograničen. Čimbenik koji uobičajeno odražava sposobnost za dodjeljivanje prave vrijednosti oznaci izvornosti, kako bi se u potpunosti cijenile osobitosti i kako bi im se priznala najveća cijena.
Ovo proizlazi iz istraživanja koje će uskoro objaviti ISMEA – Institut za istraživanje tržišta hrane, Italija, u kojem se analizira tržišno pozicioniranje proizvoda zaštićenih brandom Unije i percepciju iskustva potrošača. Istraživanje je provedeno od 2008. do 2010. godine u 50 velikih maloprodajnih lanaca na uzorku od 12 gradova, s naglaskom na proizvodima iz sektora sira, vina, mesa, maslinovog ulja i voća.
Ukupna ocjena rezultata otkriva neka kritična područja većinom u sferi znanja potrošača i odnosa između proizvođača i trgovaca; logika moderne distribucije je često daleko od praktičnih preporuka.
ISMEA ističe da u nekim proizvodnim sektorima širok asortiman ponude i segmentacija prema cijenama i linijama proizvoda često uzrokuje zbrku kod kupaca. U tzv. take-away segmentu je također česta pojava umanjivanje vrijednosti proizvoda s oznakama PDO/PGI i nerazlikovanje od konvencionalnih proizvoda. Kod načina prodaje uz usluživanje kupca,  uloga prodavača je ključna, ali on često nije dovoljno osposobljen za pružanje informacija o proizvodima s EU zaštitnim znakom.
Analize pozicioniranja – provedene s kvalitativnom alatima kao što su provjera trgovine, intervjui s ključnim osobama u velikim maloprodajnim lancima, aktivnosti tajne kupnje – također su pokazale neka neslaganja u odnosu između proizvođača i distribucijskog lanca. Često, opskrba ne odgovara zahtjevima i količinama koje traži menadžer velikog maloprodajnog lanca i to se penalizira lošim pozicijama proizvoda na policama.
Na kraju, ISMEA identificira brojne korektivne marketinške aktivnosti, primarno dizajnirane kako bi se smanjio postojeći informacijski raskorak i poboljšala svijest o kvalitetnim prehrambenim proizvodima.
Izvor: ismea.it, freshplaza.comKOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.022
 • Broj učitanih stranica: 261.741
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100