Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
11.323 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011.

Datum objave: 14.02.2012.

1. dio

 
U Berlinu se održao sajam Fruit Logistica 2012 koji okuplja sve koji sudjeluju u lancu od voćnjaka do stola s naglaskom na prodaju svježeg voća.
Sajam je usredotočen na „decision makere“ – one koji donose odluke, ali i one koji očekuju dogovoriti neke poslove na međunarodnoj razini. Ove godine je bilo rekordnih 2.537 izlagača što potvrđuje s jedne strane važnost ovog međunarodnog sajma (tek je oko 10% izlagača bilo iz Njemačke), a s druge strane potvrđuje činjenicu da u teškim vremenima treba dodatno ulagati u promociju i savladavanje novih okolnosti kako bi se krizi moglo oduprijeti.

Oko 56.000 posjetitelja, iz 139 zemalja svijeta pohodilo je ovaj sajam kako bi svjedočilo inovacijama u proizvodima i uslugama u sektoru voća i kako bi profitiralo na tim novim informacijama. Čak je oko 80% posjetitelja došlo na sajam izvan Njemačke što svjedoči o međunarodnom karakteru ovog sajma.

Kako predočiti opsežnost ovog sajma? Izlagački prostor se prostirao na preko 11 ha površine (ne govorimo o površinama voćnjaka, nego o površini izlagačkog prostora!), točnije na 112.000 m2.

S obzirom da nije bilo mogućnosti obići cijeli sajam, osvrnut ćemo se na ono što smo vidjeli.
Voće definitivno više nije samo voće. Ono je proizvod.
Taj trgovački, možda više marketinški pristup možda nekima nije drag (pa ni osobno autoru ovih redaka), međutim on je činjenica na globalnoj razini. Jabuka više nije jabuka. Ona je sve više Kanzi, Jazz, Mairac ili Pink Lady, a sve manje Jonagold, Zlatni delišes, Crveni delišes, pa čak niti Nicoter. Trgovačko ime pretječe ime sorte, a to je zapravo rezultat drugačijeg pristupa.

Kupac želi znati što je točno kupio za svoj novac. Ne samo kakvu je jabuku kupio što se tiče vanjskih ili unutrašnjih karakteristika. On želi znati da je kupio jabuku koja odgovara njegovom karakteru. Jabuku koja dobro opisuje tko on jest. I to su novi pristupi kojima se želi doći do dodatne vrijednosti proizvoda. Zato klubovi, vlasnici licenci na trgovačka imena, ulažu znatan novac da pošalju poruku o konkretnoj sorti jabuka kao znaku kojeg potrošač prepoznaje. Zato kada odete u Njemački dućan kilogram Zlatnog delišesa plaćate 2 EUR, a kg Pink Lady, Kanzi, Evelina, Jazz jabuke 3 EUR!
Već vidim kako pojedini voćari kalkuliraju o stvarnoj cijeni njihove „pinkice“. Valja upozoriti kako vlasnici prava na korištenje imena „Pink Lady“ pametno ulažu novac koji dobiju od svojih prava na ime Pink Lady (konačno, zato legalno kupljena sadnica Cripps Pinka ne košta 4 i 5 EUR, nego 11 ili više EUR). To je novac koji je voćar unaprijed spreman dati vlasniku kluba koji će štititi njegove interese kao proizvođača s jedne strane, a s druge strane ulagati u takve marketinške aktivnost koje će utjecati da kilogram proizvedene „pinkice“ košta 50% više od ostalih standardnih sorata.

Kako će se hrvatski voćar ili voćar s područja Balkana snaći u tim novim odnosima je veliko pitanje. Ukoliko se neće pojavljivati na ovakvim događanjima (na kojima su bila 2 hrvatska izlagača, a upitno je i s kakvim efektom su i oni bili u Berlinu) sigurno ne baš dobro.

 
 
 
 

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 218.149
 • Broj učitanih stranica: 219.732
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.902
VIDI WEB TOP 100