Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.759 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije ZANIMLJIVOSTI
ANALIZA TLA - Detaljna analiza tla koja analizira 24 parametra Biti najbolji uz suvremene informacijske tehnologije Najnovije tehnologije proizvodnje jabuka u Južnom Tirolu, Italija Što je to skuhani voćni sok? Voćarske novosti - veljača 2012 Voćarske novosti - siječanj 2012. Voćarske novosti Recepti jela s voćem IA tehnologije proizvodnje i prerade Propadanje farmi u Europi

Propadanje farmi u Europi

Piše: 

Datum objave: 15.01.2014.

1. dio

Događati će se idućih godina veliki potresi na voćarskim gospodarstvima u Hrvatskoj. U sveukupnosti hrvatske voćarske proizvodnje puno je loše voćarske proizvodnje i malo dobre ili jako dobre (ispričavam se onima koje to pogađa). Iz berbe 2013. će dobri proizvođači jabuka zaraditi dobar novac (koji imaju dobar sortiment, dobru kvalitetu i dobru količinu), a loši proizvođači malo novca i polako će mnogi gasiti svoje voćarske proizvodnje. To je proces koji će se neminovno događati ne krivnjom danas ove Vlade, a sutra one druge, nego zato što se ne mogu svi baviti voćarstvom i zato što je tehnologije proizvodnje voća otišla toliko daleko da se to reflektira na kvalitetu i količinu koju s novim tehnologijama može proizvoditi manji broj, ali dobro obučenih ljudi.

Ukoliko jedan voćar može kvalitetno egzistirati s otkupnom cijenom od 2 kn/kg jabuka to znači da je on dobro tehnološki obučen i da je spreman držati korak s vremenom. Ne zavaravajmo se, u Europi nije ništa drugačije, niti je ovo što se kod nas događa, a što će se u još većoj mjeri događati rezultat kakve zavjere. 

EFM izvještava kako se broj voćarskih farmi u Nizozemskoj smanjuje. Trenutno u Nizozemskoj ima 1.610 voćarskih gospodarstava. Oko 25% gospodarstava je nestalo u zadnjih 10 godina, ali je površina voćarskih proizvodnji pala samo za 4%. To znači da su „preživjela“ gospodarstva povećala površine, znači dodatno su se razvijala. Prosjek po gospodarstvu je porastao s 9,3 ha na 11,7 ha. Unutar povećanja prosječnih površina pod voćarskim proizvodnjama je pala proizvodnja jabuka s 11.177 ha na 7.948 ha, ali se povećala površina pod kruškama s 6.329 ha na 8.169 ha. Povećale su se i značajno površine pod trešnjama (s 225 ha na 393 ha) te pod bobičastim voćem (s 1.064 ha na 1.449 ha). Valja napomenuti kako su podaci iz Nizozemske potpuno meritorni za razliku od naših.

Xenia, nova sorta kruške u velikoj ekspanziji zbog svojih fantastičnih voćarskih karakteristika i još više zbog svoje užitne kvalitete

U Belgiji se isto smanjuje površina pod jabukama. 2012. godine  je pod jabukama u Belgiji bilo 7.055 ha (85 ha manje u odnosu na 2011.). Ipak, neke se sorte nastavljaju širiti, a neke padaju. Dok lagano padaju tradicionalno najzastupljeniji jonagoldi i zlatni delišes, rastu nove sorte Kanzi i druge nove sorte naročito klupske. Činjenica je da je u proizvodnji jabuka jako značajan sortiment koji je usko povezan s unutrašnjom i vanjskom kvalitetom plodova određene sorte te marketinškom kvalitetom te sorte.

U isto vrijeme u Belgiji raste udio krušaka i to uglavnom novih sorata koje imaju vrlo značajnu marketinšku kvalitetu.
U Njemačkoj je situacija još dramatičnija. U zadnjih 10 godina je broj voćarskih gospodarstava pao za 50%! 2012. godine je u Njemačkoj bilo ukupno 7.455 ha voćarskih gospodarstava od kojih se preko 80% bavi proizvodnjom jabuka, a oko 50% i kruškom ili samo kruškom. Ove godine je u Njemačkoj očekivan urod oko 17% manji od desetgodišnjeg prosjeka (oko 956.000 tona), smanjen je urod bio i trešnje za oko 24% u odnosu na desetgodišnji prosjek. Sve to skupa, a naravno prvenstveno zbog strogih zahtjeva tržišta koje uglavnom predstavljaju trgovački lanci, broj voćarskih gospodarstava gotovo svugdje u Europi pada.

Kanzi, jedna od najbolji predstavnika nove marketinške koncepcije prodaje jabuke kroz klubove

Ipak nije svugdje loše. U Italiji gdje je snaga zadruga velika i gdje su solidno postavljeni temelji lanca od proizvodnje s adekvatnom funkcionalnom  savjetodavnom službom preko opskrbe proizvođača, čuvanja jabuka, pripreme za tržište, marketinga i konačno prodaje, broj voćarskih gospodarstava uglavnom ne pada. Isto tako ne pada niti broj voćarskih gospodarstava koji nude specifične proizvode koji imaju dodatnu proizvodnu i tržišnu vrijednost kao na primjer organska proizvodnja, te proizvodnja voća u konjukturi primjerice bobičastog voća, trešanja, višanja.

Zaključak je ovaj: tehnološke mogućnosti u voćarskoj proizvodnji su takve da omogućuju jeftiniju proizvodnju prosječno više kvalitete voća. Tehnologija omogućuje i stabilnost proizvodnje. Ulaganja u takvu proizvodnju sa stajališta financijskog ulaganja, ali osobito sa stajališta ulaganja u znanje su nužna i relativno je manji broj voćara spreman za takve promjene. Oni koji jesu to u stanju će prosperirati, a oni koji to nisu biti će sastavni dio trenda smanjivanja broja voćarskih gospodarstava u Europi.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.210
 • Broj učitanih stranica: 261.928
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100