Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.312 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije MJESEČNI UVODNICI
Neočekivani preokret Tko je kriv za lošu prodaje jabuke BITI NAJBOLJI! Siječanj 2014 Veljača 2012. Siječanj 2012. Prosinac 2011. Studeni 2011. Veljača 2011. Siječanj 2011.

Datum objave: 01.02.2014.

1. dio

Snijeg je konačno pao i meteoropati su odahnuli. Dugo toplo zimsko vrijeme je nešto što mnogi ljudi doživljavaju kao neprijateljsko, kao neugodno i teško za život. Naši organizmi imaju ugrađeni sat i on očekuje zimi hladno vrijeme s poželjnim snijegom.

Idila zime u voćnjaku

Upoznao sam mnogo meteoropata, a upoznao sam i najveće među njima: voćke. One reagiraju poput kakvih fizikalnih uređaja: ako je toplo, voda je topla, ako je hladno voda je hladna. Reagira direktno s obzirom na meteorološke prilike. Ako je tlo toplo korijen prelazi u potpuno funkcionalno razdoblje koje uključuje intenzivno disanje, rast korijena, produkciju hormona pa i hormona rasta, stvara turgor, a to znači da kreće u opskrbu stabla vodom i hranjivim tvarima.

To je stajalo iz prošlomjesečne i prošlogodišnje preporuke NE REZATI. Iza te preporuke je stajala činjenica da je voćka meteoropat i da direktno reagira na klimatske okolnosti. A ako su te okolnosti nekarakteristične za razdoblje onda to može biti jako opasno za nju, a onda i za nas voćare. Poznata je godina 2012 kada su brojne voćnjake u Nizozemskoj i Belgiji pokosile niske temperature koje su slijedile nakon neuobičajnog, dugog toplog zimskog razdoblja. Tada nisu smrznuli samo pupovi koji inače prvi smrzavaju. Tada su smrzavala cijela stabla, cijeli redovi čak i cijeli voćnjaci. Toliko je to ozbiljna stvar o kojoj smo pisali.

Iščitavajući otvoreni članak Kurta Wertha, te otvorene članke koje ćemo u veljači završiti o strojnoj rezidbi, novim sustavima pokrivanjima voćnjaka i novim informacijskim tehnologijama svatko će moći razumjeti što će voćar morati činiti ako želi preživjeti, a najbolji će moći i živjeti jako, jako dobro od voćarstva. Putevi su jasni i iznijet ćemo ih ukratko:

- Što veća kontrola nad podacima koje neki program algoritmima pretvara u informaciju, to veća egzaktnost i valjanost donošenja voćarskih i ostalih poslovnih odluka (jedno od vodećih rješenja je Fruit Discovery)
- Što bolja, doljednija i potpunija implementacija uvijek najnovijih voćarskih znanja, tehnologija i radnih rutina opet putem za to specijaliziranih programa poput Fruit Discovery-ja, bolja i uspješnija proizvodnja.
- Što preciznije odrađivanje bitnih pomotehnički radnji to veći voćarski uspjeh u smislu kvalitete i količine plodova (primjer strojna rezidba i strojno prorjeđivanje pupova i cvjetova)
- Što jeftinije odrađivanje poslova to veći ostatak (primjer opet strojna rezidba, ali i pomoćni strojevi u berbi i slično)
- Što veća automatizacija procesa to je manja vjerojatnost važnosti greške u ljudskom faktoru (automatske klopke za štetnike, automatske agrometeorološke postaje, GPS sustavi za traktore i sl)
Smireni, dobro obrastao vrh velikog rodnog potencijala - jedan od rezultata strojne rezidbe

Onaj tko sveobuhvatnije riješi svoju voćarsku proizvodnju može očekivati veći uspjeh. Nadamo se da ćete vi čitatelji Voćarskog portala biti predvodnici tih najbolji voćara svijeta!

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 55.506
 • Broj učitanih stranica: 57.930
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.143
VIDI WEB TOP 100