Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
19.499 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVJEŠTAJI S DOGAĐANJA
Svjetski prvaci u posjeti Hrvatskoj Prognosefruit 2011 Izvještaj s radionice o proizvođačkim organizacijama Novosadski sajam - berač za šljive Strukovna ekskurzija za ekološke proizvođače voća, Švicarska, 10.-12.05.2010. 5. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara Fruchtwelt 2010 Stručni dan trešnje u Gleisdorfu INTERPOMA 2008 4. Lombergarovo savjetovanje
Vezani članci
Ožujak 2008. - Novo proljeće hrvatskog voćarstva - Ožujak 2008: Novo proljeće hrvatskog voćarstva Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Kako uzeti prognozu vremena za svoj voćnjak? Utjecaj vremenskih prilika i količine vode na kemijsko proređivanje 5.-7. ožujak 2008: Program rada 3. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara - 5.-7. ožujak 2008: Program rada 3. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja - Veljača 2008 - Aplikacija tehnoloških znanja Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Srpanj - Zar je zaista prošlo šest mjeseci? - Srpanj - Zar je zaista prošlo šest mjeseci? Pospješivanje razvoja prijevremenih izbojaka na sadnicama jabuke u rasadniku Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) - Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) Ožujak - Ma jel' se to isplati? - Ožujak - Ma jel' se to isplati? Pomotehnika-rezidba voćaka Standardizacija voćnih sadnica jabuka jedna od bitnih osnova za uspješniju hrvatsku proizvodnju jabuka 19. 1. 2007.: Godišnja skupština voćara Virovitičko-Podravske županije - Godišnja skupština voćara Virovitičko-Podravske županije

Posjet Nizozemskom voćarstvu u organizacija HVZa

Piše:   , 
1. dio
2. dio
 
 

Datum objave: 08.10.2007.

2. dio

Distributivni centar u kojem se točno zna tko što radi.
Treći dan su posjetili Institut za kontrolu ispravnosti “virus free” sadnica) i institut za introdukciju i aplikativnu primjenu novih sorata voća u uvjetima Nizozemske.

U Nizozemskoj se puno polaže na očuvanje okoliša. U okviru prihvaćanja regulative EU o korištenju pesticida, ali i radi vlastite zaštite osobito su rigorozni u primjeni pesticida. To je tim važnije ako znamo da kanale za vodu osim za navodnjavanje koriste i za transport pitke vode.

Za insekticide koriste svega tri aktivne tvari i to najviše jedanput po jednu aktivnu tvar godišnje.
Tako konkretno su za jabučnog savijača, došli do nove metode za određivanje vremena primjene insekticida. Prema stupnju razvoja ličinke jabučnog savijača u zaraženom plodu vrlo precizno određuju vrijeme leta koji se dogodio, a iz kojeg je polegnuto jaje. Prema tome određuju, poznavajući faze razvoja Jabučnog savijača, slijedeći let i optimalno vrijeme primjene insekticida. Za njihove uvjete se to pokazala vrlo pouzdanom metodom.

S obzirom na klimu većina voćnjaka nije bila pod mrežom jer tuče uglavnom nema, međutim, sada je ona zbog promjene klime sve češća i svi novi nasadi su pod mrežom. Nizozemska inače ima 19 000 ha pod raznim vrstama voća, od toga je 9600 ha posađeno jabukom.

Voćnjaci

U voćnjaku kojeg su vidjeli bio je upravo u berbi Crveni elstar. Voćnjak nije izgledao previše sofisticirano kao kod naših voćara u Međimurju, kod Čehova na primjer. Nema armature, trored (čak i četverored), voćka je povezana uz kolac, nema mreže, navodnjavanje orošavanjem.
Njihov je problem drenaža, jer imaju previše oborina te im je bitnije da odvedu vodu van voćnjaka.
Zbog promjene klime, prema njihovom svjedočenju, po novom idu na jednored, i već spomenutu mrežu.

Što se tiče prorjeđivanja očito je kako prorjeđuju dominantno kemijski (iako svega triput prskaju insekticidima, što jasno upućuje da to kemijsko prorjeđivanje uopće nije sporno) jer su svi plodovi isti.

Što se berbe tiče, imaju vlakiće po tri kompozicije, kolica sa balon gumama, drvene palete, pomične ljestve. Ključno je zapravo da su svi plodovi isti, prvoklasni i berivi s nogu. Odmah po berbi roba ide u sortirnicu, i veći dio odmah u prodaju dok ostatak ide u hladnjaču, prema onome što su vidjeli na konkretnom voćnjaku.

Zaključak stručnog putovanja:
1. Mi voćari moramo shvatiti da samo primjenom suvremenih tehnologija, na vrijeme prepoznatih znanja te aplikacijom tih znanja možemo doći do razvoja voćarstva. To zahtjeva i adekvatnu organiziranost unutar HVZa.
2. Udruživanje u Nizozemskoj ima veliku tradiciju, i profitno su orjentirani, tako da je za maksimalizaciju profita uvjet dobra organiziranost i sloga. Više o zadrugama i duhu zadrugarstva.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 43.215
 • Broj učitanih stranica: 121.963
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.183
VIDI WEB TOP 100