Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
7.916 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije RAČUNALO: NOVO ORUĐE ZA VOĆARE
Fruit Discovery - internetsko voćarsko oruđe Kako uzeti prognozu vremena za svoj voćnjak? Internet – voćarsko informacijsko oruđe Internetski forum
Vezani članci
Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin 3. Lombergarovo savjetovanje Ljetne sorte jabuka Nove sorte jabuka iz grupe na fuzikladij osjetljivih sorata Sortiment lijeske

Internet – voćarsko informacijsko oruđe

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
 
 

Datum objave: 02.01.2008.

4. dio

Pink Lady, izuzetno zanimljiva sorta, prihvaćena od potrošača gdje god se pojavila, sigurno na mnogim položajima u Hrvatskoj može postići nadprosječnu kvalitetu.
Idimo korak dalje. Recimo da smo proizvođači jabuke i da nas zanima točno određena sorta, recimo Pink Lady (prodajna marka, sorta se zapravo zove Cripps Pink). O njoj se naime u zadnje vrijeme dosta govori. Upišimo „Pink Lady“ u pretraživač. Pogledajmo broj rezultata: 11.700.000! Kada bismo trebali samo 1 minutu da pregledamo svaki rezultat (internet stranicu), tada bismo trebali utrošiti u pregledavanje svih rezultata 8.125 dana ili preko 24.375 radnih dana (8-satnih radnih dana) ili 87 radnih godina (s 280 radnih dana)!. Međutim, ima nešto što je loše. Loše, ako ne znate stranih jezika. To je ipak i dobra vijest, ako isključimo jezičnu barijeru, pred nama se otvara cijeli svijet. Znanje i iskustvo svog svijeta nam se otvara preko interneta, računala, preglednika i najbitnijeg sastojka: dobre volje!

Kliknimo na prvi rezultat. Možda nije riječ o jabuci. Nema veze, vratite se nazad ako nije i kliknite na drugi rezultat. Vjerojatno je sada riječ o službenoj stranici, možda o ovoj stranici, ili možda ovoj stranici o toj sorti, ovisno o tome kada pokušavate doći do više informacija o toj sorti. Ako govorite engleski onda ćete moći pročitati da je to zaštićena sorta kojoj je netko vlasnik (obično se kaže „vlasnik patenta“ ili „licence“) i da uzgoj te sorte podrazumijeva kupnju originalne sadnice s kupljenim pravom na uzgoj te sorte. U uređenim društvima kakvo je naše/vaše vlasništvo je svetinja i poštujemo ga.

U svakom slučaju, ako malo pomnije razgledate i pročitate stranice o toj sorti možda ćete biti zaćuđeni koliko je marketinški uloženo u tu sortu od strane vlasnika prava. To više ne podrazumijeva samo puko voćarenje (pa k tome i za nepoznatog kupca i nepoznatu količinu i kvalitetu), nego veliki biznis koji ima svoju glavu i rep, unutar kojeg se zna tko radi koji dio posla i zašto. Jednako tako, za uspjeh/neuspjeh svi mogu biti zaslužni, ali i krivi, primjerice, ako se spomenuta Cripps Pink sorta uzgaja uporno na položajima i klimatima na kojima ne može postići svoju kvalitetu (ako nije odrađena voćarska regionalizacija - ako struka ne aktualizira svoja saznanja sa suvremenim svjetskim iskustvima i vlastitim introdukcijskim iskustvima), ili ako se ne čuva odgovarajuće (prednost suvremene tehnologije čuvanja voća, vidi na članak o SmartFreshu) pa ne dospijeva na tržište u optimalnom stanju, ili marketing ne odradi da se sa sortom upoznaju potrošači ili se ne privuku na degustaciju, ili se ne pusti u prodaju kada prema svojim kvalitativnim karakteristikama najbolje odgovara ukusu potrošača (osnova je slatka jabuka ljeti, kiselija zimi i u proljeće).

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 120.237
 • Broj učitanih stranica: 122.181
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.982
VIDI WEB TOP 100