Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
3.742 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVJEŠTAJI S DOGAĐANJA
Svjetski prvaci u posjeti Hrvatskoj Prognosefruit 2011 Izvještaj s radionice o proizvođačkim organizacijama Novosadski sajam - berač za šljive Strukovna ekskurzija za ekološke proizvođače voća, Švicarska, 10.-12.05.2010. 5. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara Fruchtwelt 2010 Stručni dan trešnje u Gleisdorfu INTERPOMA 2008 4. Lombergarovo savjetovanje

3. Lombergarovo savjetovanje

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
7. dio
8. dio
9. dio
10. dio
11. dio
12. dio
13. dio
14. dio
15. dio
 
 

Datum objave: 28.12.2007.

15. dio

Sigurno je da će od ožujka 2009. GLOBAL GAP biti standard obavezan za svu industrijsku jabuku u svijetu.

Iskustva sa zaštitom protiv fuzikladija jabuka u ekološkoj zaštiti jabuke 2007. godine (Gustav Matis, Jože Miklavc, Miro Mešl, Boštjan Matko, KGZ-Maribor i Peter Zadravec, SC Maribor)
Da je moguće bez štete od fuzikladija u biološkoj proizvodnji jabuka dokazuje sve više bioloških voćara širom svijeta

Grupa autora je predstavila rezultate dva pokusa ekološke zaštite iz 2007. godine.

Za uspješnu zaštitu od fuzikladija je najbitnije dobro tehnološko zasnivanje voćnjaka, što bolji voćarski položaj biološkog voćnjaka (što više sunca i vjetra) te postavljanje kvalitetnog monitoringa za praćenje razvoja bolesti. U tom monitoringu je najbitnije praćenje ponude-količine askospora.

Primjer iz 2007. godine dokazuje da je zbog sušnog vremena bio mali broj infekcija i dodatno jako mala ponuda askospora, skoro 5 puta manja od prošle 2006. godine. Zbog toga su bili relativno dobri rezultati zaštite kako u IP tako i u biološkoj proizvodnji. Ponudu askospora su u pokusima pratili aparatom Micotrap iz Švicarske.

Učinkovitost bio-eko programa zaštite je bila relativno visoka više od 80 % kod elstara i idareda, a kod Braeburna oko 55 %. Na otpornim sortama nije bilo velikih infekcija pa su tako potvrđeni rezultati njihove otpornosti iz rezultata iz inozemstva.

Iskustva s proizvodnjom novih sorata jabuka u Sadjarskem centru Bilje (dr. Nikita Fajt, SCBilje)

Voditeljica SC Bilje koji je inače zadužen za pokuse i istraživanja na koštičavom voću, iznijela je šestogodišnje rezultate pokusa guste sadnje jabuka sorata Fuji, Braeburn i Zlatni delišes u uzgojnom obliku usko vreteno i solaxe. Pokus koji se sprovodio na šest pokusnih stanica u okviru projekta Alpe-Adria (Austrija, Italija, Njemačka, Slovenija, Švicarska) na njihovoj stanici je dao nadprosječne rezultate.
Zaključak svih pokusa koji su završili prošle godine je da uzgojni oblik solaxe-sunčeva os (koji dolazi iz Francuske) nije učinkovitiji od standardnog uskog vretena koji je vodeći uzgojni oblik tih regija.
Solaxe umjesto usko vretena bilo je pitanje za
moguću promjenu uzgojnih oblika u proizvodnji
jabuke u regiji Alpe Adria
Monitoring točne prognoze i realizacije berbe unutar prozora berbe kod glavnih sorata jabuke u Sloveniji (Peter Zadravec, SC Maribor)

Mag. Zlatka Gutman-Kobal, bliska suradnica Franca Lombergara i sigurno najzaslužnija za organizaciju 3. Lombergarovog savjetovanja
Sadržaj predavanja možete detalnije pročitati u članku: Monitoring prognoziranja optimalnog vremena berbe jabuke na IA portalu na adresi http://vocarstvo.org/?c=483.

Domaća iskustva sa proizvodnjom sorte Fuji (Zlatka Gutman-Kobal, KGZ-Maribor, Vlado Korber i Simon Arnšek, sadjarstvo Mirosan)

Sadjarstvo Mirosan je vodeći proizvođač jabuke u Republici Sloveniji i član kluba Kiku 8 i organizator proizvodnje kluba Kiku 8 u R. Sloveniji. U referatu su tehnolozi Sadjarstva Mirosan zajedno s mag. Zlatkom Gutman-Kobal predstavili svoja iskustva s trenutno tehnološki najzahtjevnijom sortom jabuka - Fuji. Iskustva su rezimirali iz veleobratovne proizvodnje u Sadjarstvu Mirosan i maloobratovne proizvodnje kod kooperanta. Zbog stalne projektne suradnje sa južnotirolskom savjetodavnom službom iskustva su uglavnom ista kako je napisano u referatu na početku članka.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 120.006
 • Broj učitanih stranica: 122.825
 • Broj pogodaka s pretraživača: 3.097
VIDI WEB TOP 100