Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
2.429 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVORNI STRUČNI ČLANCI
Strojna rezidba voćaka Informacijske tehnologije u voćarstvu GLOBALGAP norma dobre poljoprivredne prakse Sadnice, preduvjet profitabilnog voćnjaka Važnost i izvedbe protutučnih sustava Voćarske zadruge, između priče i stvarnosti Prednosti i nedostaci proizvodnje jabuka (voća) na velikim voćarskim gospodarstvima Lovke s feromonima i atraktantima i zašto ih koristiti Malina (Rubus idaeus) Razmnožavanje voćaka
Vezani članci
3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin

Tuča i postavljanje protugradne mreže

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
7. dio
8. dio
9. dio
10. dio
11. dio
12. dio
13. dio
 
 

Datum objave: 13.07.2008.

13. dio

Kod postavljanja mreža one se provlače preko redne žice, a ostaju ispod poprečne žice. Kako je prethodno cijeli sustav rednih i poprečnih žica bio napet tako je potrebno prije provlačenja mreže, a to je najbitnije kod samog stupa odnosno kape, odvrnuti elemente na kapi i prebaciti mrežu preko vijaka na kapi na određenom mjestu gdje su niti na mreži najčvršće odnosno koje označuju sredinu mreže. Nakon toga se podlošci postavljaju na svoje mjesto, a matica se ponovno zateže. 
 Montaža sajli
Prva plaketa, ovisno o dobavljaču je jača, ali je dobro iza nje postaviti standardnu plaketu. Obično se postavlja na 50 cm od poprečne žice.
 Montaža sajli
Ovako izgleda dobro zavezana mreža za alku.
 1. Montaža prve plakete i vezanje mreže (24 sata)
  Prve plakete se razlikuju od ostalih jer trpe najveća naprezanja s obzirom da se kod njih dvije strane razdvajaju prema početnim/krajnjim stupovima. Obično  su označene drugom bojom i mjesto njihovog postavljanja dobavljač precizira, obično je to na cca 50 cm od prve poprečne žice.
  Njihova specifičnost je da se teško otvaraju za razliku od regularnih plaketa tako da treba biti obazriv kad se postavljaju da se ne pogriješi. A pogriješiti se može s obzirom da je potrebno da uzdužne niti svake strane mreža moraju biti postavljene pod pravim kutom u odnosu na prvu poprečnu žicu. Mreže se podešavaju pokretima prstiju s jedne na drugu stranu,a kad je mreža postavljenja u odnosu na žicu i dobro napeta onda se provlači kroz alkicu koja se pričvršćuje na sajlu početno/krajnjih stupova u visini očiju ili nešto niže i tu se mreža čvrsto veže u čvor, obično tri čvora.
 2. Montaža plaketa (18 sati)
  Plakete se mogu postavljati na dva načina. Prvi je da se po cijeloj dužini postavljaju plakete na raspon ruku (obično je preporuka da plakete idu na 1,80 m) dok mreže vise i to prvo tzv. ženska plaketa, a kasnije, s platforme, se postavlja muška plaketa. Ne preporučuje se istovremeno postavljanje i muške i ženske plakete da ne bi došlo do toga da mreža radi đepove iz razloga neujednačeno postavljenih muških i ženskih plaketa.
  Inače, plakete se sastoje iz dva dijela: jedan dio koji je zajednički nalazi se sa stražnje strane, te dijela koji je „muški“ odnosno „ženski“, a koji ulaze jedan u drugi za vrijeme spajanja.
 3. Zatvaranje mreže (15 sati)
  Zatvaranje mreža je posao u kojem se plakete muške ili ženske spajaju. To je posao koji se svake godine u proljeće mora raditi i poželjno je da se vlasnici što bolje izvješte u tom poslu.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 35.961
 • Broj učitanih stranica: 70.439
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.476
VIDI WEB TOP 100