Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
7.882 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije OPREMA ZA VOĆARSTVO
Keep in Touch Novi sustavi pokrivanja voćnjaka mrežom Aplikacija FFSa: Važnost dizni: Albuz, Lechler i ostali proizvođači Kalibratori za mjerenje poprečnog presjeka plodova Feromonski trapovi
Vezani članci
Razmnožavanje voćaka Proizvodnja jagoda - ljetna sadnja frigo (zamrznutih) sadnica 3. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara, Sveti Martin Agra d.o.o. - CDA meteo stanice 3. Lombergarovo savjetovanje Posjet Nizozemskom voćarstvu u organizacija HVZa Berba voća: najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Feromonski trapovi - Feromonski trapovi za praćenje leta štetnika Europske i američke brusnice Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) - Travanj - Kraj ožujka i početak vegetacije :) 2. znanstveno-stručno savjetovanje voćara Hrvatske Pomotehnika-rezidba voćaka

Aplikacija FFSa: Važnost dizni: Albuz, Lechler i ostali proizvođači

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
 
 

Datum objave: 27.02.2008.

5. dio

Pokrovnost krošnja
Loša i dobra pokrivenost krošnje FFSom kod loše i dobre aplikacije.

Očito je kako ovdje zagovaramo u aplikaciji FFSa dizne sa što sitnijim kapljicama i što manjom potrošnjom po ha jer na taj način imamo puno veću pokrovnost, veću koncentraciju aktivne tvari na gađanu metu (spora, štetnika) te veću mogućnost da kompletnu količinu škropiva apliciramo bez drifta na travu i u zrak, dakle skoro isključivo na dijelove voćke. Na taj način možemo čak i smanjiti dozu FFS na hektar bez straha da ćemo ugroziti zdravstveno stanje voćnjaka.
Aplikacija FFSa sitnim kapima međutim ima određene zakonitosti koje se apsolutno moraju poštovati, a to je da se ne smiju aplicirati po suncu, dakle po danu i to iz dva razloga, a oba se odnose na veliku mogućnost hlapljenja sredstva prije kontakta s organom voćke:
- visoka temperatura, preko 28 stupnjeva Celzijusa
- niska relativna zračna vlažnost ispod 70 % RZV
Sve to skupa diktira aplikaciju predveće, noću ili rano ujutro kad su gornji uvjeti zadovoljeni.

Vjetrometar
Jedna varijanta Lechler vjetrometra
Brzina vjetra
Kritične brzine vjetra pri kojima se smatra aplikacija efikasna
Treći razlog zašto vršiti aplikaciju noću je taj što je po pravilu noću ili rano ujutro brzina vjetra manja ili ga nema.

Pored toga je ključno da su dizne umjerene i da izbacuju jednaku količinu škropiva jer se uz nepovoljan vjetar iz ventilatora (atomizera) može dogoditi da se aplicira FFS na nejednak način na što ukazuje shematski prikaz desno. Kroz lijevo je prikazana prosječna krošnja, u sredini nepravilna aplikacija kod koje jasno možemo procijeniti gdje bi se mogla pojaviti infekcija, a skroz desno je pravilna aplikacija (pokrivenost) FFSom.

Vjetar

Što se količine vjetra i njegove izlazne brzine tiče vrijedi više pravila koje su bez adekvatnih fizikalnih znanja čitateljima teže razumljiva. Ta parametar na žalost predstavlja uz prevelike kapi največeg  krivca za loše depozite i time djelovanja FFS. O tome čemo više pisati drugom prilikom, pa zbog toga odluku o količinama i izlaznim brzinama zraka prepustite stručnjacima koji će vam testirati atomizere i izmjeriti vjetar i izlazne brzine zraka.
Kako bi znali s kakvom varijantom ići trebamo izmjeriti vjetar, a za to postoje adekvatni uređaji vjetrometri.
Ovisno o jačini vjetra moguće je prilagoditi dizne,ali još više odrediti da li ići u zaštitu (ako nije kritično) ili ne.

Što se tiče drifta tu tehnologija ide dalje te se trnutno nude dizne koje pomoću injektiranog zraka u struju škropiva smanjuje drift , a to se koristi kod visokuh stabala (eventualno stariji nasadi na bujnim podlogama).

Referentni proizvođači dizni:
 1. Albuz
 2. Lechler
 3. Hardi
 4. Delavan
 5. TeeJet

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 120.086
 • Broj učitanih stranica: 122.030
 • Broj pogodaka s pretraživača: 1.982
VIDI WEB TOP 100