Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
4.500 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije IZVORNI STRUČNI ČLANCI
Strojna rezidba voćaka Informacijske tehnologije u voćarstvu GLOBALGAP norma dobre poljoprivredne prakse Sadnice, preduvjet profitabilnog voćnjaka Važnost i izvedbe protutučnih sustava Voćarske zadruge, između priče i stvarnosti Prednosti i nedostaci proizvodnje jabuka (voća) na velikim voćarskim gospodarstvima Lovke s feromonima i atraktantima i zašto ih koristiti Malina (Rubus idaeus) Razmnožavanje voćaka

Prognoza uroda jabuka analizom digitalnih fotografija

1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
 
 

Datum objave: 30.05.2008.

5. dio

slika 7
Slika 7: Razlika između prognoziranog i vaganog uroda sorte ‘Braeburn’ u 2005 godini


U srednjeevropskim područjima gdje sorta ‘Braeburn’ dozrijeva sredinom listopada, moguća su veća odstupanja zbog loših rastnih uvjeta u područjima sjevernijih geografskih širina radi manje ugodnih rastnih razmera sjevernijih geografskih širina. Zbog toga je prognoziranje očekivane mase plodova i prognoziranje uroda iz njih teško i dosta nesigurno. Kako je lijepo vidljivo iz slike 7, da smo u 2005 godini u prosjeku precjenili urod samo za 10 %, ali u strukturi podataka su vidljiva jako velika odstupanja u pojedinim područjima. Još najbolje smo urod prognozirali u Bavendorf-u (-7% ili 1.941 kg/ha), najlošije u Bodensee-u (+ 46% ali 15.640 kg/ha) i u Heidegg-u (-36% ili -11.497 kg/ha).
Detaljna analiza prognoze uroda i unos boljih krivulja rasta su nam omogućili povećati sigurnost prosječne prognoze u 2006 godini na -7% (-3893 kg/ha), koja je uveliko bolja od jako slabih uzoraka KOGA (-31.900 kg/ha). Na taj način smo na četiri područja postigli ostupanja za manje od 6.000 kg/ha a na slijedeća četiri manje od 10.000 kg/ha (Slika 8). Pošto je sorta 'Braeburn' u mnogim područjima još u uvođenju (Sachsen, Elbe) bit će potrebno u buduće još dodatno nadograditi algoritme, tako da će se prognoze približiti željenom 5% odstupanju od stvarnih uroda.

slika 8
Slika 8: Razlika između prognoziranog i vaganog uroda sorte ‘Braeburn’ u 2006 godini

braeburn

Poboljšati načine uzorkovanja kod sorte Braeburn i ostalih novijih sorata
ZAKLJUČAK

Dvogodišnji pokusi u različitim srednjeevropskim voćarskim područjima i različitim proizvodnim uvjetima su pokazali, da je sa 'metodom analize slike' moguće u proizvodnji jabuka odraditi dovoljno preciznu prognozu uroda. Postupak obrade slika je bio u obje godine u prosjeku dosta precizan jer smo u 2005 godini precjenili stvarni urod samo za 5%, 2006 godine je urod podcijenjen za 3%, što je sve u okviru 95 % sigurnosti koju žele voćari i trgovici sa voćem-jabukama.

Prevelika su jedino odstupanja kod pojedinih sorata i različitih uzgojnih oblika između procjenjenih i stvarno vaganih uroda. U buduće ćemo poboljšati načine uzorkovanja gornjih djelova krošnje u neizjednačenim voćnjacima i izraditi dopunske algoritme, sa kojima ćemo još bolje opisati rodni volumen uzgojnih oblika 'solaxe' i 'palmeta' te rast i razvoj plodova novijih sorata ('Braeburn', 'Cripps Pink', 'Pinova' i Rubens').

ZAHVALA


Autor zahvaljuje svim voditeljima pojedinih voćarskih područja, bez kojih sprovedba tako široko zasnovanog pokusa nebi bila moguća; Michaelu Zothu (Bavendorf), Gerhardu Thinnesu (Bodensee), Matthiasu Görgensu (Elbe), Matjažu Beberju (Gačnik), Marcusu Fellnerju (Heidegg, Steiermark), Ralfu Nörthemannu (Rheinland), Volkmaru Pätzoldu (Sachsen), Oswaldu Rossiju (Južna Tirolska), Patricku Stadlerju (Thurgau), Richardu Olivieru (Waadt) in Charlesu Evequosu (Wallis). Iskrena zahvala i svim neimenovanim proizvođačima, kojii su bili pripravni surađivati u projektu i Andreju Jamšku, koji je orao ledinu i u 2005 godini fotografirao veći dio fotografija u inozemstvu.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 60.854
 • Broj učitanih stranica: 63.470
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.337
VIDI WEB TOP 100