Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.752 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Odabir naslova iz kategorije PREDSTAVLJANJE VOĆARA
Voćni sokovi d.o.o. obitelji Postić i Lučić Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote Jurica Pavelić, pomlađeni voćar pozitivne energije Ivan Grgar, voćar i tri četvrt Gordana Brozović - Kako uspjeti s jagodom! Anđela Kalšan iz Draškovca
Vezani članci
Proizvodnja jagoda - ljetna sadnja frigo (zamrznutih) sadnica Internet – voćarsko informacijsko oruđe

Ranko Vlahović, neretljanski Don Quijote

Piše: 
1. dio
2. dio
3. dio
4. dio
5. dio
6. dio
 
 

Datum objave: 22.06.2008.

6. dio

 Agronomski fakultet
Od dobre koncepcije do dobre realizacije dobre koncepcije fali samo sigurno financiranje

Za svo to vrijeme je Žile radio i kupusnjače i lubenice, međutim vidio je kako je njegova budućnost, ali ne samo njegova, nego cijele neretvanske doline voćarstvo, ali ne bilo koje voćne vrste, nego odabrane voćne vrste, a Žile tvrdi da je jabuka sigurno voćna vrsta kao stvorena osobito za određene sorte jabuka, ponajprije za Cripps Pink, Galu i Granny Smith. Sljedeće godine je obećao sam sebi kako neće saditi kupusnjače, tek ponešto možda lubenice i jagoda da premosti velika ulaganja u nove voćnjake. Ali u biti do 2010. godine bi se trebao baviti isključivo jabukom. Želimo mu sreću!

Kad smo kod novih voćnjaka, lani je posadio supergusti nasad Cripps Pinka na 2,5 ha površine na 3mx0,5m koji bi bio pokazni voćnjak da Žile nije imao problema s financiranjem. Priznaje on i druge ljudske pogreške, ali one ne bi došle do izražaja da nije bio prisiljen, kako kaže, skupim kapitalom financirati svoje voćarske projekte. Pa kako je sve financirao od svoje zarade od voćarstva i povrtlarstva, tako nije mogao sudjelovati u poticajnim mjerama za kapitalna ulaganja RH.
 Berba
Kolege voćari na hrvatskom čudu od voćnjaka, s lijeva na desno: Žile, Franc, Rajko, Dane, Mišo, Jozo i na vašem mjestu Damir
Tako je uzorni pokazni voćnjak na žalost još uvijek bez stupova, međutim u sljedećih nekoliko mjeseci stupovi bi trebali biti postavljeni, a sadnice uspravljene. Javit ćemo vam kad ga proglasimo pokaznim visokotehnološkim voćnjakom koncipiranim tako da proizvodna cijena bude, s obzirom na očekivani urod Cripps Pinka od 70t/ha, oko 0,5 kn/kg, a ušteda je poglavito na trošku koji je već, a osobito će biti problematična u skorije vrijeme, na ljudskoj radnoj snazi, zbog bitno manje potrebnog ljudskog rada, a jednostavne tehnološke operacije omogućuju zapošljavanje i manje kvalificirane radne snage.
Na početku smo Žileta uspoređivali s majkom, ali ova usporedba ide s ocem: i dok pomalo dovršava novi voćnjak, već snuje o savršenom novom voćnjaku koji bi trebao biti posađen 2010 godine!

Trešnja

Žile međutim ide dalje. Njemu je nova ideja saditi trešnju. Kako je posadio proljetos 2,5 ha, te do kraja ove godine planira do kraja posaditi još toliko tako namjerava na mjestu gdje je sada voćnjak jabuka u punom rodu posaditi trešnje. Trešnje su po njegovom voće budućnosti, a vjeruje kako je to voće budućnosti za Neretvu. Novozelanđani su, kako tvrdi Žile, povećali proizvodnju trešnje od 2003-2006 za 300%, i što je prodaju po 10$ za trešnju preko 32 mm (izvoz u Japan). Cijena trešnje u Europi za visoku kvalitetu je visoka i Žile vjeruje kako je neretvanska dolina idealna za trešnju, ima dovoljno svjetla, dovoljno vode, bez straha za diferencijaciju cvjetnih pupova. U šali kaže kako trešnju sadi radi sinova kako bi mogli pomagati djevojčicama u suknjama, pri penjanju na trešnju. Mi vjerujemo također da je trešnja voće budućnosti i jedna od perspektiva za razvoj hrvatskog voćarstva. Pitanje je samo koliko imamo idealističnih voćara poput Žileta koji razumiju bitne voćarske tehnološke operacije i koji su u stanju motivirati druge na udruživanje i zajednički rad na naprednom hrvatskom voćarstvu, bila u pitanju proizvodnja jabuka, trešanja ili nečeg drugog. Budućnost voćarstva je na onima koji svakodnevno sanjaju izvrsno voćarstvo, a Žile je od tih rjetkih.

KOMENTARI

 

Vaše ime:
Vaša poruka:
Pošalji: Pošalji
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.355
 • Broj učitanih stranica: 262.084
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.295
VIDI WEB TOP 100