Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.763 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Poziv svim voćarima: Fruit Discovery
Povratak na popis newslettera

Poštovani voćari, korisnici Voćarskog portala,
Najprije Vam želimo poželiti uspješnu 2014. godinu.
Ove godine Vam otkrivamo Fruit Discovery u novom licu. Suradnjom s najvećom voćarskom tvrtkom u Sloveniji Evrosad d.o.o. iz Krškog razvili smo cio niz programskih rješenja u Fruit Discoveryju koja omogućuju jednostavan rad i bolju kontrolu Vašeg voćarstva.
Nudimo ujedno i online savjetovanje uz pomoć kojeg ćete raditi manje grešaka uz vodstvo agronoma Damir Lučića. Online savjetovanje je moguće za proizvodnju jabuke, kruške i trešnje. Početak je godine, vrijeme je za okretanje nove stranice u voćarstvu.
Fruit Discovery - internetsko voćarsko oruđe - 2. dio

Fruit Discovery je voćarsko tehnološko poslovno internetsko oruđe koje funkcionira sada već 6. godinu. Fruit Discovery je zamišljen kao pomoć u profesionalnom savjetovanju nama profesionalnim savjetodavcima u voćarstvu pod vodstvom Franca Kotara. Vremenom se profiliralo kako takav sustav poput Fruit Discoveryja ima velike koristi naročito za velike voćarske sustave koji teško prate što im se događa na parcelama i to osobito u pogledu praćenja količine i kvalitete odrađenih poslova, troškova proizvodnje te praćenja tehnoloških mogućnosti ostvarivanja maksimalnog roda po pitanju količine i kvalitete ovisno o prirodnim zadatostima.

Cjenik

Cjenik je podijeljen na dva dijela, jedan se koristi za korištenje FD, a drugi za korištenje online savjetovanja u organizaciji tvrtki Inventivna rješenja d.o.o. Cijene se odnose na godišnju licencu koja traje od 1.1. tekuće godine do 31. 12. tekuće godine. Naredne godine se cijena umanjuje za 30%. Sve cijene su u EUR, bez uračunatog PDV-a.
Licenca za korištenje: FD-a fiksno 150 eur + po ha < 10 ha (20 eur), 10-35 ha (18 eur), 35-80 ha (15 eur), 80-250 ha (13 eur), >250 ha (11 eur) 
Online savjetovanje:  Godišnje fiksno 120 eur + po ha < 10 ha (18 eur), 10-35 ha (16 eur), 35-80 ha (14 eur), 80-250 ha (12 eur) >250 FD (11 eur)
Siječanj 2014 - 1. dio

Iza nas je godina koja je po mnogočemu bila ključna. To je prva godina u kojoj je država rekla da ne želi imati upliva u konkurentnost hrvatskog voća u kontekstu upliva u prodaju. Zaštitne carine su prestale postojati s ulaskom Hrvatske u EU, a doprinos države u cijenu otkupa je isključen. Prodajna sezona 2013/2014 je stoga ključna za prilagođavanje hrvatskih voćara na uvjete otvorenog tržišta Europe. Da budemo posve jasni, i dalje država ima obvezu štititi nacionalnu poljoprivredu koju uostalom svaka ozbiljna država štiti, jer proizvodnja hrane je dugoročno strateški nacionalni interes. Ne smijemo se dovesti u situaciju da kao država budemo dovedeni, u slučaju nepredviđenih okolnosti (a imamo iskustvo rata!), nemamo dovoljno hrane za svoje stanovništvo.
Zimska rezidba

Kako vidimo, za razliku od Sjeverne Amerike, cijela je Europa pod visokim temperaturama. Isto tako, zbog velikog uroda i produžene berbe (zbog nedostatka boksova na hrvatskim prostorima?!) na mnogim voćnjacima list je ostao dugo na stablu unatoč tretmanima nakon berbe. To znači kako pupovi i drvo dugo nisu bili sazreli i da će diferencijacija biti upitna. To ujedno znači kako je koncentracija suhe tvari (prvenstveno minerala i asimilata) u staničnom soku relativno niža, a to znači povećanu osjetljivost na niske zimske temperature. Iskustva prethodnih godina nas uči da je u godinama u kojima je produženo toplo razdoblje do siječnja i dalje, a nakon toga s niskim temperaturama, rezultiralo većim ili manjim štetama na voćkama i to u pogledu smrzavanja pupova, ali i drva osobito nakon iznenadnog i naglog pada temperatura. Pritom su redovito najviše stradavala stabla sa preslabim vigorom (vegetativnim porastom), s prevelikim vigorom te stabla koja su bila rezana prije naglog zahlađenja.
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.228
 • Broj učitanih stranica: 261.946
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.294
VIDI WEB TOP 100