Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.729 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
15-1-2014 bilten Voćarskog portala
Povratak na popis newslettera

Strojna rezidba voćaka - 1. dio

Namjera ovog članka je baciti svjetlo na tehnološke aspekte strojne rezidbe u voćarstvu, međutim bitan je ekonomski aspekt same tehnologije (ne govorimo dakle samo o stroju ili samo o radnoj rutini strojne rezidbe, nego o cijeloj tehnologiji) i stoga je nužno iznijeti jedan kompleksniji koncept promišljanja o ekonomici koji se ne svodi samo na prodajnu cijenu proizvedenog voća, nego na sve čimbenike proizvodnje:
- Odabrana tehnologija: gustoća sklopa, odabrani sortiment, prinosi, kvaliteta
- Cijena repromaterijala
- Pristup tržištu i sukladno tome prilagođavanje sortimenta i tehnologije zahtjevima tržišta
- Organizacija i standardizacija radnih rutina

Fruit Discovery - internetsko voćarsko oruđe - 2. dio

Sustav poput Fruit Discoveryja ima velike koristi naročito za velike voćarske sustave koji teško prate što im se događa na parcelama i to osobito u pogledu praćenja količine i kvalitete odrađenih poslova, troškova proizvodnje te praćenja tehnoloških mogućnosti ostvarivanja maksimalnog roda po pitanju količine i kvalitete ovisno o prirodnim zadatostima.
FD Client ima slijedeće module koji se po želji mogu uključiti ili isključiti:
- Poruke (primanje i slanje poruka, kao i savjetodavnih poruka s mogućnošću direktnog slanja fotografija s upitima za stručnu pomoć)
- Inventure voćnjaka
- Rezidba
- Fenologija
- Berba
- Analize tla
- Agroklimatologija
- Analize aktivnosti i utroška sredstava za zaštitu
- Troškovna analitika, obračun cijene koštanja po kg voća i po ha
Više možete pogledati registriranjem na www.fruitdiscovery.com . Upute za registraciju na linku.
Strojna rezidba voćaka - 2. dio

Pokusi sa strojnom rezidbom postoje već dugo godina. Prvi ozbiljni pokusi su krenuli na pokusnoj postaji Ctifl u dolini Loire. Prvotna ideja nije bila riješiti pitanje rezidbe kroz strojnu rezidbu. Prva ideja je bila riješiti pitanje berbe kroz strojnu berbu. Robot, uz pomoć „mehaničkih ruku“ je bio projekt za koji je trebalo pripremiti sam nasad kako bi robot mogao uopće biti razmatran kao opcija za berbu.  
Naravno, zato je nasad trebao biti što uniformniji kako bi robot mogao uz pomoć senzora pronaći plodove, kako bi ih mogao razlikovati prema obojenosti i krupnoći i kako bi do njih mogao doći. Uobičajeno stablo, s razvijenom krošnjom dugih grana nije nikako bilo pogodno za strojnu berbu. Stoga se odlučilo, ne razmišljajući o tehnološkim pomotehničkim konotacijama niti o samoj ekonomici rezidbe , kako bi bilo najpogodnije strojno porezati voćnjak kako bi bio što sličniji živici. Zato što je rezultat bio zid, a ne stabla, te što je taj zid onda na sebi imao plodove koji su se dosta plošno nalazili na stranicama reda, zato je nazvan taj sustav „Le Mur Fruitier“. 
Strojna rezidba voćaka - 3. dio

Gubitak na kvaliteti je uvijek pogubniji od gubitka na količini. Pritom se podrazumijeva da prinos ne smije biti manji od 35 t/ha. Izgled usko porezanog reda zlatnog delišesa u južnom Tirolu. Uska krošnja omogućuje dobru penetraciju i maksimalno produktivnu površinu uskog oboda krošnje Kasnije su ovu tehnologiju (to nije samo rezidba nego cijeli koncept koji mora biti odrađen od početka do kraja) sa strojnom rezidbom prigrlili Belgijanci i Nizozemci. Oni sada imaju preko 10 godina iskustva s ovakvim pristupom. Pritom ostvaruju značajno veće urode bez alternance ili s manjim ispadima u rodnosti, međutim unutar tih velikih uroda (za Elstar i Jonagold kod njih nije rijetkost da je opterećen s 80 t/ha) ipak ima dosta loših klasa u smislu krupnoće, obojenosti i sadržaja suhe tvari. Upravo su Belgijanci i Nizozemci promovirali ovaj sustav u zadnjem desetljeću s obzirom da su imali s njime velike uspjehe.  Na koncu su i Talijani počeli usvajati strojnu rezidbu te su je nakon istraživanja na pokusnom centru Laimburg  na čelu s vodećim fiziologom g. Josefom Viglom te kolegama Klausom Jagereggerom, Josefom Obristom, krenuli promovirati među svojim voćarima u južnom Tirolu. 
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 259.993
 • Broj učitanih stranica: 261.712
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100