Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.733 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
25/01/2014, novi nastavci: novi sustavi mreža, strojna rezdiba, nove tehnologije proizvodnje jabuka!
Povratak na popis newslettera

Poštovani voćari!

Konačno je došao i taj željeni trenutak, pao je snijeg! Osim velike radosti za djecu i voćari bi se trebali poput djece radovati snijegu, ako ne čak i više. 

Niske temperature se očekuju u narednom razdoblju čak i do -20°C, a u većini krajeva se očekuju noćne temperature ispod - 10°C. Kakav će to utjecaj imati na smrzavanje pupove tek ćemo vidjeti.

Oni koji su poslušali sugestiju povećali su šansu da bude sve u redu s voćnjacima. Oni koji su rezali suprotno naputku neka se mole da niske temperature ne potraju predugo. Oni koji su rezali pa prestali rezati mogu očekivati situaciju da porezani dio ne rodi, a neporezani da rodi.
Ali detaljnije o tome s dodatnim tehnološkim pojašnjenjima i savjetima možete pronaći ako se registrirate na Fruit Discovery-ju.
Strojna rezidba voćaka - 6. dio

Prednosti strojne rezidbe su što se tiče uštede u radnim satima drugorazredne. Tehnološke i fiziološke prednosti su one koje donose prevagu u odluci ZA strojnu rezidbu. Pa evo nekih:
- Strojnom rezidbom uspijevamo u fiziološki optimalnom vremenu odraditi rezidbu. Problematika ručne rezidbe je u njenom trajanju pa onda na početku neke voćke režemo prerano, tek neke u optimalno vrijeme, a neke (u praksi je takvih najviše) prekasno.
- Strojnom rezidbom postupno približavamo plodove provodnici i time utječemo na njihovu kvalitetu i količinu
- Strojnom rezidbom smanjujemo promjer krošnje čime povećavamo penetraciju svjetla te veću prosječnu fotosintetsku efikasnost listova
- Strojnom rezidbom utječemo na bolje ispunjavanje rodnog volumena (plohe) između voćaka osobito u gornjoj polovici voćaka  
Više na stranicama Voćarskog portala ...
Najnovije tehnologije proizvodnje jabuka u Južnom Tirolu, Italija - 2. dio

Prije 10 godina je g. Kurt Werth, jedan od najbitnijih sudionika Tirolskog voćarskog čuda, prezentirao svoj rad o suvremenim tehnologijama proizvodnje jabuke koji je za nas i dalje aktualan te iznosi univerzalne načine razmišljanje koji vode prema uspješnom voćarstvu.
Kako bi ostvarili profit proizvođači moraju povećati ukupne prihode kroz investiranje, a ne kroz smanjivanje troškova! Lakše je zaraditi dodatnih $10,000 kroz investiranje u dobre tehnologije nego uštediti  $1000 na troškovima! Nekada su stabla jabuke imala velike i okrugle krošnje. Relativno je brza bila promjena na gusti sklop sadnje s uvođenjem podloge M.9. U suvremenim voćnjacima Južnog Tirola cilj nije proizvoditi drvo nego plodove. Cilj uzgojnog oblika je razviti visoko, relaksirano stablo slabog vegetativnog porasta na vrhu stabla, s umjerenim rastom i najvećom mogućom proizvodnjom plodova. Prve berbe u drugoj vegetaciji već donose oko 4,5 kg po stablu, a u trećoj godini od 8 do 12 kg/stablo, a puna proizvodnja dolazi u 4 godini s 15 do 20 kg/stablo s 50 do 70 t/ha.
Više na stranicama Voćarskog portala ...
Novi sustavi pokrivanja voćnjaka mrežom - 1. dio

Mislite da sve znate o pokrivanjima voćnjaka i da se tu nema što posebno izmisliti? Varate se!
Za vrijeme trajanja AgriAlp sajma koji je održan početkom studenog 2013 godine u Bolzanu, predstavljeni su novi inovativni sustavi pokrivanja voćnjaka mrežom. Ciljevi inovacija su uštede u investiciji, uštede u radu te fiziološki aspekti pojedinih sustava pokrivanja voćnjaka. Suvremeni voćnjaci vrhunskog sortimenta i produktivnosti mrežama moraju smanjiti rizik često katastrofalnih vremenskih događaja poput padanja tuče. Vremenom su se vidjele i druge koristi od mreža, primjerice u smanjivanju šteta od sunčevih ožegotina. Troškovi pokrivanja u smislu investicija su se pokazali vrlo visoki i za mnoge voćare je pokrivanje voćnjaka bilo nedostupno, osobito u regijama u kojima je prodaja prepuštena u potpunosti veletrgovcima. Cijena materijala po hektaru se kreće od 15.000 eur do 20.000 eur plus troškovi postavljanja ovisno od veličine projekta od 3.000 eur do 6.000 eur pa čak i više. 
Više na stranicama Voćarskog portala ...

Fruit Discovery

Fruit Discovery je voćarsko tehnološko poslovno internetsko oruđe koje funkcionira sada već 6. godinu.
Vremenom se profiliralo kako takav sustav poput Fruit Discoveryja ima velike koristi naročito za velike voćarske sustave koji teško prate što im se događa na parcelama i to osobito u pogledu praćenja količine i kvalitete odrađenih poslova, troškova proizvodnje te praćenja tehnoloških mogućnosti ostvarivanja maksimalnog roda po pitanju količine i kvalitete ovisno o prirodnim zadatostima. 
Ono što Fruit Discovery razlikuje od ostali programskih rješenja je mogućnost direktnog savjetodavnog kontakta i vođenje evidencija nije svrha samo za sebe, nego vođenje evidencija omogućuje savjetniku da na osnovu egzaktnih podataka koje je voćar unio (agroklimatologija, analize tla i lista, fenologija, realizacija, ...) da odgovornu uputu putem tzv online savjetovanja.
Registrirajte se isprobajte demo verziju programa!
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.406
 • Broj učitanih stranica: 262.135
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.295
VIDI WEB TOP 100