Autori | Urednički odbor | Forum | Kontakt
8.765 učitanih stranica u zadnja 24 sata | 1168 objavljenih članaka
Pretraga Popis članaka
Bilten Voćarskog portala: Travanj 2014
Povratak na popis newslettera

Poštovani voćari,
Vegetacija je krenula vrlo ozbiljno. Breskve su završile cvatnju, trešnje su u punom cvatu kao i kruške, a jabuke su naredni tjedan u punom zamahu.
Na Voćarskom portalu i nadalje Vas nastavljamo informirati o temama važnim za uspješno (čitaj: profitabilno) voćarstvo. U ovom newsletteru Vam donosimo fotografije strojne rezidbe jabuka u Kominu, uvod u prorjeđivanje plodova te kratak uvod u agrosoftvere.
VAŽNA OBAVIJEST: FRUIT DISCOVERY I SLOVENSKI DATALAB NASTAVLJAJU SURADNJU U RAZVOJU SOFTVERA ZA VOĆARSTVO!
Više na stranicama Voćarskog portala ...
Travanj 2014 - prorjeđivanje plodova

Cvatnja je u punom jeku. Šljiva i breskva su već ocvale i već se vide plodovi, a kruška, jabuka i trešnja upravo ovih dana doživljavaju vrhunac cvatnje.  Svaki voćar treba odraditi procjenu broja plodova koje stablu treba ostaviti kako bi krupnoća plodova bila zadovoljavajuća i kako ne bismo naredne godine imali slabu cvatnju.  Za primjer ćemo uzeti jabuku. Najprije izmjerimo opseg debla kojih 20 cm iznad cijepljenog mjesta. Iz njega izračunamo promjer po formuli: Promjer=opseg/3,14
Strojna rezidba voćaka - 11. dio

U Kominu, malom selu na ušću Neretve, pored Opuzena, raste mala voćarska zajednica. Središnji lik te priče je Ranko Vlahović - Žile (vidite ga na prvoj slici dolje). Prije 6 godina smo ispričali priču o njemu: http://vocarstvo.org/Clanak.aspx?idPodSadrzajJezik=929&highlight=RANKO%20VLAHOVI%C4%86 
Dok je hrvatska voćarska struka raspredala da li je bolja šiba ili razgranata sadnica, da li je u voćarstvu nužno navodnjavanje i slične gluposti, Žile je sadio supergusti nasad na razmak redova 2,7 m i u redu 0,6. 
Da bi to mogao cijepio je podlogu na 55 cm kako bi joj sputao rast. Parcelu je zakrenuo suprotno položaju kako bi bila okrenuta prema sjeveru i jugu i danas ima superfunkcionalan nasad prirpremljen za strojnu rezidbu, strojnu prrojedu i aplikaciju na svaki drugi red i rad s koncentraicjama, a ne s dozama. Puno od tih ideja je potpuno neshvatljivo za većinu, međutim, ako želiš biti najbolji onda moraš raditi najbolje. Onaj tko pliva s masama propada! Lani je bila loša godina i ubrao je na 2,4 ha "samo" 110 tona. Godinu prije 170 tona. No, da skratimo priču, donosimo fotogaleriju strojne rezidbe u Kominu na Neretvi. --------------- 
Proizvođač stroja ja talijanska FAMA. Vrijednost stroja je oko 11.000 EUR s transportom. Dobavljač Inventivna rješenja d.o.o. (info@vocarstvo.org)
Informacijske tehnologije u voćarstvu

2013. godine se konačno dogodila eksplozija agrikulturnih softvera. Dugo se to razvijalo i nikako da krene, međutim prošle godine se dogodio bum! Zašto? Ako pogledate bilo koju gospodarsku djelatnost gotovo da nećete niti jednu naći, a da u njen napredak nisu ušle informacijske tehnologije. Vozači koriste GPS navigacijske sustave, njihovi dispečeri koriste programe koji prate njihovo kretanje, izračunavaju troškove, a sve ide za time da bi se brže mogle donositi poslovne odluke. Onaj tko brzo donese argumentiranu i opravdanu odluku, on dobiva u teškoj poslovnoj utakmici s konkurencijom. Knjigovodstva i obračuni plaće se odavna ne rade na velikim plahtama od papira, nego je taj posao predan specijaliziranim softverima koji to rade automatski. Na nama je da unesemo jednostavne podatke. Programer ugradi određene algoritme i program ih automatski analizira i i priprema u gotove informacije obično strukturirane u izvještaje. Poljoprivreda je ipak specifična. Poljoprivrednik (namjerno ne pišem „seljak“ jer je seljak demografska kategorija) je u polju, u voćnjaku. U čizmama. Na rukama često ima rukavice i nije baš u optimalnim uvjetima kako bi nešto pisao na računalo. 
 
oglas
oglas
oglas
oglas
 
Struktura Posjećenost
 • Broj stranica: 1168
 • Broj znakova: 3.312.245
 • Broj fotografija: 1.313
 • Broj crteža: 135
 • Broj tablica: 190
 • Broj grafikona: 45
 • Broj histograma: 1
 • Broj videa: 3
Struktura Posjećenost
 • Broj posjetitelja: 260.100
 • Broj učitanih stranica: 261.818
 • Broj pogodaka s pretraživača: 2.292
VIDI WEB TOP 100